Τρίμηνη παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας

Μηδενικές αποκλίσεις από τις δεσμεύσεις αλλά και τα δημοσιονομικά μεγέθη που έχουν κλειδώσει στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θέλει να πετύχει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οι προσωρινοί δημοσιονομικοί κανόνες της Κομισιόν να θέτουν "λογικούς" στόχους.

Ως γνωστό η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες για το 2023, ξεκίνησε στο πρώτο Eurogroup της χρονιάς με κάποιες τοποθετήσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για το θέμα. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών στην Ιταλία, την

Πορτογαλία και τη Γαλλία περί τα μέσα Μαΐου και κανείς ακόμη, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει.

Στο μεταξύ όμως, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν μέχρι και το τέλος Απριλίου, το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας 2022-2025 και μέχρι και το τέλος του Μαΐου το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2023-2026. Για να γίνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει μέσα στον Μάρτιο να δώσει στη δημοσιότητα κάποιους προσωρινούς δημοσιονομικούς κανόνες για κάθε χώρα για το 2023, όταν θα αρθεί η ρήτρα συνολικής διαφυγής, ώστε τα κράτη μέλη να έχουν μια βάση για να αναπτύξουν τις προβλέψεις τους.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί τα δημοσιονομικά δεδομένα σε όλα τα κράτη-μέλη και ειδικά τα υπερχρεωμένα όπως η χώρα μας, για να μπορέσει να διαμορφώσει το πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να κινηθούν. Η Ελλάδα, λόγω και του καθεστώτος της Ενισχυμένης Εποπτείας, βρίσκεται σε καθεστώς συνεχούς παρακολούθησης και τριμηνιαίων αξιολογήσεων από την ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ. Ωστόσο, αυτό το τρίμηνο η παρακολούθηση θα είναι πιο λεπτομερής, καθώς όπως όλες οι άλλες χώρες θα επιστρέψει το 2023 στο καθεστώς των δημοσιονομικών στόχων που υπήρχε και το 2019, πριν αρθούν λόγω ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία.

Η παρακολούθηση του ΥΠΟΙΚ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα πρέπει να αναλάβει να εφαρμόσει η Ελλάδα θα πρέπει να είναι "λογικοί". Με τον όρο αυτό υπονοεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιστρέψει σε στόχους για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, που ίσχυαν ως το 2019.

Συνεπώς, θα πρέπει οι εταίροι μας να πειστούν ότι η Ελλάδα έχει "αλλάξει σελίδα", έχει περάσει σε ισχυρή ανάπτυξη, συνεχίζει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις και παρά την αύξηση χρέους και ελλειμάτων λόγω πανδημίας, πλέον δεν κινδυνεύει να διολισθήσει σε νέες δημοσιονομικές περιπέτειες.

Σε αυτή την προσπάθεια, θα βοηθήσουν οι καλές ειδήσεις που έρχονται για την οικονομία. Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρχουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2021 ήταν μεν ψηλότερο από το 6% του ΑΕΠ αλλά θα είναι μικρότερο από το 7,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός αφού τα έσοδα θα έχουν ξεπεράσει τους στόχους κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Τούτο, παρά τα μέτρα στήριξης ύψους 17,3 δισ. ευρώ που υλοποιήθηκαν το 2021. Επίσης, τον Μάρτιο αναμένεται να πιστοποιηθεί και επίσημα, ότι τελικά η ανάπτυξη του προηγούμενου χρόνου διαμορφώθηκε στο 8% από 6,9% που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο προσέχει και θα συνεχίσει να προσέχει σε αυτό το διάστημα κάθε τι που μπορεί να οδηγήσει κάθε απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού του 2022. Αυτό εξηγεί τον αποκλεισμό της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα ως παρεμβάσεις, για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που βρίσκεται προ των θυρών.

Πηγή: capital.gr