Τετάρτη, Ιουνίου 16

Βόμβα Blinken> Εξαιρετικά ανεπαρκής η έρευνα του ΠΟΥ για την προέλευση του κορωνοϊού

 Η G7 θα πιέσει την Κίνα να συμμετάσχει σε μία δεύτερη φάση μελέτης για την covid-19

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken χαρακτήρισε την πρώτη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού «εξαιρετικά ανεπαρκή» και ανέφερε ότι οι ηγέτες της G7 θα επιμείνουν έτσι ώστε η Κίνα να συνεργαστεί σε μία δεύτερη έρευνα του ΠΟΥ.

«Η πρώτη μελέτη που έκαναν τα μέλη του ΠΟΥ ήταν εξαιρετικά ανεπαρκής», ανέφερε συγκεκριμένα ο Blinken στον παρουσιαστή της εκπομπής «Fox News Sunday», Chris Wallace. «Οι ηγέτες της G7 συνεννοήθηκαν προκείμενου να πειστεί η Κίνα να συνεργαστεί με τη λεγόμενη μελέτη της

δεύτερης φάσης του ΠΟΥ έτσι ώστε να γίνει γνωστή η πραγματική προέλευση του κορωνοϊού. Έως τώρα αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Πρέπει να φτάσουμε ως το τέλος για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη. Χρειαζόμαστε μεν απόδοση ευθυνών, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε τι συνέβη, πώς συνέβη, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να θέσουμε σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη από το να ξανασυμβεί, ή τουλάχιστον να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις της επόμενης πανδημίας, αν δεν μπορούμε να αποτρέψουμε πλήρως μια τέτοια» συμπλήρωσε ο Blinken.

Ο υψηλόβαθμος Κινέζος διπλωμάτης Yang Jiechi, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Πεκίνου, δήλωσε την Παρασκευή ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο της Wuhan είναι μία «παράλογη ιστορία», σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«[Ο πρόεδρος] είχε πει τον Μάρτιο ότι προσπαθούμε να προσδιορίσουμε την προέλευση της COVID-19», δήλωσε ο Blinken. «Καταλήξαμε σε δύο εύλογες εξηγήσεις: το ένα είναι το λεγόμενο φυσικό φαινόμενο. … το άλλο είναι εργαστηριακή η διαρροή. Αλλά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με υψηλό βαθμό βεβαιότητας για το τι ισχύει».

Τον Μάιο, ο Biden ανακοίνωσε ότι η αμερικάνικη υπηρεσία πληροφοριών «έχει συνενώσει δύο πιθανά σενάρια» για την προέλευση της πανδημίας, «συμπεριλαμβανομένου του εάν προέκυψε από ανθρώπινη επαφή με μολυσμένο ζώο ή από εργαστηριακό ατύχημα» και διέταξε «πρόσθετη παρακολούθηση». Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τη συγκεκριμένη υπηρεσία να «διπλασιάσει τις προσπάθειές της για συλλογή και ανάλυση πληροφοριών που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα, και να υποβάλουν έκθεση σε 90 ημέρες».

Δεν είναι σαφές τι μέτρα θα λάβουν οι ΗΠΑ ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας. «Θα ήθελε ο πρόεδρος να τιμωρήσει την Κίνα;». Ο Peter Doocy του Fox News ρώτησε την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre τον Μάιο. «Δεν πρόκειται να πάμε εκεί ακόμα», είπε η Jean-Pierre. «Πρέπει να περιμένουμε την έκθεση. Τότε θα είμαστε σε θέση να επανεκτιμήσουμε τις ενέργιες μας».

Ο Doocy ξαναρώτησε: «Εάν ένα άλλο έθνος είτε είναι υπεύθυνο είτε γνώριζε περισσότερα από όσα έλεγε… τότε, τι θα έκανε ο πρόεδρος;». «Απλώς δεν πρόκειται να προδικάσω. Δεν πρόκειται να κάνω δήλωση μέχρι … ξέρουμε τι θα συμβεί μετά από αυτήν την έκθεση», είπε η Jean-Pierre.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .