Παρασκευή, Αυγούστου 12

Είναι “λαϊκά δικαστήρια” οι αντιδράσεις στο θέατρο για τον Λιγνάδη;

 Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Μαίνονται οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του καταδικασθέντα για βιασμούς ανηλίκων Δημήτρη Λιγνάδη. Ως γνωστόν, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του σε δεύτερο βαθμό. Οι εξελίξεις στην υπόθεση έβαλαν “φωτιά” στην πολιτική αντιπαράθεση, στα social media, αλλά και στον καλλιτεχνικό χώρο, με το

υπουργείο Πολιτισμού να μιλά για “λαϊκά δικαστήρια” στο θέατρο.

Από το βράδυ της Παρασκευής σε μία σειρά από παραστάσεις, καλλιτέχνες διαβάζουν την επικριτική ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών κατά της δικαστικής απόφασης για τον Λιγνάδη, ενώ ανάρτησαν ακόμα και πανό με την φράση (στα αγγλικά) “οι βιαστές πρέπει να μείνουν φυλακή”. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Νίκος Γιατρομανωλάκης αποχώρησαν από το Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα (που γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού) επιτιθέμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησαν για «εργαλειοποίηση του πολιτισμού» και για μετατροπή των παραστάσεων σε «λαϊκά δικαστήρια».



Σε απάντηση της, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρθηκε σε «δίκαιη διαμαρτυρία των ανθρώπων του πολιτισμού, που χαρακτηρίζεται εργαλειοποίηση από την Μενδώνη». Στην δε αναφορά του υπουργείου Πολιτισμού πως «ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει την τοξικότητα πολιτική άποψη», η Κουμουνδούρου ανταπάντησε σε σκληρό ύφος ότι «τοξικότητα είναι να καλύπτει κάποιος βιαστές ανηλίκων», αναφερόμενος στην στάση που είχε κρατήσει η υπουργός, όταν είχαν αρχίσει να γίνονται γνωστές οι καταγγελίες για τον Λιγνάδη.

Πριν δώσει τέλος στα εκλογικά σενάρια (που διακινούσαν ακόμα και on air “γαλάζιοι” βουλευτές) ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σε περίπτωση που συνεχιστεί η “τοξικότητα” της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μία λέξη που έκτοτε κυριάρχησε στην δημόσια σφαίρα. Πράγματι, ασχέτως των όποιων εκλογικών σχεδιασμών του πρωθυπουργού, η πολιτική αντιπαράθεση για μία δικαστική απόφαση όντως ενέχει στοιχεία τοξικότητας.

Διαβάστε την συνέχεια στο slpress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .