Πέμπτη, Απριλίου 22

Οι ημερομηνίες-ορόσημο που ξεκλειδώνουν τον μαζικό εμβολιασμό

Γερμανία εμβολιασμός

της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μια δεύτερη παράλληλα εμβολιαστική γραμμή θα ανοίξει την Μεγάλη Τρίτη για την ηλικιακή ομάδα 30-39, για όσους θέλουν να εμβολιαστούν νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία εμβολιασμού τους, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα των ηλικιακών ομάδων 40-44 και 45-49 θα γίνει στην συνέχεια και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις προσεχείς ημέρες, πιθανότητα εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Αυτές είναι οι δύο ημερομηνίες ορόσημο που ξεκλειδώνουν τα επόμενα βήματα στην εμβολιαστική διαδικασία και αναμένεται μαζί με άλλες παρεμβάσεις, όπως την επέκταση των σημείων που μπορούν να γίνουν εμβολιασμοί, να επιταχύνουν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Χθες εν τω μεταξύ άνοιξε η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59 και οι εκπαιδευτικοί. Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 138.000 πολίτες, ενώ το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων επεκτείνεται ως τις 10 το βράδυ και ανάλογα με τις παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσει και η επταήμερη λειτουργία. Το Μάιο θα αναπτυχθούν 1.471 εμβολιαστικά κέντρα και το επόμενο διάστημα θα προστεθούν δυνάμεις και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος είναι το Μάιο να φτάσουμε  μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, προβλέπεται να φτάσουμε μέχρι τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Αδιάθετα εμβόλια της AstraZeneca

"Δίνεται η ευκαιρία, μετά την δυνατότητα που έχουμε κάποιων αποθεμάτων στο εμβόλιο της AstraZeneca, να μπορέσουμε και σε πιο νεαρές ηλικίες, νωρίτερα από όταν υπήρξε και έχει υπάρξει προτεραιοποίηση, δηλαδή με πρώιμη πρόσβαση, να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Για το εν λόγω εμβόλιο υπήρχαν μεγαλύτερα ποσοστά μη προσέλευσης (93%) σε σύγκριση με Pfizer και Moderna, όπως και ακυρώσεις, που οδήγησαν σε ελεύθερα ραντεβού.

"Έτσι από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και αμέσως την επόμενη μέρα, για όποιον δηλώσει, θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι ηλικίες 30-39 ετών με AstraZeneca. Και φυσικά συνεχίζουμε να εμβολιάζουμε όλες τις άλλες ηλικίες με όλα τα εμβόλια. Και αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από κάποιους μήνες, με όλα τα εμβόλια.

Δίνεται όμως η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες χώρες, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για αυτούς τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμβολιαστούν. Τη μία μέρα να εγγραφούν στην πλατφόρμα, την άλλη μέρα να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται. Ένα fast lane" είπε.

Προβληματισμός για τους ανεμβολίαστους

Στους πολίτες άνω των 85 ετών, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 65,7% αν συνυπολογίσουμε και αυτούς που ήδη έχουν κλεισμένο ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 80-84, το 61% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 66% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχει εμβολιαστεί με μία δόση το 68% και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 77% με αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού.

Στην ομάδα 70-74 το 50% έχει εμβολιαστεί με μία δόση και αναμένεται να εμβολιαστεί το 70,57% σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής.

Στην ηλικιακή ομάδα 65-69, το 27% έχει εμβολιαστεί με μια δόση – είναι από τις τελευταίες ηλικιακές ομάδες που έχουμε ανοίξει – και 68,5% έχει εμβολιαστεί ή έχει προγραμματισμένο ραντεβού.

Στην ομάδα 60-64, το 51% έχει εμβολιαστεί και το 60% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού.

Μόνο Κυριακή του Πάσχα κλειστά τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα 

Σημειώνεται πως όσον αφορά στους εμβολιασμούς μετά από επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Υπουργό Υγείας τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι ανοιχτά τόσο την Μεγάλη Παρασκευή όσο και το Μεγάλο Σάββατο. 

Vicky.kourlibini@capital.gr


* Στις 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των 30 - 39

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .