Δευτέρα, Ιανουαρίου 6

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ ΜΕ EAST MED ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης “ξεπουλάει” υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο…
Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr
www.egerssi.gr

Παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες για την υπογραφή του αγωγού φυσικού αερίου East Med μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, καλό θα είναι να ενημερωθείτε με ένα ιδιαίτερο άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου με τίτλο: “κρίσιμα ερωτήματα για τον East Med”!

Αφού πολλοί ειδικοί περί των θεμάτων, αλλά και ο Πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” Κυριάκος Βελόπουλος είπε στον FOCUS FM πως: “Είναι επικοινωνιακό
πυροτέχνημα οι υπογραφές για τον East Med. Χωρίς την Ιταλία δεν υπάρχει αγωγός”!

Ωστόσο, αυτό το επικοινωνιακό πυροτέχνημα τα Συστημικά ΜΜΕ το βλέπουν ως πρόκληση εκνευρισμού της Τουρκίας και του Προέδρου της Ρ. Τ. Ερντογάν. Αφού – κι έτσι είναι – αυτές οι τρεις χώρες παρακάμπτουν την Τουρκία!

Και ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκίας σε υψηλούς τόνους είπε:

«Το Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον East Med.



Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες. Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια»!

To ζήτημα λοιπόν είναι, αν θα πρέπει να επικεντρώνεται η εξωτερική μας πολιτική σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ή στα κυρίως ζητήματα που άπτονται της ακεραιότητας και εξασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας;

Από την στιγμή που ακολουθεί το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (7 Ιανουαρίου 2020) και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ!

Μάγος με δώρα ο Κυριάκος ή άνθρακες ο θησαυρός;

Όταν οι προσδοκίες για ελληνικά οφέλη είναι ιδιαίτερα υψηλές, όπως άλλωστε θέλουν να μας πείσουν τα δίκτυα των επιχειρηματικών συγκροτημάτων και όχι μόνο!

Όπως επί παραδείγματι, διαβάζω στο ειδησεογραφικό πόρταλ InStaNews.gr:

«Η ελληνοτουρκική κόντρα των τελευταίων ημερών εξελίσσεται σε μια παρτίδα σκάκι για δυνατούς παίκτες. Την ώρα που ο Ερντογάν φάνηκε να έχει το πάνω χέρι, οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς φέρνουν τα πάνω κάτω.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Ethnos.gr εξηγεί ποιο θα είναι το δώρο στην Ελλάδα από την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ στην πιο κρίσιμη καμπή της ελληνοτουρκικής διένεξης:

“Οι διπλωματικές πηγές τόνισαν - και έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα - ότι η Αμερική και η Ρωσία συμφωνούν, πως η υπογραφή της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες είναι απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια. Και είναι ένα θέμα αυτό που αναμένεται να αναδειχθεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ, στις 7 Ιανουαρίου”…»!

Μακάρι και το ευχόμαστε ολόψυχα να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω και ο Έλληνας Πρωθυπουργός να επιστρέψει στην Αθήνα νικητής και τροπαιοφόρος!

Οψόμεθα…

Πολύ κρίσιμο το ραντεβού στις ΗΠΑ…

Ωστόσο μέχρι τότε εμείς θα κρατήσουμε μικρό καλάθι, αφού οι εξελίξεις στον “προαύλιο χώρο” της Πατρίδος μας, προσπερνούν την κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Από τη στιγμή που η Τουρκία σεβόμενη το παρελθόν της ως αυτοκρατορική δύναμη, προσπαθεί να αναβιώσει την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία, διεκδικώντας εδάφη από όλες τις γειτονικές της χώρες, σε μια προσπάθεια να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις (Καύκασο, Εγγύς Ανατολή, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική, Κύπρο και ελληνικό Αιγαίο)!

Από την άλλη πλευρά η Ελλάς, με παρελθόν τριών - τουλάχιστον – αυτοκρατοριών, πρέπει να σέβεται το “ευρωπαϊκό κεκτημένο” και το “διεθνές δίκαιο”, που καθημερινά καταπατεί ανερυθρίαστα η Τουρκία. Μη σεβόμενη - η ελληνική κυβέρνηση - αφού κυριαρχείται από ηττοπάθεια, το μεγαλείο της ιστορίας της, το οποίο γράφτηκε από αίμα γενναίων πολεμιστών για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να βαυκαλιζόμαστε με τα τουρκικά σήριαλ και τη θολοκουλτούρα που απλόχερα μας πουλάνε δωρεάν οι “προοδευτικοί” συνεργάτες των κυβερνητικών “προοδευτικών” κομμάτων, τα δίκτυα “Ενημέρωσης”!






Γι΄ αυτό θα πρέπει να γνωρίζει ο Πρωθυπουργός μας, ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου 2020 δεν είναι εξουσιοδοτημένος από τον ελληνικό λαό για παραχωρήσεις κυριαρχικών μας δικαιωμάτων! Δεν είναι εξουσιοδοτημένος για καμιά υποχώρηση – παραχώρηση σπιθαμής ελληνικού κυρίαρχου χώρου!

Επομένως κάθε σκέψη για συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης του ορυκτού μας πλούτου, στο Αιγαίο και ακόμη περισσότερο για συνδιοίκηση - συνδιαχείριση του Αιγαίου μας, έστω κι αν η περίπτωση αυτή αγγίζει το 1%, ας την ξεχάσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός!

Πόσο φίλη μας είναι η Ιταλία;

Η προς το παρόν απούσα Ιταλία από τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντα “ακούει” στα κελεύσματα του Πάπα της Ρώμης. Η οποία σε ενδεχόμενη σύρραξη Ελλάδος - Τουρκίας, πιθανώς και δεν θα είχε πρόβλημα τα ταχτεί υπέρ της Τουρκίας. Της Τουρκίας που προσπαθεί να χτίσει πολεμική αεροπορική βάση στη Δυτική Λιβύη. Που μαζί με τις τουρκικές αεροπορικές βάσεις στην Αλβανία και την φιλότουρκη πολιτική του Βατικανού, θα έχει επιτύχει τη στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδος.

Από τη στιγμή μάλιστα που προσπαθεί να αναδειχτεί (η Τουρκία) και σε πυρηνική δύναμη μέσω Πακιστάν, το οποίο θα της παρείχε την τεχνογνωσία που θα απαιτείτο.

Έτσι θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να μην επιτρέψουμε να πάρει ο αέρας ξανά την ελληνική Σημαία (Θεόδωρος Πάγκαλος), αλλά και να μην υποχρεωθούμε να ευχαριστήσουμε από το βήμα της Βουλής τους Αμερικανούς, που κατά τον Κώστα Σημίτη απέτρεψαν τον πόλεμο της Ελλάδος με την Τουρκία, σε μια εποχή που η Ελλάς είχε πολλά στρατιωτικά πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας!

Ο κ. Μητσοτάκης να πουλήσει μόνο την περιουσία του πατέρα του…

Έχω γράψει, πως στα χρόνια της Μεταπολιτευτικής Ελλάδος, το πολιτικό κατεστημένο έγινε ένα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. Τα κόμματα Εξουσίας, με τα μεγάλα Μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνα, εφημερίδες και τα τελευταία χρόνια και διαδικτυακές πλατφόρμες) ήρθαν σε γάμο κοινωνία. Η αλληλεξάρτηση των ΜΜΕ στην Μεταπολιτευτική εποχή και ιδιαίτερα στην Μνημονιακή έγινε ισχυρότερη παρά ποτέ. Αφού ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, αγόραζαν τα τηλεοπτικά κανάλια και τα οποία υποστήριζαν και υποστηρίζουν ανερυθρίαστα την εκάστοτε κυβέρνηση που εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ακολούθως δημιούργησαν και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αγόρασαν εφημερίδες – πάλαι ποτέ σχετικά ανεξάρτητες – προπαγανδίζοντας υπέρ εκείνων με τους οποίους έχουν σχέσεις ομφάλιου λώρου.

Αυτά τα Μέσα – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – προέβαλαν και στήριξαν ενδοτικές κυβερνήσεις του παρελθόντος! Μνημονιακές κυβερνήσεις που εκτέλεσαν και εκτελούν τις προεργασίες των Μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, δημιουργώντας την οικονομική κρίση και απεμπολώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδος…

Σήμερα προπαγανδίζουν την τουλάχιστον περίεργη απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Βήμα”:

«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε – και το πιστεύουμε – ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη»!



Αντιλαμβανόμαστε έτσι, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει στο ταξίδι του στις ΗΠΑ και στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και αυτό το θέμα!

Χωρίς ωστόσο να έχει την εξουσιοδότηση του ελληνικού λαού, στον οποίο ανήκει η Πατρίδα, αλλά και χωρίς να έχει διαβουλευτεί με τους άλλους πολιτικούς κοινοβουλευτικούς αρχηγούς.

Που πιστεύω, πως θα του έλεγαν, ότι δεν έχει το δικαίωμα να προσφεύγει σε διεθνές δικαστήριο για να μας επιλύσει θέμα που δεν υφίσταται! Η Ελλάς έχει κυριαρχικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται διεθνώς! Θα αναγνωρίσουμε εμείς το όποιο μικρό δικαίωμα θεωρεί πως έχει η Τουρκία; Λάθος! Εγκληματικό λάθος!

Όμως το ζήτημα ορισμού της υφαλοκρηπίδας το έθετε και ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης!

Το έθεσε προσφάτως και η αδελφή του Πρωθυπουργού, Βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη! Περίεργη δεν είναι αυτή η οικογενειακή ταύτιση απόψεων, ερήμην του ελληνικού λαού;

Αλλά, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός του ορισμού της υφαλοκρηπίδας έθεσε και ζήτημα θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο!

Τι να εννοεί άραγε ο “ποιητής”;

Θα προτείναμε στον κ. Μητσοτάκη να μην διανοηθεί στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ να “πουλήσει” την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο!

Δεν του ανήκουν του κ. Μητσοτάκη! Ανήκουν, το λέω για πολλοστή φορά, στον ελληνικό λαό! Και αυτός, ο ελληνικός λαός, μπορεί μόνο να αποφασίσει. Ουδείς άλλος! Ο κ. Μητσοτάκης έχει δικαίωμα να πουλήσει μόνο την περιουσία που του άφησε ο πατέρας του. Και από ότι λέγεται και ακούγεται, είναι αρκετή για να ζήσουν πολλές γενιές Μητσοτάκηδων!!

http://www.ksipnistere.com/2020/01/east-