Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 29

«Στο στόμα του λύκου» οι πολίτες, με την κρίση ενέργειας να βρίσκεται προ των πυλών!

Ξεπούλημα ΚΑΙ της ΔΕΗ

Γράφει ο Ελευθέριος Ανδρώνης

Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί μεθοδικά τη ΔΕΗ, και σε μια περίοδο ενεργειακής κρίσης αφήνει τους πολίτες έκθετους για να γίνουν βορά στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ:

Το ξεπούλημα της χώρας συνεχίζεται και μάλιστα η παρούσα κυβέρνηση το προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς.

Κάποτε ήταν η σειρά του ΟΤΕ να περάσει σε ξένα χέρια, όπου μετά από μια μακρόχρονη περίοδο «μαγειρεμάτων» και παραχωρήσεων από διάφορες Ελληνικές κυβερνήσεις, το 2011 ολοκληρώθηκε η πλήρης ιδιωτικοποίηση του, με την Deutsche Telekom να εξαγοράζει τις τελευταίες μετοχές από το Ελληνικό δημόσιο.

Και τώρα ήρθε το «ηλεκτροσόκ» του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.

Με μια αιφνίδια απόφαση εκ μέρους της διοικήσεως της, η οποία έγινε κυριολεκτικά… νύχτα.

Προχθές το βράδυ συγκεκριμένα.

Και αφορούσε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την αρχή του τέλους της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Την απόφαση της ΔΕΗ, ακολούθησε κατά γράμμα η ανακοίνωση του Υπερταμείου (που κατέχει το 34%) και του ΤΑΙΠΕΔ (17%), στην οποία δηλώνουν πως δεν θα διαθέσουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και έτσι το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία.

Και από το 51%, το μερίδιο του κράτους θα γίνει μειοψηφικό και υπολογίζεται περίπου στο 34%.

Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν, λέει η κυβέρνηση προς τους ξένους επενδυτές, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για να λεηλατηθεί από ιδιώτες, η πιο κερδοφόρα επιχείρηση του Ελληνικού δημοσίου.

 Φυσικά δεν μπορούμε να δεχθούμε πως πρόκειται για απόφαση της τελευταίας στιγμής.

Πιθανότατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σχεδιάσει αρκετό καιρό πριν αυτή την κίνηση και αναμφίβολα αποτελεί πολιτική ανηθικότητα, το ότι δεν ανέφερε τίποτα για το επερχόμενο ξεπούλημα, όταν μίλησε στη ΔΕΘ.

Ασφαλώς η απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, έγινε κατ’ εντολήν της κυβέρνησης, η οποία δεν δίστασε να βγάλει «στο σφυρί» τις μετοχές μιας εταιρίας – στρατηγικής σημασίας για την εσωτερική πολιτική, και να προχωρήσει σε μια απόφαση με σοβαρές οικονομικές και κυρίως κοινωνικές συνέπειες.

Η δημόσια ενέργεια εγκαταλείπεται στο «στόμα του λύκου» με την ίδια ευκολία που βλέπουμε να παραδίδονται και οι πολίτες στο έλεος των κερδοσκόπων της αγοράς.

Και μάλιστα η κυβέρνηση με αυτή την κίνηση αφήνει έκθετους τους πολίτες, σε μια χρονική περίοδο που ξεσπά ένας παγκόσμιος «πόλεμος» ενέργειας, με ανατιμήσεις που τρομάζουν ακόμα και τους πιο μετριοπαθείς αναλυτές. Βιάστηκε να κλείσει άρον – άρον τις λιγνιτικές μονάδες και να στραφεί στην βρώμικη μπίζνα επενδύσεων σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), φουντώνοντας σκόπιμα το αφήγημα περί πράσινης ανάπτυξης, κλιματικής κρίσης και μηδενικών ρύπων.

Και έτσι η χώρα μένει ενεργειακά απροστάτευτη και ολοένα πιο εξαρτώμενη από εισαγωγές ενέργειας.

Ανυπεράσπιστη μπροστά στο ενεργειακό τσουνάμι που έρχεται και ξεπουλώντας τη ΔΕΗ, την πιο κρίσιμη στιγμή.

Μπορεί να κρατούν ως πρόσχημα, το ότι ακόμα και με το 34% κρατούν ένα τυπικό δικαίωμα για «βέτο» (blocking minority), άλλα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν αυτή η κυβέρνηση θα είχε ποτέ τη θέληση ή το σθένος να κάνει κάτι τέτοιο. 

Και όσο και να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν το εθνικό έγκλημα που συντελείται, η ουσία είναι πως ο Ελληνικός λαός χάνει το πλειοψηφικό ποσοστό του εθνικού πυλώνα ενέργειας της χώρας του.

Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα από τους βασικότερους, αν όχι ο βασικότερος βραχνάς ενός νοικοκυριού.

Το κράτος αποσύρεται σταδιακά από τον έλεγχο των τιμολογίων και ο Ελληνικός λαός πετιέται στην αρένα με τις «ύαινες» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, που αφήνονται ελεύθερες να κατασπαράξουν την κοινωνία.

Και φυσικά, οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας θα προκαλέσουν ένα εφιαλτικό ντόμινο, συμπαρασύροντας τις τιμές προϊόντων βασικής ανάγκης και όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι ιδιώτες που θα πάρουν την ενέργεια στα χέρια τους δεν πρόκειται να… σκάσουν για μια οικονομία νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ασφυκτιά κάτω από το βάρος υπέρογκων χρεώσεων.

Το Ελληνικό κράτος, επιδεικνύοντας αυτοκτονικές (ή καλύτερα ανθελληνικές) τάσεις, γίνεται έρμαιο της αγοράς ενέργειας, λειτουργεί ως πλασιέ των ξένων επενδύσεων, αποσύρει την κυριαρχία του από νευραλγικούς τομείς που επηρεάζουν άμεσα τη κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη του λαού.

Το ξαναλέμε.

Πρόκειται για εγκληματική και ανήθικη συμπεριφορά εις βάρος των πολιτών που σε λίγο καιρό θα βρεθούν αντιμέτωποι με φαινόμενα ανεξέλεγκτης ακρίβειας, φτώχειας και εξαθλίωσης, με απόλυτη συνενοχή της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ

https://shmantikanea.blogspot.com/2021/09/blog-post_254.html#more

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .