Κυριακή, Απριλίου 26

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζει», αναφέρει αξιωματούχος της Νότιας Κορέας

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζει», αναφέρει αξιωματούχος της Νότιας Κορέας
Πηγή: AP Photo/Alexander Khitrov

Συνεχίζεται το μυστήριο γύρω από την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιον Ουν, καθώς επικρατεί σιγή ιχθύος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας. Ωστόσο, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Σεούλ, μιλώντας επώνυμα αναφέρει πως ο Κιμ ζει και είναι καλά στην υγεία του.
«Είναι ζωντανός και καλά», δήλωσε ο Τσουνγκ-ιν Μούν, σύμβουλος εξωτερικής Πολιτικής της Νότιας Κορέας και στενός συνεργάτης του προέδρου Μουν, σημειώνοντας ότι η θέση της Σεούλ είναι πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει πεθάνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο ηγέτης της χώρας βρίσκεται στην επαρχία Wonsan της Βόρειας Κορέας από τις 13 Απριλίου. 
Μιλώντας στο Sky News σημείωσε πως:
«Δεν έχουμε παρατηρήσει ύποπτες κινήσεις μέχρι στιγμής».

Τι έδειξαν δορυφορικές φωτογραφίες 

Σημειώνεται πως το τρένο που πιθανότατα ανήκει στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν βρισκόταν αυτήν την εβδομάδα σε μια παραθαλάσσια πόλη, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες τις οποίες ανέλυσε μια ομάδα παρακολούθησης της Πιονγκγιάνγκ, η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον.
Εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών για το πού βρίσκεται ο Κιμ και αν ασθενεί βαρέως ή όχι, η ομάδα αυτή, η 38 North, ανέφερε ότι το τρένο θεάθηκε στον σταθμό του θερέτρου Ουονσόν, στο διάστημα 21-23 Απριλίου.

Video: Κιμ – Τραμπ: Τα «προεόρτια» μιας ιστορικής συνάντησης

Γιατροί από την Κίνα στη Βόρεια Κορέα 

Νωρίτερα σήμερα, το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές με γνώση του θέματος μετέδωσε ότι η Κίνα έχει στείλει μια ομάδα γιατρών στη Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με δύο από τις πηγές αυτές, μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Τμήματος Διεθνούς Διασύνδεσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας αναχώρησε από το Πεκίνο για τη Βόρεια Κορέα την Πέμπτη. Οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επειδή το θέμα αυτό είναι «ευαίσθητο».
Ένας ενημερωτικός ιστότοπος της Νότιας Κορέας ανέφερε στις αρχές της εβδομάδας ότι ο Κιμ υποβλήθηκε σε καρδιαγγειακή επέμβαση στις 12 Απριλίου και αναρρώνει. Νωρίτερα, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι, καθώς και ένας Κινέζος εκπρόσωπος του Τμήματος Διασύνδεσης αμφισβήτησαν τις αναφορές ότι ο Κιμ ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση.
Η Σεούλ εξήγησε μάλιστα ότι δεν έχουν εντοπιστεί ενδείξεις «ασυνήθιστης δραστηριότητας» στη Βόρεια Κορέα. Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «λανθασμένη» την πληροφορία για τη σοβαρότητα της κατάστασης του Κιμ, όμως απέφυγε να διευκρινίσει αν ήρθε σε επαφή με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους.