Αυστραλία: Οι ήρωες ζωολογικού κήπου σώζουν ανυπεράσπιστα ζώα από τις φωτιές

Ο ζωολογικός κήπος σώθηκε λόγω της καλής προετοιμασίας του προσωπικού.
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ενώ όλοι έτρεξαν να ξεφύγουν από τις διαρκώς αναπτυσσόμενες φλόγες στην πόλη Μόγκο της Αυστραλίας, υπάρχουν και άνθρωποι όπως ο Τσαντ Στέιπλς που δεν σκέφτηκαν ούτε για μια στιγμή να φύγουν και να αφήσουν πίσω του την οικoγένειά του.

Και μιλώντας για οικογένεια, εννοούμε τις καμηλοπάρδαλεις, τους ρινόκερους, τα λιοντάρια και τους γορίλες, ανάμεσα στα 200 ζώα του ζωολογικού κήπου της Μόγκο που εργάζεται. Μαζί με 15 άλλους υπαλλήλους αγωνίστηκαν για να σώσουν τους φίλους τους από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
Φωτιές στην Αυστραλία: 24 άτομα κατηγορούνται για εμπρησμό - Σε 50 σημεία οι πυρκαγιές είναι ανεξέλεγκτες
Δασική έκταση 10 εκατομμυρίων εκταρίων έχει καεί ολοσχερώς.
Όταν έγινε γνωστό ότι οι φωτιές θα φτάσουν και στην περιοχή τους, ο Στέιπλς και η ομάδα του προετοίμασαν ένα σχέδιο να κρατήσουν τις φλόγες έξω από αυτήν και να σώσουν τον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο των 65 στρεμμάτων και τα 40 είδη  που έχει υπό την προστασία του. Ένα από τα βήματα του σχεδίου ήταν να φιλοξενήσουν μερικά ζώα στα σπίτια τους.
«Δεν υπήρχε περίπτωση να αφήναμε τα ζώα πίσω μας. Είναι οικογένειά μας, δεν είναι αντικείμενα», δήλωσε ο Στέιπλς.

Η επιβίωση μεταξύ άλλων έξι ζεβρών, δύο ρινόκερων, έξι καμηλοπαρδάλων, τεσσάρων γοριλών, τριών τίγρεων και έξι λιονταριών του ζωολογικού κήπου αποτελεί μια από τις λίγες θετικές ιστορίες που έρχονται από μια καταστροφική εποχή για την Αυστραλία που μέχρι στιγμής απαριθμεί 26 νεκρούς. 
Tην παραπονή της Πρωτοχρονιάς, το προσωπικό άλλαξε χρονιά μεταφέροντας νερό στον ζωολογικό κήπο, την ίδια ώρα που οι άνεμοι θέριευαν. REUTERS/Alkis Konstantinidis


Director of Mogo Zoo Chad Staples makes his way at the zoo in Australia

Τα φλεγόμενα δέντρα κατέρρευσαν κοντά στα καταφύγια των ζώων καθώς η φωτιά εκτυλίχθηκε πάνω από ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές των λόφων. Ο ουρανός έγινε κόκκινος και η πόλη του Μόγκο βρισκόταν στα σκοτάδια μέχρι το μεσημέρι, αφηγήθηκε στο Reuters o Στέιπλς.
Τοπικός υπάλληλος της πυροσβεστικής υπηρεσίας είχε προειδοποιήσει τους υπαλλήλους ότι είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα που κανείς δεν θα έρθει να τους σώσει.
«Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ τόση φρικτή ζέστη και δεν έχω δει ποτέ φωτιές σαν αυτές», συμπληρώνει ο Στέιπλς.
Πάνω από 10.000 καμήλες θα θανατωθούν στην Αυστραλία, επειδή «πίνουν πολύ νερό»
Σε μία επιχείρηση ελέγχου του πληθυσμού τους.
HuffPost Greece / Σωτήρης Βαλάρης / 7 Μετά τις πυρκαγιές, ο ζωολογικός κήπος έδωσε εντολή στις αρχές  να δανειστούν φορτηγά μέσα από οδοφράγματα, ώστε να μεταφέρουν επειγόντως σανό, λαχανικά και νερό για ναμην πεθάνουν τα ζώα.
Τα συγκεκριμένα ζώα είναι ανάμεσα στα τυχερά. Οι οικολόγοι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτιμούν ότι τα νεκρά ζώα έφτασαν το 1 δις
Reuters

Ο Στέιπλς είναι πεπεισμένος ότι ο ζωολογικός κήπος σώθηκε λόγω της καλής προετοιμασίας του προσωπικού.

Πηγή: Reuters