Τετάρτη, Φεβρουαρίου 2

Oι πρωταγωνιστές του Pantene: Τα παιδιά της διαφήμισης που... τρέλαναν τους σεμνότυφους

pantene-B

Τα παιδιά  της καμπάνιας #HairHasNoGender μιλάνε στο ΘΕΜΑ - Γιατί συμμετείχαν στο τηλεοπτικό σποτ που επιδιώκει να προβληματίσει τον μέσο τηλεθεατή για τον κόσμο της διαφορετικής σεξουαλικότητας

«Τώρα, φράντζα - κεφάλι ψηλά»: Στο διαφημιστικό της Pantene, που βγήκε στον αέρα για να υποστηρίξει το σύνθημα «Τα μαλλιά δεν έχουν φύλο», όλα ξεκινούν με τον ανήλικο πρωταγωνιστή ο οποίος πέφτει θύμα κοινωνικού αποκλεισμού από συμμαθητές του και όχι μόνο: ο φόβος τον έχει κατακλύσει σε τέτοιο βαθμό που φτάνει στο σημείο να κρύβεται πίσω από τη μακριά του φράντζα.

Η σκηνή μοιάζει να είναι βγαλμένη από τα παιδικά χρόνια του Δήμου Κλημενώφ, πρωταγωνιστή της συγκεκριμένης σκηνής, ο οποίος ως γκέι άνδρας περιγράφει την όλη κατάσταση που ζούσε με τη φράση: «Εριχνα μπροστά τη φράντζα για ν’ αποφύγω τις φασαρίες», ενώ στη συνέχεια αναφέρει με θάρρος: «Τώρα, φράντζα - κεφάλι ψηλά». Ο Δήμος Κλημενώφ κατάγεται από την Καρδίτσα και με τον χώρο του θεάτρου ασχολείται από το 2015 ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Η πρώτη του δουλειά ήταν στη θεατρική παράσταση «Συγγνώμη» στο Θέατρο Σταθμός και ακολούθησαν πολλές άλλες.
Klimenof_240415448_371789557781686_1238661333643695991_n
Δήμος Κλημενώφ «Μετανάστευσα στην Αθήνα από την επαρχία για να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να ξεκινήσω τη δική μου προσπάθεια να εκπληρώσω το αίσθημα του ανήκειν»

Το 2019 συμμετείχε και ως ηθοποιός στην παράσταση «Μπλε υγρό ή Ο ουρανός δε φαίνεται καλά από τη Σόλωνος» που ανέβηκε στην Πειραματική Σκηνή - Θέατρο REX - Σκηνή «Κατίνα Παξινού». Και τώρα ήρθε η συμμετοχή του στο διαφημιστικό της Pantene... «Είμαι πολύ περήφανος που συμμετέχω στην καμπάνια του #HairHasNoGender της Pantene, γιατί ο τρόπος που με προσέγγισαν ήταν εξαρχής σωστός και ευθύς, όπως πρέπει να είναι στην εποχή μας: “Κάνουμε μια ΛΟΑΤΚΙ καμπάνια και χρειαζόμαστε ένα αληθινό γκέι αγόρι”.

Η βιομηχανία της τηλεόρασης και του κινηματογράφου οφείλει να παραδειγματιστεί, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα αρκετά μεγάλο, μέχρι να πετύχουμε την ορατότητα στην κοινωνία. Πρέπει να περάσουμε οπωσδήποτε από αυτή τη φάση κι ας κατηγορηθούμε ότι είμαστε προσκολλημένοι στην πολιτική ορθότητα», σημειώνει. Ο Δήμος «δραπέτευσε» νεαρός από την κλειστή κοινωνία της Καρδίτσας και εξομολογείται: «Προσωπικά, μετανάστευσα στην Αθήνα από την επαρχία για να μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να ξεκινήσω τη δική μου προσπάθεια να εκπληρώσω το αίσθημα του ανήκειν. Στην επαρχία όταν έχεις απόκλιση από το πρότυπο της κανονικότητας ξεκινά να γεννιέται μέσα σου το αίσθημα του κινδύνου. Ζεις με φόβο, κινδυνεύεις σωματικά, αλλά κυρίως πνευματικά και ψυχικά. Η Αθήνα σού προσφέρει μια ασφάλεια στο να ζήσεις, σε όποια κουλτούρα και να ανήκεις».
Nicole_korontzi_209217055_538764037298993_2809455287483552185_n
Νικόλ Κοροντζή Ως γκέι γυναίκα παραδέχεται ότι στο πρώτο lockdown εμφανισιακά μπορούσε να είναι ο εαυτός της όλη μέρα

Το πλάνο στο διαφημιστικό σποτ αλλάζει με την εμφάνιση της Νικόλ Κοροντζή, η οποία ως γκέι γυναίκα, αφού παραδέχεται πως στο πρώτο lockdown εμφανισιακά μπορούσε να είναι ο εαυτός της όλη μέρα, μοιράζεται on camera ένα τρυφερό φιλί με τη Νατάσα Μιχαλοπούλου, επίσης μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Νικόλ ζει στη Γλυφάδα. Σπούδασε Πολιτικές και Κοινωνικές Επιστήμες, όπου ήρθε σε επαφή επιστημονικά με το φύλο και τη σεξουαλικότητα. Στη συνέχεια αποφάσισε να στραφεί στην υποκριτική.

«Οταν άρχισα να ανακαλύπτω τη δική μου ταυτότητα, ένιωθα συνεχώς ότι έπρεπε να μπω σε κουτάκια τα οποία δεν με χώραγαν. Υπήρχε συνεχώς μια σύγκρουση με αυτά, έκανα πράγματα που δεν αρμόζουν σε μια θηλυκότητα: έπαιζα ποδόσφαιρο, φορούσα φαρδιά ρούχα, έκοβα τα μαλλιά μου. Ημουν πολύ πεισματάρα όταν μου έλεγαν πως ένα κορίτσι δεν μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο. “Θα σας δείξω εγώ αν μπορεί” τους απαντούσα», δηλώνει.

Μέχρι το φιλί της Νικόλ και της Νατάσας, το σποτ της Pantene, το οποίο σκηνοθέτησε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, δείχνει να επιδιώκει να προβληματίσει με κάποιο τρόπο τον μέσο τηλεθεατή για τον κόσμο της διαφορετικής σεξουαλικότητας. Τα πάντα αλλάζουν -και γίνονται γιορτή- όταν την εμφάνισή της κάνει στο πλάνο η Καίτη Γκραμμά, το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο από την Ελλάδα, που εδώ και δύο χρόνια έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας στο Παρίσι με το πρακτορείο Crystal Models. Η Καίτη είχε επιχειρήσει να μπει και στο σπίτι του ριάλιτι μόδας GNTM.
Katty_Gramma_245663916_302486138012505_3113456241579327809_n
Καίτη Γκραμμά Το πρώτο διεμφυλικό μοντέλο από την Ελλάδα που εδώ και δύο χρόνια έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας στο Παρίσι

Στην παρουσίασή της μπροστά στους τέσσερις κριτές είχε αποσπάσει τέσσερα «ναι», ωστόσο δεν κατάφερε να συνεχίσει καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί ο επαναπροσδιορισμός του φύλου της. Τη συμμετοχή της, μάλιστα, είχε αποκαλύψει η Βίκυ Καγιά, η οποία είχε μιλήσει με άκρως κολακευτικά λόγια για εκείνη: «Ηταν μια πολύ γλυκιά και σεμνή κοπέλα, κούκλα, με προδιαγραφές μοντέλου, αλλά δεν μπορέσαμε να την περάσουμε γιατί δεν είχε ακόμη αλλάξει την ταυτότητά της».

Σύμφωνα με τους κανόνες, έπρεπε στην ταυτότητα όλων των κοριτσιών να αναγράφεται η λέξη «θήλυ» δίπλα από αυτήν του φύλου, κάτι που δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί ως διαδικασία στην περίπτωση της Καίτης Γκραμμά. «Ευτυχώς πλέον το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού και των έμφυλων ταυτοτήτων έχει έρθει στο προσκήνιο, ο κόσμος αρχίζει γύρω μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, να αντιλαμβάνεται ότι τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είμαστε παιδιά κατώτερου Θεού. Εχουμε προσωπικότητα, προτερήματα, ελαττώματα, ανθρώπους δίπλα μας, γονείς, συντρόφους, φίλους, όνειρα, φιλοδοξίες, ό,τι έχει κάθε straight άτομο», δηλώνει η Καίτη. Εκείνος που όχι απλώς πέρασε με επιτυχία το πρώτο casting του GNTM, αλλά κατάφερε και να ενθουσιάσει τον φωτογράφο Δημήτρη Σκουλό και την αυστηρή Ζενεβιέβ Μαζαρί ήταν ο 27χρονος Αλέξανδρος από την Κρήτη με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Reject aka Lex, ο οποίος εμφανίζεται στη διαφήμιση του σαμπουάν μετά την Καίτη Γκραμμά.
LEX_211872934_854404905180727_4594933071855449590_n
Αλέξανδρος Με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Reject aka Lex δηλώνει non-binary, καθώς δεν αποδέχεται τον δυαδικό περιορισμό του καθορισμού του φύλου

Ο Αλέξανδρος δηλώνει non-binary, καθώς δεν αποδέχεται τον δυαδικό περιορισμό του καθορισμού του φύλου και αυτό το δηλώνει στη διαφήμιση με την εξής φράση: «Δεν υπάρχουν ανδρικά ή γυναικεία μαλλιά. Κι εγώ έχω το δικαίωμα να υπάρχω με τρόπους πέρα από αυτούς που ορίζουν τα στερεότυπα». Εχει σπουδάσει Fashion Design και Make Up, ενώ έχει τελειώσει το Καλλιτεχνικό Λύκειο στην Κρήτη όπου έκανε μαθήματα χορού, θεάτρου και εικαστικών.

«Η κεντρική μου έμπνευση, αυτό στο οποίο μονίμως επιστρέφω, είναι η ιδέα της femme fatale. Το αρχέτυπο της σίγουρης γυναίκας που δεν έχει ανάγκη από κανέναν και τίποτα. Αυτό θέλω να γίνω. Επομένως παίρνω αυτή την αφορμή και την ντύνω με διάφορα πράγματα. Επίσης, έχω έντονες επιρροές από τα 70s, τα 80s, γενικά την glam αισθητική και λίγο το goth, γιατί ήμουν και γκοθάκι».

Οσο για τη συμμετοχή του στο διαφημιστικό σποτ είπε: «Πλέον όταν κοιτάω τον εαυτό μου στον καθρέφτη, βλέπω κάτι που, όταν ήμουν 15 χρόνων, θα με έκανε πολύ χαρούμενη. Σε ένα παιδί που θα δει την καμπάνια και πιθανά θα ταυτιστεί μαζί μου θέλω να του πω να μη φοβάται να πιστεύει στον εαυτό του και να περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που το στηρίζουν και το αγαπάνε γι’ αυτό που είναι, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να εξελιχθεί και να ψάξει να βρει ποιο είναι πραγματικά μέσα του».
Holly_grace_194488653_758287511509697_3609334850671244306_n
Θέμης Θεοχάρογλου Ή Holly Grace. Κατά τη διάρκεια του σποτ ο 32χρονος εμφανίζεται αρχικά ως Θέμης, αλλά στη συνέχεια μεταμφιέζεται στην αγαπημένη του drag persona

«Η drag persona του Θέμη

Τελευταία, αλλά και εκείνη που συγκεντρώνει όλους τους πρωταγωνιστές του σποτ γύρω της, είναι η διάσημη drag queen Holly Grace ή Θέμης Θεοχάρογλου, γνωστός από τη συμμετοχή του στο μουσικό ριάλιτι του ΣΚΑΪ «House of fame» με παρουσιάστρια την Ελένη Φουρέιρα. Κατά τη διάρκεια του σποτ ο 32χρονος εμφανίζεται αρχικά ως Θέμης, αλλά στη συνέχεια μεταμφιέζεται στην αγαπημένη του περσόνα, για την οποία έχει πει τα εξής: «H Holly Grace είναι η drag persona του Θέμη. Είναι η μούσα του. Είναι μια γυναίκα η οποία έχει πάρει την έμπνευση για να δημιουργηθεί από τη μητέρα μου και από άλλες γυναίκες-πρότυπα στη ζωή μου. Ηρθε στη ζωή μου πριν από σχεδόν πέντε χρόνια για να μου δώσει δύναμη σαν μια άλλη μητέρα, σαν μια άλλη κολλητή, σαν μια άλλη αδελφή, σαν μια άλλη μούσα. Και έχει και πάρα πολλές όψεις η Holly».



Ο Θέμης γεννήθηκε στη Λάρισα πριν από 32 χρόνια, είναι ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης. Εξαιτίας της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του βίωσε bullying τόσο στο σχολείο όσο και κατά τη διάρκεια των θεατρικών σπουδών του στη Θεσσαλονίκη. Στα 17 του χρόνια μίλησε στη μητέρα του για τη σεξουαλικότητά του, με τους δύο γονείς του να τον υποστηρίζουν απόλυτα.

Στην Αθήνα ήρθε το 2016 και από τότε μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και όχι μόνο. «Θυμάμαι να μπερδεύουν το φύλο μου όταν ήμουν μικρότερος, με βάση αυτό που έβλεπαν στα μαλλιά μου. Κάποια στιγμή είχα φτάσει στο σημείο να τα κόψω κοντά γιατί είχα κουραστεί από το misgendering, αλλά το κάθε πλάσμα πρέπει να μπορεί να εκφράζεται και να έχει τα μαλλιά του όπως εκείνο θέλει».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .