Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14

Έτοιμες για δάνεια 25 δισ. οι τέσσερις συστημικές μέσω Ταμείου Ανάκαμψης

Τι αλλάζει στο βέτο του ΤΧΣ στις τράπεζες

Του Λεωνίδα Στεργίου

Οι τέσσερις συστημικές ξεκίνησαν τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς τις επιχειρήσεις για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων, αξιολόγηση και χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική στη δημοσιοποίηση των σχετικών προσκλήσεων, ενώ ήδη έχουν ετοιμάσει τα στρατηγικά σχέδια και συνεχίζουν ενημερωτικές παρουσιάσεις

σε πελάτες.

Οι τράπεζες, στην πραγματικότητα παίζουν το ρόλο του ενδιάμεσου χρηματοπιστωτικού οργανισμού που θα αξιολογεί τα επενδυτικά σχέδια. Αυτά θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης μέχρι 50%, η ίδια συμμετοχή θα φτάνει το 20%, ενώ το υπόλοιπο 30% θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση. Μέσω του Ταμείου η χώρα έχει εξασφαλίσει για την περίοδο 2021 - 2026 ευρωπαϊκούς πόρους ύψους σχεδόν 31,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,43 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις και τα 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Συνολικά, οι επενδύσεις αναμένονται γύρω στα 27 με 32 δισ. ευρώ. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες που δημιουργούν οι επενδύσεις αυτές αναμένονται γύρω στα 20-25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 18 δισ. ευρώ προέρχονται από τις επιδοτήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάμψης. Ταυτόχρονα, μέχρι το 2026 που ισχύουν οι υπολογισμοί αυτοί, δημιουργούνται επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης λόγω πολλαπλασιαστή του Ταμείου κατά 6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 9 δισ. ευρώ από την άνοδο του οικονομικού κύκλου.

Συνεπώς, η συνολική πιστωτική επέκταση που υπολογίζεται στα 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2024 και μπορεί να φτάσει τα 33 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 διεκδικείται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επιδιώκουν μερίδια από 25-30%.

Για το 2022, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένονται σε 1,5 δισ. ευρώ που μπορούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ αναμένεται μέσω τραπεζικού δανεισμού.

 

https://www.capital.gr/oikonomia/3614350/etoimes-gia-daneia-25-dis-oi-tesseris-sustimikes-meso-tameiou-anakampsis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .