Τετάρτη, Δεκεμβρίου 16

ΤΕΛΟΣ οριστικά μπαίνει στις Επιχειρήσεις! Έρχονται… λουκέτα – Πτώση τζίρου έως και 80%

λουκετο κλειστο

Τεράστιες είναι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορωνοϊός σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Στην Κρήτη τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για μία σειρά επιχειρηματιών που  καλούνται να αντιμετωπίσουν μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Όλοι ελπίζουν πως η υγειονομική κρίση θα κλείσει τον κύκλο της το 2021 ωστόσο τότε θα την διαδεχθεί μία – εξίσου – πρωτόγνωρη οικονομική κρίση.

Οι επαγγελματίες της Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση καθώς έχουν υποστεί τεράστια πτώση στον ετήσιο τζίρο τους.

Το cretapost ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μανώλη Αλιφιεράκη, τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπο Λεκάκη αλλά και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλη Κουμαντάκη σε μία προσπάθεια να αποτιμηθεί η χρονιά του 2020 που βρίσκεται στο τέλος της.

«Το 2020 ήταν  μία δύσκολη χρονιά εξαιτίας της πανδημίας. Επειδή όμως επικρατούσε μία αισιοδοξία ότι θα πήγαιναν καλύτερα τα πράγματα και σε συνδυασμό με κάποια περιθώρια που είχε η οικονομία δεν φάνηκαν τόσο έντονα οι οικονομικές συνέπειες. Αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που κρατούνται εξαιτίας των μέτρων της κυβέρνησης. Πλέον όμως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στην οικονομία γι’ αυτό και τα κατάλοιπα της πανδημίας θα τα δούμε το 2021 που θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά», επεσήμανε στο cretapost, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης ο οποίος τονίζει πως η οικονομική κρίση υπάρχει αλλά δεν φαίνεται.

«Η οικονομική κρίση υπάρχει ήδη ωστόσο δεν φαίνεται γιατί είναι σε αναστολή. Δεν μπορούν οι επιχειρήσεις ν’ αντέξουν το χρέος που δημιουργήθηκε με την πανδημία το οποίο ολοένα και συσσωρεύεται. Είναι κάτι πρωτοφανές, είναι κάτι που δεν το υπολογίζαμε. Πρέπει όμως να το αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Αλιφιεράκης.

Παράλληλα, ο εμπορικός κόσμος του Ηρακλείου βρίσκεται ήδη σε απόγνωση καθώς η χρονιά ήταν καταστροφική.

«Απελπιστικά δύσκολη η κατάσταση», αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης και συνεχίζει: «Η χρονιά ήταν καταστροφική για τους εμπόρους. Είχαμε ένα δεύτερο lockdown που ακόμα δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε τις τεράστιες επιπτώσεις που θα φέρει και θα καταγραφούν τον επόμενο καιρό».

Πτώση τζίρου έως και 80% στις επιχειρήσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν καταγραφεί για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της Κρήτης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης είναι… καταστροφικές.

Μάλιστα, ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο είναι ο τουριστικός με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω απ’ αυτόν τον τομέα να έχουν υποστεί μέχρι και 80% πτώση στον ετήσιο τζίρο τους.

«Τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για πολλές επιχειρήσεις ειδικά για την Κρήτη και το Ηράκλειο που έχουμε να κάνουμε κυρίως με τουρισμό. Ο τομέας ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο είναι ο τουρισμός. Επομένως έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την υστέρηση εσόδων του τουρισμού που πιάνει κι άλλους τομείς των επιχειρήσεων. Ξεκινάμε από τον τουρισμό γιατί εδώ στην Κρήτη πολλές επιχειρήσεις ήταν προσανατολισμένες σε αυτόν τον τομέα. Ακόμα και προμηθευτές αγροτικών προϊόντων. Έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, Χαράλαμπος Λεκάκης δίνει μία πρώτη εικόνα από τις απώλειες που έχουν υποστεί οι επιχειρηματικοί κλάδοι: «Τα καταστήματα που ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα έχουν γνωρίσει απώλειες πάνω από 80%. Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις βιώνουν μία απώλεια 60% με 65% περίπου ενώ στην εστίαση τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα».

Ως προς τα εμπορικά καταστήματα τα πράγματα είναι εξίσου δύσκολα με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τεράστια ζημιά.

«Η ζημιά ήταν μεγάλη. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η ζημιά είναι περίπου 45% μεσοσταθμικά σε σύγκριση με το 2019. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσοστό που μέσα εκεί καταγράφονται και τα καταστήματα με τα είδη τροφίμων που είχαν άνοδο. Αν βγει αυτό τότε υπερβαίνει το 50%», τόνισε ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης.

Βροχή από… λουκέτα

Μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης θα καταγραφούν σωρεία από… λουκέτα και στις τοπικές επιχειρήσεις.

«Προβλέπω αρκετά λουκέτα. Δυστυχώς όλες οι έρευνες δείχνουν πως το 2021 θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα και δεν προβλέπεται κάποια ανάκαμψη τόσο μεγάλη όσο την θέλουν και την ποθούν οι περισσότεροι. Συζητώντας πριν έξι μήνες στην ΓΣΕΒΕΕ υπήρχαν εκτιμήσεις που έλεγαν για 100.000 λουκέτα το 2021 πανελληνίως. Τώρα αυτό το ποσό έχει ανέβει κατά πολύ, ωστόσο πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο κόσμος, η κυβέρνηση και η αγορά», επεσήμανε ο κ. Λεκάκης.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν λουκέτα» υπογραμμίζει ο κ. Αλιφιεράκης και συνεχίζει: «απλά δεν θα τα δούμε τώρα γιατί έχουμε το κομμάτι των ενισχύσεων που τους κρατάει ακόμα. Γενικότερα αυτή η ύφεση θα κάνει πολλές επιχειρήσεις να μην ανοίξουν, να μην ξαναδούν το φως της αγοράς. Το επόμενο διάστημα θα δούμε λουκέτα και θα είναι αρκετά δύσκολη περίοδος και ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η ισορροπία στην αγορά».

Πολλά είναι τα προβλήματα και στις υγιείς επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα.

«Ό,τι καταθέσεις υπήρχαν για να μπορέσουν κρατηθούν οι υγιείς επιχειρήσεις χάθηκαν στο πρώτο lockdown. Τώρα πλέον οι επιχειρήσεις καταγράφουν εκ νέου χρέη με δυσκολία στο να τα ρυθμίσουν αλλά και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους που τρέχουν κάθε μήνα. Με όλους τους επαγγελματίες που μιλώ, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Έχουν προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών που τους δίνει το δικαίωμα το κράτος. Αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτά είναι χρήματα που το επόμενο διάστημα θα πρέπει να πληρωθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με την επιστραπτέα προκαταβολή που θα πρέπει να επιστραφεί κατά ένα μεγάλο μέρος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λεκάκης.

Πότε θα επέλθει η ανάκαμψη

Τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις ότι θα διαρκέσει η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι ειδικοί κάνουν λόγο για 3-4 χρόνια να επανέλθει η αγορά στα κανονικά επίπεδα εφόσον βέβαια λήξει η υγειονομική κρίση μέσα στο 2021. Αν παραταθεί η υγειονομική κρίση, θα παραταθεί και η οικονομική», επεσήμανε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης που αναφέρει πως «οι εκτιμήσεις οι δικές μας και ως ΟΕΒΕΝΗ και ως ΓΣΕΒΕΕ είναι πως θα χρειαστεί τουλάχιστον μία τετραετία».

cretapost.gr

 makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .