Σάββατο, Μαρτίου 27

Έκθεση-βόμβα για τα rapid tests στο σπίτι> Αξιόπιστα μόλις στο 42% των ασυμπτωματικών

Cochrane Library review

Τόσο η διαδικασία καθαρισμού όσο και η χρήση της κασέτας δοκιμής μπορεί εύκολα να γίνει με το λάθος τρόπο

Ανησυχητικά στοιχεία για την ασφάλεια των αποτελεσμάτων των rapid test για covid-19 δείχνει μία έρευνα επιστημόνων που ερεύνησαν και συνέκριναν 64 μελέτες. Σύμφωνα με αυτά, τα rapid tests μπορεί να χάνουν τέσσερις στους 10 ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού, ήτοι το 42% των περιπτώσεων covid.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Cochrane, που ιδρύθηκε για να οργανώνει ευρήματα ιατρικής έρευνας διευκολύνοντας τεκμηριωμένες επιλογές σχετικά με παρεμβάσεις υγείας που περιλαμβάνουν

επαγγελματίες υγείας, ασθενείς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διαπιστώθηκε ότι οι δοκιμές, οι οποίες δίνουν αποτελέσματα σε μόλις 30 λεπτά, ήταν πιο αποτελεσματικές σε κρούσματα με συμπτώματα (78%).

Τα ευρήματα έχουν προκαλέσει ανησυχία σε επιστήμονες επειδή υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το ήμισυ της μετάδοσης Covid προέρχεται από ασθενείς που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν με κορωναϊό, αλλά μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδίδουν τον ιό.

Εκατοντάδες χιλιάδες δοκιμές πλευρικής ροής (lateral flow tests) χρησιμοποιούνται καθημερινά σε καθηγητές και μαθητές σε μια προσπάθεια να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και χωρίς Covid. Επίσης, η χρήση των γρήγορων τεστ αναπτύσσεται σε κέντρα φροντίδας, νοσοκομεία και σε διάφορες επιχειρήσεις.

Ο καθηγητής Jon Deeks, ένας βιοστατιστικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συν-συγγραφέας της έκθεσης, δήλωσε ότι οι αρχές στη Βρετανία, στην οποία τα σχολεία λειτουργούν με τη χρήση rapid test, έσπευσαν να προτείνουν τη συγκεκριμένη λύση «χωρίς καμία απόδειξη το τι συμβαίνει στην πραγματική ζωή με τον κορωνοϊό αλλά βασίστηκαν σε κλινικές μελέτες».

Η έρευνα του Cochrane διαπίστωσε επίσης ότι οι δοκιμές πλευρικής ροής (rapid tests) ήταν επιρρεπείς στο να δίνουν ψευδή θετικά, κάτι που σημαίνει ότι το τεστ δείχνει κάποιον ως φορέα covid χωρίς να είναι.

Δύο τεστ στον ίδιο άνθρωπο με διαφορετικά αποτελέσματα

H Δρ. Ann Van den Bruel, αναπληρώτρια καθηγήτρια πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο KU Leuven στο Βέλγιο, και συγγραφέας της έρευνας ανέφερε ότι «Ο κίνδυνος των ψευδών θετικών με τη χρήση των γρήγορων τεστ είναι πολύ υψηλός. Μπορεί να καταλήξετε να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλετε να επιτύχετε και ίσως χρειαστεί να κλείσετε περισσότερους χώρους εργασίας, περισσότερες τάξεις».

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι ένα από τα κιτ που χρησιμοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν πληρούσε τα διεθνή πρότυπα που έθεσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οι μελέτες που διερεύνησαν οι επιστήμονες προέρχονταν κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και εξέτασαν την ακρίβεια των ταχέων δοκιμών αντιγόνου.

Μόνο τρεις από τις 64 μελέτες εξέτασαν αποκλειστικά άτομα χωρίς συμπτώματα. Η έρευνα διαπίστωσε, κατά μέσο όρο, ότι τα rapid αναγνώρισαν σωστά μόνο το 58% αυτών που είχαν μολυνθεί με Covid αλλά δεν είχαν συμπτώματα. Ένα από τα test με τη χαμηλότερη απόδοση είναι της αμερικάνικης εταιρείας Innova και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στη Βρετανία.

