Σάββατο, Οκτωβρίου 2

Περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα: Ο καρδιολόγος εξηγεί τι είναι, τα συμπτώματα και την αντιμετώπισή τους

Τα mRΝΑ εμβόλια για τον κορονοϊό, έχουν παρουσιάσει περικαρδίτιδα και μυοκαρδίτιδα στις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Ρωτήσαμε τον ειδικό και ιδού οι απαντήσεις.

καρδιά Leylaynr

Συνεργάστηκε ο Δρ Βασίλειος Κολοβός, Ειδικός Καρδιολόγος MD MRCP (UK), Επεμβατικός Αρρυθμιολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, Αναπ. Διευθυντής ΣΤ Καρδιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Με αφορμή κάποιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν συνδεθεί κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer, έγινε πολύς λόγος για την περικαρδίτιδα και τη μυοκαρδίτιδα. Ας δούμε αναλυτικά τι είναι κάθε νόσημα και τα βασικά που χρειάζεται να γνωρίζουμε.

Τι είναι η περικαρδίτιδα 

Η περικαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του περικαρδίου, του προστατευτικού σάκου που περιβάλλει την καρδιά. Το περικάρδιο αποτελείται από έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό χιτώνα και μπορεί να υποστεί φλεγμονή, που κάποιες φορές μπορεί να συνοδεύεται από περικαρδιακή συλλογή (συσσώρευση υγρού μεταξύ των δομών). 

Τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας περιλαμβάνουν :

-πόνο στο στήθος που είναι οξύς και μπορεί να επιτείνεται με την κατάποση
-πόνο στον λαιμό που μπορεί να αντανακλά στους ώμους και/ή τους βραχίονες
-διαλείπουσα πυρετική κίνηση
-ναυτία 
-ζάλη
-δύσπνοια ξαφνικής ενάρξεως (σπάνια)

Μπορεί να ανήκει κάποιος σε ομάδα με υψηλό κίνδυνο για περικαρδίτιδα;

Υπάρχουν κατηγορίες ασθενών που είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση περικαρδίτας, όπως οι ασθενείς που αναρρώνουν μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, με νεοπλάσματα, ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και σπάνια αυτοί που λαμβάνουν συγκεκριμένα φάρμακα, όπως φαινυντοίνη για την θεραπεία επιληπτικών κρίσεων ή προκαιναμίδη για την θεραπεία αρρυθμιών. Περικαρδίτιδα επίσης, που είναι και η πιο συχνή αιτία, μπορούν να εμφανίσουν οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κάποια συστηματική λοίμωξη, βακτηριακή, ιογενή ή μυκητιασική και η οποία μπορεί να προσβάλλει και το περικάρδιο. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, η αιτία δεν ανευρίσκεται.

Η αντιμετώπιση της περικαρδίτιδας

Η άμεση προσέγγιση της πάθησης περιλαμβάνει αρχικά την διερεύνηση της αιτίας, καθώς αυτό καθορίζει και τον τρόπο αντιμετώπισης καθώς και την ύπαρξη ή μη περικαρδιακής συλλογής που μπορεί να επηρεάζει την αιμοδυναμική κατάσταση του ασθενούς και να απαιτεί άμεση παροχέτευση του υγρού. Η αρχική αντιμετώπιση, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη υποκείμενη αιτία που να απαιτεί ειδική αγωγή, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη ή ασπιρίνη, κολχικίνη και συνιστάται περιορισμός της άσκησης. 

Η έκβαση του ασθενούς εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να περιλαμβάνει είτε την πλήρη ίαση, είτε την επανεμφάνιση της περικαρδίτιδας σε ένα διάστημα, συνήθως 4-6 εβδομάδων, γεγονός που απαιτεί τροποποίηση της αγωγής ή και πιο επεμβατικές μεθόδους, στην περίπτωση εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών όπως συμπιεστική περικαρδίτιδα.

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα 

Μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του μυοκαρδίου, δηλαδή του μυός της καρδιάς. Αρκετές φορές μπορεί να συνδυάζεται με περικαρδίτιδα.

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν:

-πόνο, πίεση ή βάρος στο στήθος που μπορεί να επεκτείνεται στην πλάτη ή τον λαιμό
-δύσπνοια στην βάδιση ή την ήπια προσπάθεια 
-δυσκολία στην αναπνοή κατά την ηρεμία
-συμπτώματα ιογενούς συνδρομής, όπως υψηλή θερμοκρασία, κακουχία και κόπωση.
-αίσθημα παλμών ή ανώμαλο καρδιακό ρυθμό
Πολλές φορές όμως η μυοκαρδίτιδα μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική!

Μπορεί να ανήκει κάποιος σε ομάδα με υψηλό κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα;

Πολλοί ασθενείς που εμφανίζουν μυοκαρδίτιδα είναι τελείως υγιείς. Ομάδες αυξημένου κινδύνου δεν υπάρχουν. 

Οι πιο κοινές αιτίες για τη νόσο είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα από τον ιό Κοξάκι, τον ιό Ebstein Barr, τον κυτταρομεγαλοϊό, τον έρπη, τον παρβοϊό... Μυκητιασικές και παρασιτικές λοιμώξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα. Άλλα αίτια μπορούν να αποτελούν το αλκοόλ, αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα ή τοξίνες, δήγμα αράχνης ή φιδιού, οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες.

Η αντιμετώπιση της μυοκαρδίτιδας 

Η άμεση προσέγγιση του προβλήματος περιλαμβάνει τη διερεύνηση της αιτίας και την κατάλληλη αντιμετώπισή της. Πολλές φορές όμως η αιτία δεν ανευρίσκεται και η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την προστασία της καρδιάς και βελτίωση της λειτουργίας της ενώ συνιστάται ξεκούραση και αποφυγή σωματικής άσκησης έως 6 μήνες. 

Στην περίπτωση εμφάνισης επιπλοκών, όπως θρόμβου μέσα στην καρδιά, καρδιακής ανεπάρκειας ή σοβαρών αρρυθμιών μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον φάρμακα ή εμφύτευση απινιδωτή ή και μεταμόσχευση καρδιάς.

Η έκβαση της πάθησης εξαρτάται από την αιτία της μυοκαρδίτιδας, την γενικότερη κατάσταση του ασθενούς και την ύπαρξη επιπλοκών. Πολλοί ασθενείς αναρρώνουν πλήρως, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να εμφανίσουν υποτροπή ή και μια χρόνια κατάσταση, αν και σπάνιο.

Για τον λόγο αυτό, εξαιρετικής σημασίας είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων καθώς και η πρόληψη εμφάνισής τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .