Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κερδοσκοπία βάζουν «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων

Την ώρα που ο πρωθυπουργός φαίνεται για μια ακόμη φορά να μην έχει αντίληψη της πραγματικότητας, μέσα στην οποία ζουν περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, οι τιμές στα τρόφιμα έχουν πάρει «φωτιά» - Κοντά στο... 1 ευρώ ο άνηθος το ματσάκι – Οι λόγοι για τους οποίους, ελέω και της έλλειψης σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης των «αρίστων», μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να

προκαλέσει στην Ελλάδα ακόμη και επισιτιστική κρίση

Ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και κυρίως στα τρόφιμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης καταγράφεται, πλέον, κάθε εβδομάδα.

Στο «καλάθι των νοικοκυριών» και δη των μικρομεσαίων και των ασθενών εισοδηματικά, μπαίνουν περίπου τα 3/4 από αυτά που έβαζαν πριν από έναν μήνα με τα ίδια χρήματα. Οι τιμές καταγράφουν ένα ακόμη άλμα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο οποίος, εάν συνεχιστεί για σημαντικό χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοφανείς αυξήσεις ειδικά στα τρόφιμα.

Παρ' όλα αυτά, παρά τους ενδεχόμενους εμφανείς κινδύνους η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε φαίνεται να έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός σχεδίου διάσωσης της κοινωνίας, στην περίπτωση που τα χειρότερα είναι μπροστά.

Ήδη, ακόμη και στα πιο φθηνά σούπερ μάρκετ, το Σαββατοκύριακο οι καταναλωτές ήρθαν σε επαφή με νέες αυξήσεις - «σοκ» στις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ματσάκι άνηθος ή ένα σκόρδο πλησίασαν κοντά στο ένα ευρώ (περίπου στα 0,7 ευρώ ανά τεμάχιο). Το ένα λίτρο γάλα, στις πιο φθηνές μάρκες, ξεπέρασαν τα 2,25 με 2,30 ευρώ. Η αίσθηση που δίνεται, είναι ότι μέσα στον τελευταίο μήνα, το γενικό κόστος για το «καλάθι των νοικοκυριών» αυξήθηκε έως 25%.

Τον Ιανουάριο, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 6,2%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στα τρόφιμα είχαν καταγραφεί αυξήσεις 5,2%. Στις μεταφορές οι αναπροσαρμογές ήταν 11,1%.

Η εικόνα που προκύπτει από την αγορά είναι ότι οι μεγάλες αυξήσεις συνεχίστηκαν τον Φεβρουάριο, λόγω κυρίως του ενεργειακού. Με την έναρξη του πολέμου, οι τιμές μοιάζουν να δέχθηκαν μια ακόμη μεγάλη ώθηση προς τα πάνω. Ακόμη και τα πιο φθηνά διαχρονικά τρόφιμα έλαβαν ανατιμήσεις τέτοιες, που για μια μέση σύνταξη ή έναν μέσο μισθό μοιάζουν με «φιλέτο μοσχάρι».

Πόλεμος και κερδοσκοπία βάζουν φωτιά στις τιμές

Η κατάσταση, εάν ο πόλεμος συνεχιστεί, μπορεί να πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με διεθνείς αναλυτές, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει «τσουνάμι» αυξήσεων στα τρόφιμα, ειδικά στη Γηραιά Ήπειρο και στην Ελλάδα, για τους εξής λόγους:

1.Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού παγκοσμίως. Μαζί, αντιπροσωπεύουν το 29% του συνόλου των εξαγωγών σιταριού. Έτσι, εάν περιορίζονταν οι εξαγωγές τους, τότε οι τιμές αυτού του βασικού αγαθού θα έπαιρναν «φωτιά». Άμεση επίπτωση από ενδεχόμενες αυξήσεις στα σιτηρά, θα υπήρχε κυρίως στην Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα.

2.Το κόστος ενέργειας, το οποίο ήδη εκτινάσσεται στα ύψη τους τελευταίους μήνες, θα εκτοξευόταν σε ακόμη πιο δυσθεώρητα για τα μέσα και χαμηλά εισοδήματα ύψη. Άλλωστε, η ενέργεια και τα τρόφιμα έχουν πορείες παράλληλες και αλληλένδετες, όσον αφορά στη διαμόρφωση των τιμών τους. Η αύξηση της τιμής στην ενέργεια ανεβάζει και τις τιμές των τροφίμων. Σημαντικό κομμάτι της βιομηχανίας παραγωγής τροφίμων βασίζεται στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των πρώτων υλών, της επεξεργασίας τους, της συσκευασίας τους και της μεταφοράς των τελικών προϊόντων στα καταστήματα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο για τη θέρμανση των σπιτιών, την τροφοδοσία αεροπλάνων και την πλήρωση αυτοκινήτων με καύσιμα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο προμηθεύεται μόνο το 6% του αργού πετρελαίου του και το 5% του φυσικού αερίου του από τη Ρωσία. Όμως, η ΕΕ προμηθεύεται σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου από τη χώρα αυτή.

Μπροστά σε αυτά τα ενδεχόμενα και με δεδομένο το «κύμα» ακρίβειας που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας και των έντονων κερδοσκοπικών τάσεων καθώς και της κυβερνητικής αδιαφορίας να καταπολεμήσει τα καρτέλ, η κυβέρνηση των «αρίστων» δείχνει να κοιτάζει μακριά από το πρόβλημα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν, σε περίπτωση που τα χειρότερα επαληθευτούν, τα απαραίτητα σχέδια έκτακτης δράσης για τη στήριξη ή/και διάσωση μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας από μια πρωτοφανή φτώχεια. Και μια «νέα Αττική Οδός» σε τέτοιες καταστάσεις, δε συγχωρείται.

 https://www.antinews.gr/action.read/oikonomia/o-polemos-stin-oukrania-kai-i-kerdoskopia-bazoun-fotia-stis-times-ton-trofimon/3.156966