Δευτέρα, Φεβρουαρίου 15

Ενώ η βουλή υπολειτουργεί η κυβέρνηση περνάει αβέρτα νομοσχέδια - Τι συμβαίνει;

 Τα νομοσχέδια προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, όχι μόνο λόγω του περιεχομένου τους, αλλά και λόγω… timing

«Οργασμός» νομοθετικής δραστηριότητας παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Βουλή, παρά το αυστηρό lockdown, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να νομοθετεί ακάθεκτη, διατρανώνοντας ότι η δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός δεν μπαίνουν σε καραντίνα, εισπράττοντας ωστόσο τα αντιπολιτευτικά πυρά για τα -άσχετα με την πανδημία– σχέδια νόμου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο συζητήθηκε επί τρεις ολόκληρες ημέρες στην Ολομέλεια, ενώ, αν συνυπολογήσει κανείς και τις συνεδριάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η εξέτασή του διήρκεσε συνολικά πάνω από 50(!) ώρες. Μάλιστα, επί του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν πάνω από 150 βουλευτές, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διαρκεί έως μετά τα μεσάνυχτα, προκαλώντας, αν μη τι άλλο, αίσθηση, δεδομένου του lockdown στην Αττική.


Ακόμα και αν δικαιολογείται η μαραθώνια αυτή συνεδρίαση, λόγω του έντονου πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που συγκέντρωσε το νομοσχέδιο Κεραμέως, δεν γίνεται κατανοητό για ποιο λόγο ακολουθούνται αντίστοιχες πρακτικές και σε άλλα σχέδια νόμου, χαμηλού ενδιαφέροντος. Η αυστηροποίηση, πάντως, των μέτρων στην Αττική, ο φόβος για αύξηση κρουσμάτων εντός της Βουλής και η σοβούσα δυσαρέσκεια εξαιτίας του συνωστισμού που παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα στο Κοινοβούλιο, οδήγησαν στην απόφαση για είσοδο του «ναού της Δημοκρατίας» σε ειδικό καθεστώς καραντίνας και σε αναπροσαρμογή του τρόπου λειτουργίας του.


Μεταξύ άλλων, μειώνεται ο αριθμός των διά ζώσης συμμετεχόντων βουλευτών στις συνεδριάσεις, σταματούν να λειτουργούν τα βουλευτικά γραφεία και αυξάνεται η τηλεργασία των υπαλλήλων. Η αντιπολίτευση αντέδρασε με σφοδρότητα, τόσο στο κλείσιμο των βουλευτικών γραφείων -το οποίο αποδίδεται από το προεδρείο στην καραντίνα στην οποία έχουν τεθεί αρκετοί επιστημονικοί συνεργάτες βουλευτών-, όσο και στην ψήφιση άσχετων με την πανδημία νομοσχεδίων.


Δεν σκοπεύει να βάλει «φρένο»

Η κυβέρνηση πράγματι δεν δείχνει διατεθειμένη να βάλει «φρένο» στη νομοθέτηση, καθώς την Τρίτη ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα οπτικοακουστικά μέσα, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων για την επιχείρηση λογοκρισίας μέσω του επίμαχου άρθρου 8, αλλά και για τις αυξήσεις σε μεγαλοστελέχη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Κι αυτό δεν είναι το μόνο νομοσχέδιο στο οποίο ασκείται κριτική από την αντιπολίτευση, καθώς προ των πυλών βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο της επιτάχυνσης, της απλοποίησης και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων, με μείωση της γραφειοκρατίας.


Μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι το νομοσχέδιο δεν οδηγεί σε εκπτώσεις σε όρους διαφάνειας, ωστόσο αρκετές προβλέψεις του, όπως η αύξηση των ορίων της απευθείας ανάθεσης στα 30.000 ευρώ για προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών και μελετών και στα 60.000 ευρώ για δημόσια έργα, έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, επίκειται και η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση, που καταργεί το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα του νόμου Σκουρλέτη.


Με το νομοσχέδιο, σύμφωνα πάντα με τη Νέα Δημοκρατία, θα θεραπευτούν οι «πληγές» στην κυβερνησιμότητα των περιφερειών και των δήμων, καθώς αυτό προβλέπει τη δυνατότητα εκλογής από τον πρώτο γύρο των συνδυασμών με ποσοστό άνω του 43%, όριο εισόδου 3% και πενταετή θητεία των δημοτικών και περιφερειακών Αρχών.


«Βολικό» το timing

Τα παραπάνω νομοσχέδια προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις, όχι μόνο λόγω του περιεχομένου τους, αλλά και λόγω… timing. Και όλα αυτά, όπως καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν οι επίμαχες συζητήσεις που αφορούν την πανδημία παραπέμπονται στις καλένδες.


Σημειωτέον ότι η αιτία ενόχλησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το γεγονός πως δεν απαντήθηκε από τον πρωθυπουργό η επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το «κορωνογεύμα» στην Ικαρία, αλλά και η καθυστέρηση διεξαγωγής τής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τα ζητήματα διαφάνειας εν μέσω πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .