Κυριακή, Απριλίου 17

”Σεισμός” στην παγκόσμια αγορά: Έρχεται μηχανισμός πληρωμών που θα συνδέει την ρουπία με το ρωσικό ρούβλι – Κίνηση-ματ

 Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επικεντρώσει την προσοχή στις παγκόσμιες εξαγωγές της Ρωσίας, καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις στις τιμές των διαφόρων εμπορευμάτων. Η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής όχι μόνο πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και σιταριού, μετάλλων και λιπασμάτων. Το πρόβλημα επιδεινώνεται περαιτέρω λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον παγκόσμιο μηχανισμό της Παγκόσμιας Εταιρείας Διατραπεζικών Χρηματοοικονομικών Τηλεπικοινωνιών (SWIFT), που θα σήμαινε ότι οι πληρωμές για το εμπόριο με τη Ρωσία δεν θα επιτρέπονταν σε δολάρια.


Οι εξαγωγείς της Ινδίας έχουν πληρωμές περίπου 400-500 εκατομμυρίων δολαρίων σε εκκρεμότητα στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της επακόλουθης οικονομικής απαγόρευσης στη Ρωσία και του αποκλεισμού της από τον μηχανισμό SWIFT από τις δυτικές δυνάμεις. Στους 10 μήνες του οικονομικού έτους 2022, οι εξαγωγές της Ινδίας στη Ρωσία ανήλθαν συνολικά σε 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 7,90 δισεκατομμυρίων δολαρίων εισαγωγών.


Mάλιστα πηγές αναφέρουν, ότι ο εμπορικός μηχανισμός ρουπίων-ρούβλι χρειάζεται αναβίωση, επειδή μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τη SWIFT, οι πληρωμές που έπρεπε να λάβουν οι Ινδοί εξαγωγείς από τη Ρωσία έχουν ανασταλεί. Υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί που πιστεύουν ότι καθώς οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως πολεμικό όπλο από τις δυτικές δυνάμεις, οι χώρες που εμπορεύονται με τη Ρωσία πρέπει να έχουν έναν εναλλακτικό μηχανισμό πληρωμών.


Ορισμένοι ειδικοί πρότειναν να δημιουργηθεί μια ινδική τράπεζα στην οποία η Ρωσία θα κάνει πληρωμές σε ρούβλι, ενώ η Ινδία θα καταθέτει σε ρουπίες. Η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε όλες τις ρουπίες που λαμβάνει από Ινδούς εισαγωγείς για να αγοράσει αγαθά. Οι Ινδοί εξαγωγείς θα χρησιμοποιούσαν όλα τα ρούβλια που παίρνουν από τη Ρωσία για να πληρώσουν για τις εισαγωγές από τη Ρωσία.


Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στο ινδορωσικό εμπόριο. Εν μέσω της αβεβαιότητας, σημειώθηκε σημαντική υποτίμηση της ρουπίας (77 Rs./δολάριο), καθιστώντας τις ινδικές εισαγωγές πιο ακριβές. Ωστόσο, το μη οπλικό εμπόριο της Ινδίας με τη Ρωσία είναι ασήμαντο και έτσι το αποτέλεσμα θα ήταν ελάχιστο. Ωστόσο, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την πλατφόρμα SWIFT ως μέρος των κυρώσεων έχει καθυστερήσει εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές ινδών εξαγωγέων τσαγιού, χάλυβα, χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Οι εξαγωγείς τσαγιού είπαν ότι η πληρωμή σε ρουπία έχει έρθει, αλλά η πληρωμή σε δολάρια δεν έχει έρθει ακόμη. Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τσαγιού στη Ρωσία με 43-45 εκατομμύρια κιλά.


Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι ο εμπορικός μηχανισμός ρουπίας-ρούβλι θα μπορούσε να ανοίξει ένα εναλλακτικό κανάλι για τον παγκόσμιο νότο, να συνεχίσει τις συναλλαγές με τη Ρωσία. Αυτό θα ήταν δυνατό επειδή ήδη πολλές ρωσικές τράπεζες είναι παρούσες στην Ινδία. Οι μεγάλες ρωσικές τράπεζες με παρουσία στην Ινδία περιλαμβάνουν τις VTB, Sberbank και Gazprombank. Η κρατική τράπεζα ανάπτυξης της Ρωσίας VEB ασχολείται επίσης με τέτοιες συναλλαγές.


Η VEB και η RBI βρίσκονται στη διαδικασία οριστικοποίησης μιας εναλλακτικής πλατφόρμας συναλλαγών για τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι εκτός από τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου Ινδίας-Ρωσίας, η πλατφόρμα Rupee-Rouble μπορεί να διευκολύνει τις εναλλακτικές οικονομικές συναλλαγές του Παγκόσμιου Νότου με τη Ρωσία.


Οι αυξανόμενες οικονομικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλες νομισματικές ζώνες, ιδιαίτερα στο Ιράν. Οι χώρες του κόσμου συνάπτουν συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων για να συνεχίσουν τις συναλλαγές χωρίς να εξαρτώνται από το δολάριο. Η χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο που κυριαρχούσε η Δύση φαίνεται σε πολλούς ως ένα λοξό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εν όψει αυτού του μηχανισμού ρουπίων-ρούβλι μπορεί να ανοίξει μια εποχή εμπορίου χωρίς δολάρια. Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα έπρεπε ιδανικά να χρησιμοποιείται ως όπλο πόλεμο από καμία ομάδα χωρών, διαφορετικά θα έχανε την εμπιστοσύνη του.


Η Ρωσία ήταν ο 13ος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο (337 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020) και ο 21ος μεγαλύτερος εισαγωγέας (231 δισεκατομμύρια δολάρια). Οι κορυφαίες εισαγωγές της Ρωσίας το 2020 ήταν αυτοκίνητα (7,75 δισεκατομμύρια δολάρια), ανταλλακτικά οχημάτων (7,28 δισεκατομμύρια δολάρια), ραδιοτηλεοπτικός εξοπλισμός (7,15 δισεκατομμύρια δολάρια), συσκευασμένα φάρμακα (7,06 δισεκατομμύρια δολάρια) και υπολογιστές (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) που εισάγονται κυρίως από την Κίνα (50,7 δισεκατομμύρια δολάρια), τη Γερμανία (26,1 δισ. $), τη Λευκορωσία (12,8 δισ. $), τη Νότια Κορέα (7,93 δισ. $) και την Ιταλία (7,17 δισ. $).


Οι κορυφαίες εξαγωγές της Ρωσίας είναι το αργό πετρέλαιο (74 δισεκατομμύρια δολάρια), το διυλισμένο πετρέλαιο (48 δισεκατομμύρια δολάρια), το πετρέλαιο αέριο (19,7 δισεκατομμύρια δολάρια), ο χρυσός (18,7 δισεκατομμύρια δολάρια) και οι μπρικέτες άνθρακα (14,5 δισεκατομμύρια δολάρια), εξαγωγές κυρίως στην Κίνα (49,3 δισεκατομμύρια δολάρια), Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλειο (25,3 δισ. $), Ολλανδία (22,5 δισ. $), Λευκορωσία (15 δισ. $) και Γερμανία (14,2 δισ. $).


Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις αναπτυσσόμενες χώρες προκύπτει από το γεγονός ότι η Ρωσία εξάγει σημαντικές ποσότητες σιτηρών και έχει επιβάλει παύση των αποστολών σιτηρών στους γείτονές της στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να «διατηρηθεί η σταθερότητα στη ρωσική αγορά». Οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές σιταριού από τη Ρωσία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, έχουν δει διακοπές στον εφοδιασμό λόγω του κλεισίματος των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν και οι δύο το ένα τρίτο των συνολικών παγκόσμιων προμηθειών σιταριού, η διακοπή της προσφοράς σίτου έχει ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.


Και το πρόβλημα μπορεί να περιπλέκεται περαιτέρω λόγω του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον μηχανισμό SWIFT. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ρυθμίσεις όπως ο μηχανισμός ρουπίων-ρούβλι ενδέχεται να εκτιναχθούν. Ο Παγκόσμιος Νότος υποφέρει σε έναν πόλεμο από παγκόσμιες δυνάμεις και ενδέχεται να εξερευνήσουν εναλλακτικό σύστημα πληρωμών, διατηρώντας το ινδικό μοντέλο ως κατευθυντήρια αρχή.

https://directus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .