Τετάρτη, Οκτωβρίου 20

Πονοκέφαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ η υποψηφιότητα και εκλογή Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ...

Συζητούν για το συνέδριο, αλλά όλοι ομιλούν για τον ΓΑΠ

του ΝΙΚΟΥ ΦΕΛΕΚΗ

Την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συζητήσει για το συνέδριο του κόμματος. Βέβαια, μόνον αφελείς πιστεύουν ότι τα ηγετικά στελέχη της Κουμουνδούρου θα συζητήσουν αυτό το θέμα. "Είσαι καλά που θα συζητήσουμε για το συνέδριο", μάς λέει ένα από τα στελέχη που συμμετέχει σ' αυτό το καθοδηγητικό όργανο. Και συμπληρώνει: "το θέμα της ημερήσιας διάταξης μπορεί να είναι το συνέδριο, που θα γίνει τον Φλεβάρη, αλλά ουσιαστικά όλοι θα ασχοληθούν με τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ. Το πολιτικό θέμα των ημερών αυτό είναι". Η αιφνίδια ασθένεια της

Φώφης Γεννηματά και η αποχώρησή της από τη διεκδίκηση της προεδρίας δεν αλλάζει απλώς τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά καθιστά το παζλ ακόμη πιο δύσκολο, για τον Τσίπρα και τους συνεργάτες του, από τη στιγμή που στην κούρσα της διαδοχής μπει και ο Γιώργος Παπανδρέου. Και γίνεται πραγματικά πονοκέφαλος, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι οι υψηλόβαθμοι συνομιλητές μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν στη θέση της Φώφης εκλεγεί, όπερ και το πιθανότερο, ο Γιώργος.

Στην Κουμουνδούρου δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ ούτε ταυτίζονται οι προτιμήσεις τους. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι πρότινος ο Αλέξης Τσίπρας και οι περισσότεροι των συνεργατών του θα προτιμούσαν, όπως άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εξ απορρήτων του στο Μαξίμου, τη Φώφη Γεννηματά. Μπορεί να μετέδιδαν άλλα, όμως η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε, όπως άλλωστε κάθε αλλαγή, να δημιουργήσει καταστάσεις, οι οποίες, για να το πούμε όσο γίνεται πιο κομψά, δεν θα ήταν οι επιθυμητές τόσο για την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση. Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή αναφερόταν με θετικό τρόπο στην Φώφη Γεννηματά και μάλιστα δεν δίσταζε να υιοθετήσει και προτάσεις της που θεωρούσε ότι ήταν "στη σωστή (διάβαζε αντικυβερνητική) κατεύθυνση". Και δεν ήταν μόνο το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης που τον ανάγκαζε να το κάνει. Η Φώφη ολοένα και πιο συχνά έπαιρνε δημόσια αποστάσεις από απόψεις που, "στο όνομα του αντισυριζαϊσμού, ήθελαν να μετατρέψουν το ΚΙΝΑΛ σε κυβερνητικό και πολιτικό παράρτημα της ΝΔ και προσωπικά του Μητσοτάκη".

Οι προσωπικές σχέσεις της Φώφης και του Αλέξη ήταν εντελώς τυπικές, ενώ η ...εισπήδηση του Τσίπρα στο κλαμπ των ευρωσοσιαλιστών τις έκανε ακόμη πιο δύσκολες. Ο πάγος μεταξύ τους έσπασε πριν δύο εβδομάδες. Στη Σλοβενία. Φώφη και Αλέξης για πρώτη φορά μίλησαν αρκετά και με θετική διάθεση. Όχι μόνο στα διαλείμματα της συνόδου των ευρωσοσιαλιστών με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και στο αεροδρόμιο της Λιουμπλιάνας περιμένοντας, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες η συζήτηση πέραν των συμπερασμάτων για τα Δυτικά Βαλκάνια αφορούσε και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, χωρίς πάντως να υπάρξει κάποια συμφωνία για συνεργασία και κοινό, αντικυβερνητικό, βηματισμό των ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ, όπως επιθυμεί ο Αλέξης. Η παραξενιά της τύχης είναι ότι οι δύο πολιτικοί ήρθαν κοντά λίγες μόνον ημέρες, για την ακρίβεια 120 ώρες, πριν διαγνωστεί η υποτροπή της ασθένειας της Φώφης, που την οδήγησε στην αποχώρηση από την εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.

Υπάρχει κάποιος από τους διεκδικητές της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ που προτιμούν στην Κουμουνδούρου; Οι απόψεις διΐστανται. Οι περισσότερον κυνικοί -και ιδιαίτερα οι πασοκογενείς- θα προτιμούσαν τον Ανδρέα Λοβέρδο επειδή η (βασίμως) πιθανολογούμενη "δεξιά στροφή" του ΠΑΣΟΚ θα οδηγούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, πιθανώς ακόμη και σε διάσπαση το ΚΙΝΑΛ, από το οποίο ελπίζουν οι ίδιοι να επωφεληθούν εκλογικά έστω και σε μικρό, συγκριτικά με τη ΝΔ, ποσοστό. Υπάρχει βεβαίως και ο αντίλογος. Εάν εκλεγεί ο Λοβέρδος η στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης, στην οποίαν παίζουν τα ρέστα τους ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του, ουσιαστικά ακυρώνεται. Χωρίς το ΚΙΝΑΛ και με το ΚΚΕ απέναντι ο μόνος που απομένει είναι ο Βαρουφάκης. Κοινώς πάπαλα η προοδευτική διακυβέρνηση.

Την πιθανότητα εκλογής Ανδρουλάκη είχαν αρχίσει να την εξετάζουν μέχρι που βγήκαν οι πληροφορίες για τον Γιώργο Παπανδρέου. Κάποιοι, και ιδιαίτερα οι πούροι κομματικοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέκλειαν στην περίπτωση που είχαμε αναμέτρηση Ανδρουλάκη - Λοβέρδο να επικρατήσει τελικά ο ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ. Και ο λόγος, όπως έλεγαν, ήταν επειδή "οι μηχανισμοί είθισται να τα βρίσκουν με τους μηχανισμούς". Και στο ΚΙΝΑΛ εκτός από τη Φώφη ισχυρό κομματικό μηχανισμό διαθέτει μόνον ο Νίκος Ανδρουλάκης. Θα προτιμούσαν τον Ανδρουλάκη, όχι μόνον επειδή μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, αλλά και γιατί η απουσία του από το κοινοβούλιο, ειδικά στις συζητήσεις μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων, θολώνει την εικόνα του ΚΙΝΑΛ και εκ των πραγμάτων ευνοείται ο Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Βούτυρο στο ψωμί μας" το χαρακτηρίζει πρώην υπουργός και προβεβλημένος βουλευτής της Κουμουνδούρου. Σίγουρα, για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική Καστανίδη εθεωρείτο ως η πλέον φιλική για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ και την ανασυγκρότηση της λεγόμενης Προοδευτικής Παράταξης. Δυστυχώς, συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, οι οποίες, με την υποψηφιότητα Γιώργου εκμηδενίζονται.

Ο μεγάλος άγνωστος και συνάμα ισχυρός πονοκέφαλος για την Κουμουνδούρου είναι οπωσδήποτε ο Γιώργος Παπανδρέου. Μέχρι τώρα όλοι, από τον Τσίπρα μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ λένε τα καλύτερα για τον ΓΑΠ και θα ήθελαν "το πετράδι του στέμματος" του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Όχι βέβαια ως αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, αλλά ως συνεργαζόμενο μαζί τους. Η υποψηφιότητα και η ισχυρή πιθανότητα να κερδίσει την εκλογή ο Γιώργος, όπως όλοι παραδέχονται, αλλάζει άρδην τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού και τροποποιεί υπέρ του ΚΙΝΑΛ τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αν ο Παπανδρέου καταφέρει να αλλάξει την εκλογική αριθμητική μεταξύ των δύο κομμάτων. Στις εκλογές η σχέση ήταν 1:4 (ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές έλαβε 32% και το ΚΙΝΑΛ 8%). Στις δημοσκοπήσεις η σχέση 1:4 παραμένει καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 24% και το ΚΙΝΑΛ στο 6%. Αν ο Παπανδρέου καταφέρει να επαναπατρίσει από τη ΝΔ και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιο ποσοστό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, που προέρχονται από το λεγόμενο ιστορικό ΠΑΣΟΚ και ταυτοχρόνως λάβει και ένα άλλο ποσοστό από παπανδρεϊκούς που είχαν προτιμήσει την αποχή τότε δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα το ΚΙΝΑΛ να σκαρφαλώσει σε διψήφιο νούμερο και να φτάσει το 12-13% ή και ακόμη ψηλότερα. Εάν αυτό συμβεί η σχέση 1:4 αλλάζει και γίνεται 1:2. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25-26% και το ΚΙΝΑΛ στο 12-13% ή και ψηλότερα οι πολιτικές ισορροπίες και το παιχνίδι μεταξύ των δύο κομμάτων, που θέλουν να εκφράσουν το Κέντρο και την Αριστερά, αλλάζει ριζικά. Συνομιλητές του αρχηγού,της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατείνονται πάντως ότι ο Αλέξης βλέπει ότι τακτικά μπορεί να ζημιωθεί, αλλά στρατηγικά τον συμφέρει επειδή ενισχύεται η στρατηγική της προοδευτικής διακυβέρνησης". Κοντός ψαλμός αλληλούια. Σε κάθε περίπτωση η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ πάει πίσω το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Φλεβάρη και βλέπουμε...


http://www.matrix24.gr/2021/10/ponokefalos-gia-ton-siriza-i-ipopsifiotita-ke-eklogi-papandreou-sto-kinal/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .