Κυριακή, Αυγούστου 23

Ακτινοβολία Κινητών Τηλεφώνων: Επιπτώσεις υγείας και συμβουλές προστασίας

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού τοποθετεί για αρκετή ώρα την ημέρα μια κεραία ασύρματης ακτινοβολίας δίπλα στο κεφάλι του. Υπάρχουν επιπτώσεις υγείας από τη χρήση κινητού τηλεφώνου; Προκαλεί τελικά καρκίνο; Γιατί σχετίζεται με την υπογονιμότητα; Τι ισχύει για παιδιά και εγκύους; Είναι αποτελεσματικά τα διάφορα προϊόντα προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών; Βοηθά η χρήση bluetooth; Τι είναι το SAR; Πότε το κινητό εκπέμπει 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία; Υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι προστασίας από την ακτινοβολία του κινητού τηλεφώνου;


Τι ακτινοβολία εκπέμπει;

Το κινητό σας τηλέφωνο εκπέμπει παλμική ασύρματη ακτινοβολία συχνότητας 900-2100MHz την ώρα που μιλάτε.
Όταν δεν μιλάτε (σε stand by mode), το κινητό εκπέμπει μόνο περιοδικά για να επικοινωνήσει με την κοντινότερη κεραία κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο εκπέμπει συνεχώς σε περίπτωση που έχετε ενεργοποιημένες και τις κεραίες Wi-Fi ή/και Data για να κατεβάζετε δεδομένα από το ίντερνετ.

Τελικά υπάρχουν επιπτώσεις υγείας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει εντάξει τις ασύρματες ακτινοβολίες στα πιθανά καρκινογόνα βασισμένος σε έρευνες που συνδέουν την χρήση κινητών τηλεφώνων με την πρόκληση καρκίνων στο εγκέφαλο.
Η άποψη μας είναι ότι όταν γίνεται περιορισμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου και οι χρήστες δεν είναι παιδιά, ηλικιωμένοι ή εγκυμονούσες, άτομα με εκδηλωμένη ευαισθησία στις ακτινοβολίες ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, τότε οι αρνητικές επιδράσεις είναι πιθανώς παροδικές.
Ωστόσο, εκτεταμένη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη έκθεση σε άλλες πηγές ακτινοβολίας, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει προβλήματα υγείας.
  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα σύμφωνα με πανεπιστήμια στη Φρανκφούρτη, στο Μπρίστολ, στη Βερόνα, τη Φλωρεντία κ.α.[vi]
  • Λιγότερο από ένα λεπτό ομιλίας είναι αρκετό για να προκαλέσει την συσσώρευση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα
  • Bλάβες στο DNA, λευχαιμία και καρκίνος έχουν καταγραφεί από πανεπιστήμια στις Η.Π.Α., στην Ρωσία, στην Κίνα, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου είναι 20% μεγαλύτερος στους πάνω από δεκαετία χρήστες κινητών τηλεφώνων και 200% μεγαλύτερος όταν μιλάνε κρατώντας το τηλέφωνο κυρίως από τη ίδια πλευρά του κεφαλιού (Hardell et al.[i],[ii])
«Τα πειραματόζωα είναι σίγουρα νεκρά, οι αλλαγές στο εγκεφαλογράφημα είναι ξεκάθαρες όπως είναι και οι μαύρες κηλίδες στον εγκέφαλο, οι διαρροές του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, η διασπάσεις του DNA και ο ερεθισμός των νεύρων. Τα ερυθρά αιμοπετάλια συσσωρεύονται, τα αυτιά βουίζουν, η πίεση ανεβαίνει και η συγκέντρωση μειώνεται (...) Οι ερευνητές που έκαναν αυτές και πολλές άλλες διαπιστώσεις είναι αναγνωρισμένοι σε όλο τον κόσμο, προέρχονται από διακεκριμένα πανεπιστήμια, ινστιτούτα και εργαστήρια, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ακόμη και από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Ψευδής συναγερμός; Σε καμία περίπτωση» Wolfgang Maes, γερμανικό Ινστιτούτο Βιολογίας Κτιρίων
«Μας πήρε 100 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Μας πήρε 80 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος. Μας πήρε όμως μόνο 5 χρόνια (από τη ώρα που αρχίσαμε να ψάχνουμε...), για να διαπιστώσουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα και έχουν επίδραση μεγαλύτερη από το κάπνισμα και τον αμίαντο» Δρ. George Carlo, Ιδρυτής Safe Wireless Initiative

Γιατί τα παιδιά και οι έγκυοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση κινητού;

Λόγω του λιγότερο ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού τους συστήματος οι αναπτυσσόμενοι οργανισμοί είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις των τεχνητών ακτινοβολιών.
Πολλοί επιστήμονες πλέον συνδέουν την μεγαλύτερη έκθεση των παιδιών και των γονιών τους στις ασύρματες ακτινοβολίες με την με την έξαρση των παιδικών κρουσμάτων καρκίνου του εγκεφάλου και των προβλημάτων νόησης και συμπεριφοράς.
Ανακοινώσεις για την αποφυγή της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και τις εγκύους έχουν εκτός των άλλων εκδώσει:
  • η Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια
  • η Ρωσική Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία
  • το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • το Υπουργείο Εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας
  • το Ινστιτούτο Καρκίνου του Πανεπιστημίου Πίτσμπουργκ
  • η επιτροπή της βρετανικής κυβέρνησης Independent Expert Group on Mobile Phones (IEGMP)[iii]
  • Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και της Γαλλίας
  • Η φιλανδική επιτροπή Προστασίας από τις Ακτινοβολίες
  • η Γερμανική Ακαδημία Παιδιατρικής[iv] κ.α.
Διαβάστε την ανακοίνωση της Ρωσικής Επιτροπής για την Προστασία από την Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία[v]:
«Για πρώτη φορά στην ιστορία, αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου τα περισσότερα παιδιά και οι έφηβοι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην εν δυνάμει εχθρική επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από τα κινητά τηλέφωνα.
Τα παρακάτω προβλήματα υγείας είναι πιθανόν να εμφανιστούν στους παιδικούς χρήστες κινητών τηλεφώνων :
-άμεσα: μεγαλύτερη ευαισθησία στο στρες, μείωση μνήμης, δυνατότητας συγκέντρωσης και μάθησης, αυξημένη ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου, αύξηση επιληπτικών επεισοδίων
-μελλοντικώς αναμενόμενα: καρκίνοι εγκεφάλου και ακουστικών νεύρων (σε ηλικία 25-30 ετών), Αλτσχάϊμερ, άνοια, κατάθλιψη και άλλες μορφές εκφυλισμού των νευρικών δομών του εγκεφάλου (σε ηλικία 50-60 ετών)»
«Ως γονιός θα ήμουν εξαιρετικά επιφυλακτικός να επιτρέψω στα παιδιά μου τη χρήση κινητού τηλεφώνου, ακόμη και για πολύ λίγο χρόνο. Η συμβουλή μου θα ήταν να αποφύγουν τα κινητά» Δρ. Gerard Hyland, βιοφυσικός, Πανεπιστήμιο Warwick, 2 φορές υποψήφιος για βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

Ποια συνήθης πρακτική μπορεί να προκαλεί υπογονιμότητα;

Η τοποθέτηση του κινητού τηλεφώνου στην τσέπη των παντελονιών υποβάλλει τα ιδιαίτερα ευαίσθητα γεννητικά όργανα σε αυξημένη ποσότητα ακτινοβολίας.
«Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τα μικροκύματα για αντισύλληψη. Σήμερα τηλεφωνούμε με αυτά. Βγάλτε συμπέρασμα...» Huai Chiang, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. σε θέματα ακτινοβολιών
Ο οργανισμός EM Radiation Research Trust προειδοποιεί ότι το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη μπορεί να προκαλεί υπογονιμότητα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για αυτούς που χρησιμοποιούν hands free και διατηρούν το κινητό τηλέφωνο στην τσέπη και την ώρα της ομιλίας.
Μάθετε περισσότερα από την ενημερωτική καμπάνια “Save the Males”:

Τι γράφει η Apple στις οδηγίες ασφαλείας των iPhone

Σύμφωνα με την Apple, η χρήση των iPhone θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να μην υπερβαίνονται τα ασφαλή όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες!
Να σημειωθεί ότι τα επιτρεπτά όρια έκθεσης σε ακτινοβολίες από ασύρματες συσκευές είναι ήδη εκατοντάδες φορές υψηλότερα από όρια που προτείνουν διάφοροι επιστημονικοί φορείς τα τελευταία χρόνια (δείτε άρθρο για τα ασφαλή όρια έκθεσης εδώ).
Για το iPhone η Apple αναφέρει τα εξής(http://manuals.info.apple.com/en_US/iphone_4_important_product_information_guide.pdf):
“Το iPhone στέλνει και λαμβάνει ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων μέσω των κεραιών του (...) Η κεραία δικτύου κινητής βρίσκεται στην κάτω άκρη του iPhone, αριστερά από το κουμπί Home. Οι κεραίες Wi-Fi και Bluetooh βρίσκονται στην πάνω άκρη του iPhone, δεξιά από το σημείο εισόδου των ακουστικών.
Κρατάτε το iPhone το σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 cm από το σώμα σας, για να σιγουρέψετε ότι τα επίπεδα έκθεσης σας παραμένουν κάτω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια.
Αποφύγετε θήκες με μεταλλικά μέρη.
Αν ανησυχείτε για την έκθεση σας σε ραδιοκύματα, μειώστε το χρόνο ομιλίας σας στο iPhone και αυξήστε την απόσταση σας από αυτό χρησιμοποιώντας κάποια από τις διαθέσιμες επιλογές hands free ομιλίας που περιλαμβάνουν το ενσωματωμένο μικρόφωνο, τα ακουστικά ή άλλα αξεσουάρ.”
Στις ελληνικές οδηγίες των iPhone/iPad (http://manuals.info.apple.com/el_GR/iphone_user_guide_gr.pdf, http://manuals.info.apple.com/en/iphone_user_guide.pdf) επισημαίνονται και τα εξής:
“Αν φοράτε βηματοδότη, διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 15 εκατοστών μεταξύ του βηματοδότη σας και του iPhone/iPad.
Αν έχετε οποιαδήποτε άλλη ιατρική πάθηση που πιστεύετε ότι θα μπορούσε να επηρεαστεί από το iPhone/iPad (για παράδειγμα, επιληψία, σκοτοδίνες, πόνους στα μάτια ή πονοκεφάλους), συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το iPhone/iPad."
Δείτε σχετικά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο:
Youtube video: What you don’t know about your Cell Phone
Don’t Hold Your iPhone Too Close to Your Head, Apple Says So

Μήπως πρέπει να παραδειγματιστούμε από τις ασφαλιστικές εταιρείες;

Διαβάστε το παρακάτω άρθρο με τίτλο «Insurers Balk at Risks of Phones», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «The Observer»:
«Η ανησυχία για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων οδήγησε κορυφαίο ασφαλιστικό οργανισμό του Lloyds στην άρνηση να ασφαλίσει εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για το ενδεχόμενο της βλάβης στην υγεία των χρηστών.
Η κίνηση έρχεται εν μέσω προβληματισμού για την επιρροή της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στην έρευνα για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της χρήσης κινητού. (...) Ο John Fenn του εν λόγω οργανισμού (Stirling) υποστηρίζει:
"υπάρχουν άνθρωποι στην ασφαλιστική αγορά που κλείνουν τα μάτια τους στο θέμα γιατί λένε ότι δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη του προβλήματος. Αν πας πίσω, κάποια εποχή και ο αμίαντος δεν ήταν πρόβλημα".
Οι διεκδικήσεις για βλάβες από αμίαντο γονάτισαν την αγορά του Lloyds στις αρχές του 1990..»

Είναι αποτελεσματικά τα διάφορα προϊόντα προστασίας από την ακτινοβολία των κινητών;

Προϊόντα «ουδετεροποίησης (;) της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας», «ενεργειακά προϊόντα εφοδιασμένα με τις κατάλληλες πληροφορίες (;)» και διάφορα παρεμφερή προϊόντα που τοποθετούνται πάνω στα κινητά τηλέφωνα έχουν κατακλύσει την αγορά.
Τα περισσότερα προϊόντα δεν επιτυγχάνουν καμία μετρήσιμη μείωση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων.
Οι θήκες για τα κινητά από υλικό ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης, θεωρητικά περιορίζουν την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την πλευρά του ανθρωπίνου σώματος. Ωστόσο, κάποιοι αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα τους επειδή δυσχεραίνουν τη λήψη σήματος από το κινητό αναγκάζοντας το να εκπέμψει με μεγαλύτερη ισχύ.

Είναι προτιμότερες οι συσκευές με χαμηλό SAR;

Ο δείκτης SAR (Specific Absorbtion Rate) είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας ακτινοβολίας που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.
Για την μέτρηση του χρησιμοποιούνται πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα προσομοιάζοντας τη χρήση των κινητών σε πλήρη ισχύ, μη λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα κάθε κινητού σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.
Σε συνθήκες χαμηλού σήματος είναι πιθανό ένα κινητό με υψηλό θεωρητικό SAR να παράγει χαμηλότερο πραγματικό SAR από ένα άλλο με μικρότερο θεωρητικό SAR.
Ωστόσο είναι μάλλον προτιμότερο να επιλέξετε ένα τηλέφωνο με χαμηλό δείκτη SAR (<0,6) και να αποφύγετε αυτά με υψηλό (>1).
Μια λίστα με τους δείκτες SAR των κινητών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://sarvalues.com/the-complete-sar-list-for-all-phones-europe/.
Αντίστοιχη λίστα και προτάσεις μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα http://www.sardatabase.com.
Μέχρι να βρεθεί ένας πιο αξιόπιστος τρόπος σύγκρισης της ακτινοβολίας του κάθε μοντέλου, θα σας προτείναμε να μειώσετε την έκθεση σας στην ακτινοβολία των κινητών ακολουθώντας τις συμβουλές που θα βρείτε παρακάτω.

Ποια η διαφορά του σήματος 3G, 4G από το 2G;

Τα κινητά τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα δίκτυα κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
Η κύρια διαφορά των παλαιότερων και πιο διαδεδομένων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 2G (GSM900MHz, GSM1800MHz) από τα πιο σύγχρονα δίκτυα 3G (UMTS 2100MHz) και 4G (1800MHz), είναι ότι τα τελευταία παρέχουν πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων.
Αυτό σημαίνει ότι όταν έχουμε σήμα 3G ή 4G, μπορούμε να σερφάρουμε στο ίντερνετ, να κατεβάζουμε βίντεο κλπ με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες.

Γιατί όταν έχουμε σήμα 2G το κινητό μας εκπέμπει κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία από ότι όταν έχουμε σήμα 3G;

Από ότι φαίνεται, όταν μιλάμε με σήμα 2G δεχόμαστε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας από ότι όταν έχουμε σήμα 3G (κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία σύμφωνα με έρευνα [vii]!)
Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηλέφωνα σε 2G mode εκπέμπουν σε πλήρη ισχύ όταν προσπαθούν να συνδεθούν (μέγιστη ισχύς 2W), δηλαδή στο ξεκίνημα μιας κλήσης αλλά και περιοδικά για να διατηρήσουν επικοινωνία με την πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας.
Αντίθετα όταν έχουμε σήμα 3G το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει την ελάχιστη απαιτούμενη ακτινοβολία για να διατηρήσει τη σύνδεση (μέγιστη ισχύς 125 - 250 mW).

Και τότε γιατί με σήμα 3G, 4G η μπαταρία του κινητού τελειώνει πιο γρήγορα;

Είναι γεγονός ότι το κινητό σε δίκτυα 3G καταναλώνει 40-50% περισσότερη ενέργεια από ότι σε δίκτυα 2G [viii].
Ωστόσο αυτό δεν έχει σχέση με την ισχύ εκπομπής αλλά με την πιο πολύπλοκη και ενεργοβόρα αποκωδικοποίηση σήματος που είναι απαραίτητη όταν μιλάμε με σήμα 3G.

Συμβουλές ασφαλέστερης χρήσης κινητού τηλεφώνου

  • Απομακρύνετε το κινητό από το κεφάλι σας κατά την διάρκεια των κλήσεων, χρησιμοποιώντας ανοιχτή ακρόαση ή καλώδιο hands-free.
  • Μην έχετε το τηλέφωνο στην τσέπη σας όταν μιλάτε από hands free, καθώς τα γεννητικά όργανα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις ασύρματες ακτινοβολίες.
  • Περιορίστε το χρόνο ομιλίας σας από κινητό τηλέφωνο, χρησιμοποιώντας το όταν είναι πραγματικά απαραίτητο – επικοινωνήστε καλύτερα με SMS
  • Προτιμήστε τις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές, ιδιαίτερα όταν κάνετε κλήσεις μεγάλης διάρκειας.
  • Προτιμήστε να κάνετε κλήσεις όταν έχετε σήμα 3G καθώς η εκπεμπόμενη ακτινοβολία του κινητού είναι πολύ λιγότερη από ότι όταν έχετε σήμα 2G.
  • Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το κινητό τηλέφωνο σε σημεία με κακό σήμα όπου το τηλέφωνο εκπέμπει σε πλήρη ισχύ για να συνδεθεί (καλύτερο σήμα υπάρχει συνήθως δίπλα στα παράθυρα).
  • Αποφεύγετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου στο αυτοκίνητο, σε τρένα, πλοία, λεωφορεία κλπ αφού η ακτινοβολία του ανακυκλώνεται εσωτερικά ανακλώμενη στις μεταλλικές επιφάνειες, ενώ καθώς μετακινήστε το κινητό εκπέμπει σε πλήρη ισχύ γιατί συνεχώς προσπαθεί να συνδεθεί με την πλησιέστερη κεραία.
  • Η χρήση ακουστικού bluetooth δεν συνιστάται αφού αποτελεί ασθενή αλλά μόνιμη πηγή ακτινοβολίας (εξαίρεση: όταν μιλάτε πολύ στο κινητό τηλέφωνο και ιδιαίτερα σε χώρους με κακό σήμα, είναι προτιμότερο να έχετε το τηλέφωνο μακριά και να μιλάτε από το bluetooth).
  • Μοιράζετε τον χρόνο ομιλίας σας κρατώντας το κινητό και από τις δύο πλευρές του κεφαλιού.
  • Μην αφήνετε το τηλέφωνο ανοιχτό δίπλα σας όταν κοιμάστε, αφού και σε stand by στέλνει σήμα κάθε λίγα λεπτά στην πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας (σε 2G mode).
  • Αν χρησιμοποιείτε smartphone, ενεργοποιείτε την δυνατότητα κατεβάσματος δεδομένων μέσω Wi-Fi ή μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, μόνο την ώρα που θέλετε να περιηγηθείτε στο ίντερνετ. Τα περισσότερα applications, κατεβάζουν συνέχεια δεδομένα όταν μπορούν, αυξάνοντας σημαντικά την ακτινοβολία που εκπέμπει το κινητό σας.
  • Το κάλυμμα ηλεκτρομαγνητικής θωράκισης ΗΒ Wireless Belly Shield όταν το τοποθετείτε πάνω σας κατά τη χρήση κινητού τηλεφώνου, smartphone, tablet, laptop ή άλλης φορητής ασύρματης συσκευής, ανακλά την ασύρματη ακτινοβολία σε ποσοστό 90%, προστατεύοντας κοιλιά, έμβρυο (σε περίπτωση κύησης) και τα ευαίσθητα στα μικροκύματα γεννητικά όργανα (τιμή 39,50 ευρώ).
HBwirelessbellyshield

Είναι τα κινητά ο μεγαλύτερος κίνδυνος;

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν μελετηθεί περισσότερο από όλες τις πηγές ασύρματης ακτινοβολίας γιατί σήμερα χρησιμοποιούνται από δισεκατομμύρια ανθρώπους και είναι ευκολότερο να διεξαχθούν έρευνες πάνω στις βιολογικές τους επιδράσεις. Επίσης αποτελούν την πιο αναγνωρίσιμη πηγή ακτινοβολίας.
Ωστόσο η επιβάρυνση τους είναι συνήθως παροδική και διακοπτόμενη σε αντίθεση με δεκάδες άλλες πηγές ακτινοβολίας, που εκπέμπουν 24ώρες το 24ωρο και στις οποίες μπορεί να είμαστε για πολλές ώρες εκτεθειμένοι, συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε.
Πραγματική μείωση της μακροχρόνιας καθημερινής ηλεκτρομαγνητικής επιβάρυνσης μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν αποφευχθούν τα υψηλά επίπεδα τεχνητών ακτινοβολιών όλων των τύπων σε χώρους όπως το υπνοδωμάτιο, το γραφείο, το καθιστικό κ.α.
Υπερβάσεις των ορίων έκθεσης που προτείνουν επιστημονικοί οργανισμοί για την αποφυγή προβλημάτων υγείας συχνά προέρχονται από μη εμφανείς πηγές ακτινοβολίας (ασύρματες συσκευές γειτόνων, καμουφλαρισμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, αγείωτες ηλεκτρικές συσκευές, σφάλματα στην ηλεκτρική καλωδίωση κ.α.). Με τον Έλεγχο Ηλεκτρομαγνητικής Επιβάρυνσης θα μάθετε πόση ακτινοβολία δέχεστε στους χώρους όπου περνάτε τον περισσότερο χρόνο σας και όλους τους απλούς τρόπους για να την μειώσετε.


[i] Hardell L et al, (October 2006) Tumour risk associated with use of cellular telephones or cordless desktop telephones, World J Surg Oncol 2006 Oct 11;4:74
[ii] Hardell L et al, (February 2006) Case-control study of the association between the use of cellular and cordless telephones and malignant brain tumors diagnosed during 2000-2003, Environ Res. 2006 Feb;100(2):232-41
[iii] Independent Expert Group on Mobile Phones,Mobile Phones and Health, Advice to Industry, (1.53), pp 8, April 2000.
[iv] “German Academy of Pediatrics: Keep Kids Away from Mobiles”, Microwave News, Vol. 21, No. 4, p 5, Jan/Feb 2001.
[v] Russian National Committee on Non-Ionizing Radiation Protection, CHILDREN AND MOBILE PHONES: THE HEALTH OF THE FOLLOWING GENERATIONS IS IN DANGER
[vi] Wolfgang Maes, Science – really;, Συνέδριο 2006 «Building Biology – Architecture – Environmental Medicine»
[vii]. Measured radiofrequency exposure during various mobile-phone use scenarios, Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology [viii] On the Impact of 2G and 3G Network Usage for Mobile Phones’ Battery Life, European Wireless 2009

 home-biology.gr/