Δευτέρα, Ιανουαρίου 31

Το αντιοξειδωτικό σποράκι που προστατεύει την καρδιά και το έντερο

Το αντιοξειδωτικό σποράκι που προστατεύει την καρδιά και το έντερο

Το σουσάμι περιέχει φυτικά έλαια εφάμιλλα του ελαιόλαδου, ενώ η βιταμίνη Ε του σησαμέλαιου είναι ένας πραγματικός θησαυρός με αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Οι επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι το σησάμι και το σησαμέλαιο είναι ένας διατροφικός θησαυρός.

Το έλαιο του σησαμιού θεωρείται εφάμιλλο του ελαιόλαδου. Είναι πηγή της βιταμίνης Ε οι αντιοξειδωτικές ουσίες της οποίας έχουν αντιγηραντική και αντικαρκινική δράση, προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες και την αρτηριοσκλήρυνση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Για την ακρίβεια στο σουσάμι και ιδιαιτέρα στο έλαιό του περιέχεται βιταμίνη Ε, κυρίως υπό τη μορφή της γ – τοκοφερόλης, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική του δράση.

Επιπρόσθετα το σησάμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και σίδηρο καθώς και σε φωσφόρο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Οι διαιτητικές του ίνες είναι ευεργετικές για την λειτουργία του εντέρου.

Ακόμη στο σουσάμι περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη).  Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι στο σουσάμι περιέχονται σημαντικά ποσά οξαλικού και φυτικού οξέως, τα οποία περιορίζουν τη βιοδιαθεσιμότητα του ασβεστίου. Από την άλλη μεριά στο σελήνιο, που περιέχεται σε σημαντικά ποσά στο σουσάμι, αποδίδεται σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Πέρα από τη νοστιμιά του σουσαμένιου κουλουριού και του σουσαμιού στο ψωμί δυο ακόμη προϊόντα με σησάμι που μπορούμε να απολαύσουμε όλο το χρόνο είναι το ταχίνι και ο χαλβάς.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι τόσο το σησάμι όσο και το ταχίνι και ο χαλβάς είναι πλουσιότατα σε θερμίδες – (100 γρ ταχίνι ή χαλβάς έχουν περίπου 500 θερμίδες σχεδόν όσες και 100 γρ κίτρινου τυριού).

https://ygeiamou.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae/260798/to-antioxidotiko-sporaki-pou-prostatevi-tin-kardia-ke-to-entero/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .