Κυριακή, Ιουνίου 5

Ελιά Καλαμών - 50 ευρώ μεροκάματο θέλουν οι εργάτες, κίνδυνος να μείνει αμάζευτο το προϊόν


Νέα δεδομένα ενδέχεται να δημιουργήσουν στην ελιά Καλαμών και στο εμπόριο οι αξιώσεις ορισμένων εργατών για αυξημένα μεροκάματα

Σύμφωνα με τον ΑγροΤύπο, εντείνονται οι ζυμώσεις για τα μεροκάματα της νέας σεζόν στην ελαιοκαλλιέργεια και δη στην ελιά Καλαμών, που απαιτεί εξειδίκευση καθώς γίνεται ως επί το πλείστον χειρωνακτικά. Ήδη, στο βασικό κέντρο παραγωγής ελιάς στο Μεσολόγγι έχουν γίνει κάποιες επαφές των εργατών, οι οποίοι επιχειρούν να συμφωνήσουν με τους παραγωγούς μια αύξηση 10 και 15 ευρώ στα μεροκάματα σε σχέση με πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και φέτος υπάρχουν απώλειες στην παραγωγή ήδη, όπως και πέρσι, οπότε δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πίεση για τα εργατικά χέρια.




«Μέχρι και την περσινή χρονιά το μεροκάματο στην ελιά Καλαμών ήταν στα 35 ευρώ για 7 ώρες εργασίας, ενώ έξτρα 5 ευρώ την ώρα πληρώνονταν η διαλογή», τονίζει ο Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, με δέντρα και σε άλλες περιοχές, ενώ προσθέτει πως: «οι παραγωγοί είναι πιεσμένοι από τις αυξήσεις στην ενέργεια, τα εφόδια κ.λπ. Δεν έχουν περιθώρια για αύξηση και στα μεροκάματα, οπότε εκτιμώ πως θα μείνει αμάζευτη η σοδειά, αν οι εργάτες απαιτήσουν τόσα χρήματα. Πέρσι οι περισσότεροι εργάτες έχασαν χρήματα αφού δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή στην περιοχή. Όμως και φέτος προβλέπεται κάτι τέτοιο, αφού υπάρχουν ήδη τεράστιες ζημιές από την ανθοφορία στην καρπόδεση λόγω του καύσωνα».

«Προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία κουβέντα στην περιοχή μας για τα μεροκάματα της νέας σεζόν, όσον αφορά στην ελαιοκαλλιέργεια, οπότε ο κόσμος είναι σε αναμονή. Μέχρι πέρσι το μεροκάματα για έναν εργάτη τόσο στις λαδολιές, όσο και στις ελιές Καλαμάτας ήταν στα 35 ευρώ», λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας.

Ο κ. Γιώργος Μπουράμας, παραγωγός από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας με 200 στρέμματα καλλιέργεια δήλωσε, πως δεν υπάρχει εκ μέρους των παραγωγών της περιοχής περιθώριο για αύξηση στα μεροκάματα με τέτοιες ανατιμήσεις σε όλες τις εισροές. Κατ' επέκταση τα μεροκάματα στην Φθιώτιδα θα παίξουν στα 30 με 35 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πάρα πολλοί είναι οι παραγωγοί που στρέφονται σε λύσεις για μηχανική συγκομιδή ως εκ τούτου.

Τέλος, ο κ. Θανάσης Πλαγάκης καλλιεργεί ελιές Καλαμών στην ευρύτερη περιοχή του Γερακίου Λακωνίας. Όπως εξηγεί, τα μεροκάματα στην περιοχή ποικίλουν και κυμαίνονται μεταξύ 30 και 35 ευρώ για ένα οκτάωρο, ανάλογα και την συμφωνία που κλείνει ο καθένας. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τον κ. Πλαγάκη στην περιοχή του οι ελιές έχουν επηρεαστεί στην ανθοφορία από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
(Μπίκας Αλέξανδρος - agrotypos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .