Τρίτη, Μαΐου 25

Το μεγάλο κρας τεστ

">

Γράφει ο Σταύρος Χριστακόπουλος

Τους πέντε εκατομμύρια εμβολιασμούς θα φτάσουμε στο τέλος Μαΐου, όπως εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός.

Αυτή η εκτίμηση περιγράφει την κυβερνητική προσδοκία ότι θα χτιστεί το πρώτο τείχος ανοσίας που θα θωρακίσει υγειονομικά τους πολίτες, θα αποφορτίσει το σύστημα Υγείας και θα επιτρέψει στην οικονομία να λειτουργεί σε συνθήκες κανονικότητας.


Στη βαριά σκιά των 10.000 νεκρών και μιας οικονομικής καθίζησης, της οποίας το μέγεθος δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, η κυβέρνηση αναζητεί αγωνιωδώς το πρώτο θετικό μήνυμα που θα της επιτρέψει να αντικρίσει με κάποια αισιοδοξία το άμεσο μέλλον.

Αυτό το μήνυμα στην πραγματικότητα μπορεί να έρθει μόνο από την επιτάχυνση του εμβολιασμού, καθώς η κυβερνητική διαχείριση του τελευταίου επταμήνου δεν… θάμπωσε κανέναν με τις επιδόσεις της. Κάθε άλλο, αφού τα λάθη, οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και οι παραλείψεις όρισαν την αποτυχία ενός εξαιρετικά μακρόσυρτου και βασανιστικού λοκντάουν, τις συνέπειες του οποίου δεν μπορούν να κρύψουν ούτε τα συνήθη… εξαπτέρυγα.


Τώρα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, η οποία θα στηριχθεί πρωτίστως στα εκατομμύρια εμβόλια, τα οποία, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια πιο αισιόδοξη θεώρηση του καλοκαιριού και του τουρισμού από αυτήν που υπήρχε πριν από λίγο καιρό.

Ένα ακόμη καλό νέο αποτελεί το ξεμπλοκάρισμα του ταμείου ανάκαμψης από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο έδωσε το πράσινο φως για την επικύρωση του ευρωπαϊκού σχεδίου των 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Ε.Ε., καθώς απέρριψε την προσφυγή που απειλούσε την εκκίνησή του. Η υπόθεση θα δικαστεί στο μέλλον, αλλά η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορεί να αρχίσει.

Τέλος, όπλο στην επικοινωνιακή φαρέτρα της μπορεί να θεωρηθεί η παράταση ισχύος κάποιων φορολογικών ελαφρύνσεων και η μονιμοποίηση άλλων, παρότι αυτές ενισχύουν μόνον όσους έχουν ήδη κέρδη ή φορολογήσιμα εισοδήματα.

Τα κακά νέα


Εν τω μεταξύ η πραγματικότητα στην οικονομία και την κοινωνία παραμένει σκληρή, καθώς η πανδημία έχει ήδη στοιχίσει 10.000 θανάτους από Covid-19. Ένας στους 1.000 Έλληνες έχει χάσει τη ζωή του εξαιτίας της πανδημίας. Σχεδόν κάθε πολίτης της χώρας γνωρίζει κάποιον που πέθανε ή την οικογένειά του.

Σε ό,τι αφορά την επιτάχυνση του εμβολιασμού, αυτή δεν εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και από τη διάθεση των πολιτών να εμβολιαστούν. Μέχρι στιγμής τα κενά στο πρόγραμμα είναι σοβαρά και προσεχώς θα γίνει κατανοητό αν οφείλονται σε γενικότερη απροθυμία ή σε επιφύλαξη έναντι εμβολίων με πολυσυζητημένες παρενέργειες, όπως αυτά της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.
Από την άλλη πλευρά ο τουρισμός βρίσκεται ήδη σε ρίσκο, αφού:
  1. Έχει ήδη χαθεί ο μισός Ιούνιος και είναι άγνωστο τι θα γίνει στη συνέχεια.
  2. Σε χώρες – βασικούς τουριστικούς μας πελάτες τα μέτρα περιορισμού λόγω Covid-19, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, σκληραίνουν αντί να χαλαρώνουν.
  3. Σε κάποιες περιπτώσεις πριμοδοτείται ο εσωτερικός τουρισμός, ώστε να ανακάμψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
  4. Είναι άγνωστο πόσο θα κινητοποιηθεί ο δικός μας εσωτερικός τουρισμός, του οποίου το οικονομικό όφελος είναι πάντα υπολογίσιμο και διαχέεται εκτός των μονάδων all inclusive.
    Επιπλέον ο φόβος των χρεοκοπιών και των απολύσεων είναι εξαιρετικά ισχυρός και αγγίζει δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – χιλιάδες επιχειρήσεις ανά τη χώρα. Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών:
    ● Το 56% των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών ανησυχούν για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους κατά τους επόμενους έξι μήνες.
    ● Το 44% έχουν καθυστερήσει την πληρωμή προσωπικών ή οικογενειακών τραπεζικών, φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.
    ● Το 34% έχουν επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση.
    ● Το 15% όσων απασχολούν εργαζομένους θεωρούν «σίγουρα» υπαρκτό το ενδεχόμενο απολύσεων και το 25% απαντάει «μάλλον» στο ίδιο ερώτημα.

Σε κατάσταση συναγερμού εστίαση και ξενοδοχεία

Θλιβερή είναι η κατάσταση σε μεγάλο μέρος της εστίασης, η οποία ανοίγει πάλι υπό τις περσινές συνθήκες, με ωράριο που δεν διασφαλίζει ότι ο κόσμος δεν θα τρέχει μετά τις 11 μ.μ. στις πλατείες, με πολύ λιγότερους εργαζομένους λόγω περιορισμών σε ωράριο και τραπέζια. Πολλές εξ αυτών έχουν ήδη κλείσει οριστικά, άλλες δεν μπορούν να ανοίξουν ελλείψει κεφαλαίου και άλλες κάνουν το τελευταίο κρας τεστ για να δουν εάν θα έχουν μέλλον.
Μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν αντέχουν να διαχειριστούν τις απώλειες τζίρου και τα χρέη που δημιουργήθηκαν πριν και μετά την πανδημία περιλαμβάνονται και πάρα πολλές τουριστικές, κυρίως ξενοδοχεία, που είτε δεν θα λειτουργήσουν ούτε φέτος είτε έχουν αρχίσει να πωλούνται ευρισκόμενες σε αδυναμία επιβίωσης (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες 22-23).
Το χρήμα του ταμείου ανάκαμψης δεν προβλέπεται ότι θα έρθει σύντομα, αλλά, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη επισημάνει, ούτως ή άλλως θα κατευθυνθεί σε τομείς που ουδεμία σχέση έχουν με τους ήδη πληγέντες. Επομένως, αρκετά πριν κριθεί το πόσο κοντά μπορεί να βρίσκεται μια μεσοπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη συνολική ανάκαμψη της οικονομίας, για πάρα πολλούς, μικρούς κυρίως, επιχειρηματίες και τους εργαζομένους τους το στοίχημα θα έχει ήδη κριθεί.
Αυτό ακριβώς το δεδομένο επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα για την εργασιακή ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί ένα ακόμη σκληρό πολιτικό αγκάθι, καθώς απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις με βαριές επιπτώσεις και σε ήδη εργαζομένους και σε όσους θα μπουν μελλοντικά στην αγορά εργασίας.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το μόνο βέβαιο είναι ότι έρχεται η Ανάσταση του Κυρίου. Γι’ αυτήν της χώρας θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά. Καλή Ανάσταση λοιπόν…

από topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .