Τετάρτη, Ιουλίου 7

Βρετανικά κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων... στην καρδιά της Αφρικής

 Νέο νόμο ετοιμάζεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση Τζόνσον- σύμφωνα με την εφημερίδα Times- που θα προβλέπει την κράτηση μεταναστών και αιτούντων άσυλο εκτός βρετανικού εδάφους. Και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τη Δανία για να μοιραστούν εγκαταστάσεις στη... μακρινή Ρουάντα.

Αποφασισμένη να σφραγίσει τα σύνορα της χώρας στη μετα-Brexit εποχή είναι η βρετανική

κυβέρνηση, με την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να ετοιμάζει- σύμφωνα με τους Times- νομοσχέδιο, που θα προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο που θα προσπαθούν να φθάσουν στις βρετανικές αρχές και θα εντοπίζονται, θα μεταφέρονται σε κέντρο κράτησης, εκτός της χώρας.


Η Πατέλ, γράφει η βρετανική εφημερίδα, έχει ήδη αρχίσει διαπραγματεύσεις με τις αρχές στη Δανία προκειμένου να «μοιραστούν» εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται στην Ρουάντα.


Από τις αρχές του 2021, περισσότεροι από 5.600 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εντοπιστεί ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τα Στενά της Μάγχης και ο Τζόνσον, που ανήλθε στην εξουσία με μια σκληρή αντι-μεταναστευτική ατζέντα, τους τελευταίους μήνες πιέζει την υπουργό του να βρει λύση.


Η απάντηση λοιπόν θα ονομάζεται Νόμος για τις Εθνικότητες και τα Σύνορα, ένα κείμενο που θα τερματίζει την πολιτική των Βρετανών να υποδέχονται όσους υπηκόους άλλων χωρών είναι θύματα διώξεων και σαφώς θα αποκλίνει από την προσπάθεια συντονισμού με τις χώρες της Ε.Ε.


Έχοντας μελετήσει το αντίστοιχο σύστημα της Αυστραλίας- γράφει η ισπανική El Pais, η Πατέλ έχει ήδη αρχίσει συνομιλίες με τις αρχές στη Δανία, μια χώρα που έχει ήδη εγκρίνει νόμο για την προσωρινή κράτηση προσφύγων σε εγκαταστάσεις μακριά από την Ευρώπη. Το Λονδίνο- αναφέρει το ρεπορτάζ- ενδιαφέρεται να μάθει πώς έχει επιτευχθεί συνεργασία με τρίτες χώρες και την πιθανότητα να «μοιραστεί» με την Κοπεγχάγη ένα κέντρο κράτησης στη Ρουάντα, όπου η κυβέρνηση της Δανίας έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία για μια πιθανή συμφωνία.


Οπως ήταν αναμενόμενο, το σχέδιο του Τζόνσον παρότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έχει ήδη δεχθεί πυρά από τους Εργατικούς, τα Ηνωμένα Εθνη και μεγάλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Εκτός των άλλων, ο νέος νόμος θα αυσητροποιεί τις συνθήκες για τους νεοαφιχθέντες, προκειμένου να αποθαρρύνει άλλες αφίξεις στο μέλλον, επιταχύνοντας τις απελάσεις και περιορίζοντας τα δικαιώματα τα οποία μέχρι τώρα είχαν οι πρόσφυγες.

https://www.efsyn.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .