Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» είχε πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξετάζει να πάρει μέτρα για να αντιμετωπιστούν τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην πώληση ηλεκτρικών συσκευών.

Ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση είχε το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» σχετικά με την αντικατάσταση

ηλεκτρικών συσκευών. Μάλιστα, με απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα είχε δοθεί παράταση τριών ημερών, έως τις 8 Ιουλίου, για να δηλώσει κάποιος ότι ενδιαφέρεται να πάρει μέρος.

Ξεκινάει η αξιολόγηση – κατάταξη των αιτήσεων

Η απόφαση του υπουργού ανέφερε: «Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Παρασκευή 08/07/2022. Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».

Θυμίζουμε ότι κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδότησης έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι δύο κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή τη δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Ποιοι είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν

Δικαιούχοι του προγράμματος ήταν όλα τα νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Το ποσοστό επιδότησης όμως δίνεται βάσει εισοδηματικής κατηγοριοποίησης, ενώ ευάλωτες, πολύτεκνες, μονογονεϊκές, καθώς και στις οικογένειες που υπάρχει μέλος ΑμεΑ, δίνεται επιπλέον μοριοδότηση.

Τα ποσά της επιδότησης:

  • Από 5.000 ευρώ και κάτω, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 50%.
  • Πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 45%.
  • Πάνω από 10.000 ευρώ και μέχρι 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 35%.
  • Πάνω από 20.000 ευρώ, ο ωφελούμενος δικαιούται επιδότηση 30%.

Όσοι λάβουν την επιδότηση θα πρέπει μέχρι την 16η Σεπτεμβρίου να αγοράσουν τις νέες συσκευές και έως την 30η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γίνει η απόσυρση των παλαιών.

Τι εξετάζεται λόγω επιτήδειων που ανεβάζουν οι τιμές

Καταναλωτές που έχουν ήδη κάνει αίτηση στην πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικής συσκευής, καταγγέλλουν ότι μπαίνουν σε καταστήματα και βλέπουν τιμές σε κλιματιστικά, καταψύκτες και ψυγεία ανεβασμένες.

Για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο «καπέλου» στις τιμές κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήδη παρακολουθούν τις τιμές.

Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη διάταξη περί αισχροκέρδειας και οι τιμές των ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος αντικατάστασης. Δηλαδή, όπως ισχύει για τα πρατήρια υγρών καυσίμων και για τα σουπερμάρκετ.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο παρακολουθεί την αγορά λεπτομερώς και δεν αποκλείεται, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα αφορά στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα επιβληθεί όριο στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα και σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι πουλάει σε υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, θα της επιβάλλεται πρόστιμο και δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.