Ο Δρ. Jac Dinnes, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συγγραφέας της κριτικής, είπε ότι «Αυτά τα τεστ δεν φαίνεται να αποδίδουν τόσο καλά σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα Covid».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες δοκιμές αντιγόνων μπορεί να είναι χρήσιμες σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης όπου υπάρχει υποψία Covid σε άτομα με συμπτώματα. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να έχουν καλή απόδοση σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα Covid.

Η επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος από μια ταχεία δοκιμή με ένα τεστ RT-PCR (μοριακού τεστ), ιδιαίτερα όταν οι περιπτώσεις Covid είναι χαμηλές, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή περιττής καραντίνας.

Όλες οι δοκιμές αντιγόνων θα χάσουν ορισμένα άτομα με λοίμωξη, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώνουμε τα άτομα που λαμβάνουν αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής ότι ενδέχεται να έχουν μολυνθεί».

Ο καθηγητής Deeks πρόσθεσε: «Είναι καλό να βρούμε αποδείξεις ότι ορισμένες μάρκες rapid test πληρούν τα ελάχιστα αποδεκτά πρότυπα επιδόσεων που ορίζει η ΠΟΥ (80%) για τη δοκιμή ατόμων με συμπτώματα.

Ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαθέσιμων στο εμπόριο δοκιμών. Η κατάσταση είναι διαφορετική για τον έλεγχο ατόμων χωρίς συμπτώματα, ιδιαίτερα για τη χρήση επαναλαμβανόμενων ταχέων δοκιμών αντιγόνου για τον έλεγχο της μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε μαθητές και προσωπικό σχολείου, καθώς και σε νοσοκομειακούς και νοσηλευτές.

Δεν βρήκαμε δεδομένα ή μελέτες που να αξιολογούν την ακρίβεια αυτών των δοκιμών όταν χρησιμοποιήθηκαν σε επαναλαμβανόμενη εξέταση ατόμων που δεν είχαν γνωστή έκθεση στο SARS-CoV-2. Αυτές οι πολιτικές δοκιμών έχουν εφαρμοστεί χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο πραγματικού κόσμου» συμπλήρωσε.

Οι δοκιμές πλευρικής ροής (rapid tests) είναι ακριβείς για τη διάγνωση του κορωνοϊού μόνο όταν χορηγούνται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες, έδειξαν επανειλημμένα μελέτες.

Η εξέταση, η οποία δίνει αποτελέσματα σε μόλις 15 λεπτά, χρησιμοποιεί επιχρίσματα της μύτης ή του λαιμού. Τα δείγματα στη συνέχεια αναμιγνύονται σε ένα υγρό δοκιμής και τοποθετούνται σε μια πλαστική κασέτα που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία ή την απουσία κορωνοϊού και στη συνέχεια παράγει μια εικόνα μιας γραμμής, με τον ίδιο τρόπο όπως ένα τεστ εγκυμοσύνης, για να δείξει εάν είναι θετική ή αρνητική.

Το βρετανικό Υπουργείο Υγείας και το NHS δίνουν οδηγίες στους ανθρώπους να κάνουν τις δοκιμές μόνοι τους, παρόλο που οι κατασκευαστές ορισμένων κιτ λένε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες.

Τόσο η διαδικασία καθαρισμού όσο και η χρήση της κασέτας δοκιμής μπορεί εύκολα να γίνει με το λάθος τρόπο και να επηρεάσουν την ακρίβεια της δοκιμής.

Επίσης, εάν το επίχρισμα δεν παρθεί σωστά, δηλαδή αρκετά βαθιά στη μύτη ή στο λαιμό, ενδέχεται να μην πάρει θραύσματα του ιού. Οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα, τα οποία πηγαίνουν δεξιά στο πίσω μέρος από το ρουθούνι.

Και εάν το δείγμα δεν έχει εισαχθεί σωστά στην κασέτα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι λανθασμένο, ή οι άνθρωποι ενδέχεται να διαβάσουν εσφαλμένα την οθόνη όταν παράγει ένα αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .