Σάββατο 23 Ιουλίου 2022

Άμυνα στην επισιτιστική κρίση, να δίνονται σε ευπαθείς ομάδες «ληγμένα» τρόφιμα

Άμυνα στην επισιτιστική κρίση, να δίνονται σε ευπαθείς ομάδες «ληγμένα» τρόφιμα

Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Αιφνιδιασμό προκάλεσε στην Ευρωβουλή, πρόταση που κατέθεσε, μέσω ερώτησης του προς την Κομισιόν, ο Λιθουανός ευρωβουλευτής της Ομάδας των Πρασίνων Bronis Ropė, με την οποία «βλέπει» ως άμυνα στην επερχόμενη επισιτιστική κρίση, την διάθεση ληγμένων τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες!

Όπως αναφέρει, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, και τις απειλές για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο επείγουσα προτεραιότητα.

Υποστηρίζει δε ότι, η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων απαιτεί όχι μόνο εθελοντικές πρωτοβουλίες και δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη μέλη, αλλά και νομοθεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μπαίνοντας στο προκείμενο θεωρεί ότι, Η επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων απαιτεί όχι μόνο εθελοντικές πρωτοβουλίες και δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη μέλη, αλλά και νομοθεσία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μια λύση είναι οι αλυσίδες λιανικής να δωρίσουν προϊόντα διατροφής που λήγουν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που βοηθούν τις ευάλωτες ομάδες να αποκτήσουν πρόσβαση σε τρόφιμα.

Καθώς τα τρόφιμα γίνονται πιο ακριβά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε αυτούς τους οργανισμούς για βοήθεια.

Ρωτάει, λοιπόν, την Κομισιόν…

1.Αν εξετάζει το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικό για τις αλυσίδες λιανικής να δίνουν τρόφιμα σε φιλανθρωπικά ιδρύματα;

2.Αν υπάρχει σχέδιο για την εισαγωγή οικονομικών κινήτρων για να διασφαλιστεί ότι περισσότερα προϊόντα διατροφής που λήγουν θα παραδοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οποιοσδήποτε κάνει σχόλια φέρει και την ευθύνη αυτών που λέει και ο κάθε αναγνώστης είναι ελεύθερος να τον χαρακτηρίζει από αυτά. Παρόλα αυτά ,γνώμες από κομματόσκυλα θα διαγράφονται γιατί η εποχή τους πέρασε, ότι έφαγαν έφαγαν και όσο κακό έκαναν στην Ελλάδα έκαναν.