Παρασκευή, Μαρτίου 25

Υποχρεωτική δήλωση αποθεμάτων σε αγροτικά εφόδια και δημητριακά

Την υποχρέωση επιχειρήσεων να δηλώνουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα η επάρκεια των οποίων απειλείται από τις κρίσεις της πανδημίας και του ουκρανικού προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή.

20940925_xxl_4

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση (με τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) υποχρεώνει συγκεκριμένες επιχειρήσεις που εισάγουν και παράγουν γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, να δηλώνουν τα αποθέματά τους.

Σύμφωνα με τη σχετική αιτιολογική έκθεση «μέσα στο τοπίο αβεβαιότητας που έχει διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο, μετά την πανδημία του κορωνοϊού και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μεταξύ άλλων, προκαλεί διαταράξεις στις αγορές του αγροδιατροφικού τομέα προτάσσεται η

διαφύλαξη της σταθερότητας, ώστε να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς συνέπειες στην επισιτιστική ασφάλεια».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση στοχεύει και στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες επιχειρήσεις κρατούν στις αποθήκες τους συγκεκριμένα προϊόντα με την προσδοκία ότι θα τα πωλήσουν ακριβότερα σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η νέα τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:

  • Επιβάλλεται, για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, που μπορεί με ΚΥΑ να παρατείνεται, υποχρέωση στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, να υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της προβλεπόμενης ΚΥΑ, δήλωση με τα στοιχεία αποθεμάτων των ακόλουθων αγαθών:

α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,

β) λιπάσματα,

γ) ζωοτροφές,

δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και

ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

  • Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει αθροιστική επιβολή κυρώσεων, ως εξής: α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και β) διοικητικό πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
  • Με ΚΥΑ μπορούν να εξειδικεύονται οι επιχειρήσεις και τα είδη των προϊόντων, τα στοιχεία των αποθεμάτων, η διαδικασία του ελέγχου, τα αρμόδια για την επιβολή των κυρώσεων όργανα, η κλιμάκωση των κυρώσεων ανάλογα με τη βαρύτητά τους καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα.

Αναλυτικά η σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών διαθέσιμη εδώ


 https://www.agronews.gr/thesmika/197840/upohreotiki-dilosi-apothematon-se-efodia-dimitriaka-kai-sporelaia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .