Πέμπτη, Μαΐου 26

Αλέξης Κούγιας στο Newsbomb.gr για τον 6χρονο από την Κηφισιά: «Έχει δίκιο ο πατέρας»

Αλέξης Κούγιας στο Newsbomb.gr για τον 6χρονο από την Κηφισιά: «Έχει δίκιο ο πατέρας»

«Το παιδί βρίσκεται ασφαλές στην Νορβηγία» λέει η δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Νορβηγό πατέρα του παιδιού, στην Ελλάδα.

Τελικά, ποιος έχει την επιμέλεια, ο πατέρας ή μητέρα; Τι ισχύει στην περίπτωση του Ράινερ Τζέισον Πέντερσεν; Ο Αλέξης Κούγιας αναλύει τα νομικά δεδομένα για λογαριασμό του Newsbomb.gr.

Εκτός Ελλάδας, στη Νορβηγία όπου πέρασε με πλαστό διαβατήριο, εντοπίστηκε ο 6χρονος Ράινερ, τον οποίο άρπαξε ο πατέρας του από την Κηφισιά όπου έμενε με τη μητέρα του και είχε εκδοθεί Amber Alert. «Το παιδί βρίσκεται ασφαλές στην Νορβηγία» λέει η δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Νορβηγό πατέρα του παιδιού, στην Ελλάδα.

Τα δικαστήρια και η επιμέλεια του παιδιού

Όπως υποστηρίζει η πλευρά του πατέρα, στη Νορβηγία υπάρχουν δύο αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες δίνουν την επιμέλεια του 6χρονου στον ίδιο, ενώ καθορίζουν τον τόπο διαμονής του παιδιού.

Αντιστοίχως, η πλευρά της μητέρας ισχυρίζεται πως υπάρχουν ανάλογες αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων.

Τελικά, ποιος έχει την επιμέλεια; Τι ισχύει στην περίπτωση του Ράινερ Τζέισον Πέντερσεν;

Τις απαντήσεις δίνει στο Newsbomb.gr o δικηγόρος Αλέξης Κούγιας.

«Έχει δίκιο ο πατέρας. Έχει δικαίωμα να πάρει το παιδί από τη στιγμή που υπήρχε απόφαση Νορβηγικού δικαστηρίου ότι έχει κερδίσει την επιμέλεια. Μπορεί να το δει η μητέρα από κοντά αλλά με επιτήρηση γιατί μπορεί να το αρπάξει ξανά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Σχετικά με την πληροφορία ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης της μητέρας, καθώς κατηγορείται από τις νορβηγικές αρχές για απαγωγή ανηλίκου, ο κ. Κούγιας ανέφερε: «Εάν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης της μητέρας για απαγωγή ανηλίκου και ο πατέρας είχε κερδίσει την επιμέλεια στην Νορβηγία, τότε η μητέρα δεν θα έπρεπε να έχει πάρει την επιμέλεια του παιδιού στην Ελλάδα. Η μητέρα ίσως απέκρυψε ότι την επιμέλεια του παιδιού της στην Νορβηγία την κέρδισε ο πατέρας. Η μητέρα δεν έχει κανένα δικαίωμα στην Νορβηγία καθώς εκεί εκκρεμεί το ένταλμα σύλληψής της».

Το μήνυμα του πατέρα του 6χρονου Ράινερ

Σε δηλώσεις που έκανε στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του 6χρονου, υποστήριξε πως το παιδί είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο κοντά στον πατέρα του, αλλά και το περιβάλλον που μεγάλωσε, κοντά στα ξαδερφάκια του και τους θείους του.

Μάλιστα, απέστειλε στον σταθμό μία φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με τον 6χρονο αγκαλιά στο σπίτι του.

Όπως υποστηρίζει ο δικηγόρος του πατέρα, ο πελάτης του δεν θέλει να συνεχιστεί η αντιπαράθεση με τη μητέρα του παιδιού, το οποίο, όπως τονίζει, μπορεί να τον επισκεφθεί όποτε θέλει στη Νορβηγία.

Παράλληλα, τονίζει πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια λύση για το καλό του παιδιού.

 

Παράλληλα, τονίζει πως οι δύο πλευρές πρέπει να βρουν μια λύση για το καλό του παιδιού.

«Τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν» λέει ο Νορβηγός πατέρας του Ράινερ

Οι δικηγόροι του Νορβηγού πατέρα ενημέρωσαν πως το παιδί βρίσκεται μαζί του και έχει επιστρέψει στη γενέτειρά του.

Σε επιστολή που έστειλαν οι δικηγόροι του Νορβηγού προς τους εκπρόσωπους της Ελληνίδας μητέρας, αναφέρονται όλες οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση του παιδιού αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «είναι χαρούμενο» για την επιστροφή του, ενώ τονίζει πως «θα εξεταστεί για να φανεί αν έχει κάποιο πρόβλημα μετά την απαγωγή του».

Μάλιστα, στην επιστολή τους προς τους Έλληνες δικηγόρους, οι Νορβηγοί λένε ότι «τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για την άμεση επιστροφή του απαχθέντος παιδιού στη χώρα της μόνιμης διαμονής του» προσθέτοντας μάλιστα: «Ο πελάτης σας αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο που διορίστηκε από το Δικαστήριο με έξοδα του κράτους. Η απόφαση επιδόθηκε στην πελάτισσά σας, αλλά επέλεξε - δυστυχώς - να μην την σεβαστεί».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Σήμερα το απόγευμα, ο πελάτης μου με ενημέρωσε ότι ο ίδιος και το παιδί επέστρεψαν με ασφάλεια στη χώρα μόνιμης διαμονής του παιδιού, τη Νορβηγία.

Το παιδί ανταποκρίθηκε με χαρά και ευτυχία κατά την επανένωση με τον κύριο κηδεμόνα του χθες μετά την απαγωγή του στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020. Το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα πραγματοποιήθηκε υπό την στοργική φροντίδα του πατέρα του και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το παιδί θα υποβληθεί σε υγειονομικές εξετάσεις και οι νορβηγικές υπηρεσίες παιδικής προστασίας θα προσφέρουν στήριξη, εάν χρειαστεί, εάν διαπιστωθεί ότι το παιδί έχει υποστεί τραύματα κατά τη διάρκεια της απαγωγής. Το παιδί ανυπομονεί να επανενωθεί με τους φίλους του στην τοπική του κοινότητα, καθώς και με την οικογένειά του. Έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το σχολείο αυτό το φθινόπωρο.

Με βάση αυτό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατάσταση του παιδιού. Έχουν ληφθεί οι σχετικές προφυλάξεις για την ασφάλειά του, ώστε να αποτραπεί μια νέα παράνομη απαγωγή του παιδιού από τη Νορβηγία.

Δυστυχώς, κατά την άποψη του πελάτη μου, τα ελληνικά δικαστήρια απέτυχαν να ανταποκριθούν στα πρότυπα της Σύμβασης της Χάγης του 1980 για την άμεση επιστροφή του απαχθέντος παιδιού στη χώρα της μόνιμης διαμονής του.

Επαναλαμβάνεται ότι η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Κρίστιανσαντ με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2021 είναι σε ισχύ και ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο για το παιδί. Η πελάτισσά σας αρνήθηκε να καταθέσει στο Δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο που διορίστηκε από το Δικαστήριο με έξοδα του κράτους. Η απόφαση επιδόθηκε στην πελάτισσά σας, αλλά επέλεξε - δυστυχώς - να μην την σεβαστεί.

Επαναλαμβάνεται επίσης ότι η πελάτισσά σας κατηγορείται για απαγωγή παιδιού από τις νορβηγικές αρχές και ότι έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής της, σε περίπτωση που επιλέξει να εγκαταλείψει την Ελλάδα».

Με δύο άντρες φέρεται να έφυγε από την χώρα το παιδί

Επισήμως έως τώρα, οι νορβηγικές Αρχές δεν έχουν απαντήσει στις ελληνικές Αρχές αν όντως ο μικρός βρίσκεται στην Νορβηγία με τον πατέρα του πλέον, όπως ανακοίνωσε μέσω εντολοδόχου δικηγόρου τους στην Ελλάδα, η πλευρά του πατέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εντόπισαν μία περίπτωση που φέρεται να ταιριάζει με αυτή του μικρού Ελληνονορβηγού, τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, όπου δύο άντρες εμφανίστηκαν με ένα αγοράκι που μοιάζει αρκετά στον 6χρονο, δηλώνοντας ο ένας πατέρας του και ο άλλος συγγενής του και με έγγραφα που ήταν παραποιημένα με παραπλήσια στοιχεία με αυτά του παιδιού, μπήκαν σε πτήση για Δανία από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και φέρονται να βρίσκονται πλέον στην Νορβηγία.

Βεβαίως, ακριβώς επειδή η πτήση ήταν για Δανία που είναι χώρα περιοχής «Schengen», ο διαβατηριακός έλεγχος δεν γίνεται από την Αστυνομία, αλλά από υπαλλήλους του αεροδρομίου. Ως προς την υπόθεση ο Εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη σε βάρος κάποιου, αντιθέτως έδωσε εντολή να γίνει προκαταρκτική για να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων ποιος γονέας είναι εκείνος που είχε νομίμως την επιμέλεια του παιδιού.

Τέλος με εισαγγελική εντολή το Amber Alert

Έληξε η κατάσταση ύψιστου συναγερμού μετά τον εντοπισμό του 6χρονου στη Νορβηγία.

Ανακοίνωση εξέδωσε, ειδικότερα, το Χαμόγελο του Παιδιού στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την λήξη του Amber Alert Hellas. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες ή διευκρινήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000».

Με γραπτή εισαγγελική εντολή σταματάει το amber alert, γνωστοποίησε, ακόμη, ο επικεφαλής του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Ερωτηθείς στο OPEN για το αν έχει διασταυρωθεί η πληροφορία ότι το παιδί επέστρεψε στη Νορβηγία, ο κ. Γιαννόπουλος είπε:

«Για να δίνει η εισαγγελέας μια τέτοια εντολή, σίγουρα έχει κάποια πληροφόρηση, κάποια δεδομένα, τα οποία ωστόσο δεν γνωρίζω».

«Τελικά αυτή η διένεξη καταστρέφει τη ζωή ενός παιδιού», σχολίασε για τους γονείς του 6χρονου ο επικεφαλής του Χαμόγελου του Παιδιού.

Στη συνέχεια, ο κ. Γιαννόπουλος επικαλέστηκε δικές του πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, το παιδί εθεάθη σε κάμερες στο αεροδρόμιο «και μάλιστα με καπέλο», όπως είπε.

https://www.newsbomb.gr/ellada/story/1317292/alexis-koygias-sto-newsbomb-gr-gia-ton-6xrono-apo-tin-kifisia-exei-dikio-o-pateras 

Newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .