Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 14

Το κάρυ ως πρόληψη για καρκίνο του οισοφάγου, καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού;

Η κουρκουμίνη του κάρυ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως πρόληψη για τον καρκίνο του οισοφάγου και καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού.

Ο καρκίνος του οισοφάγου, εκτός  από το ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, παρουσιάζει αύξηση όσον αφορά στον αριθμό των νέων περιστατικών ετησίως.

Σε σύγκριση με το 1970, υπολογίζεται ότι σήμερα ο αριθμός των νέων περιστατικών ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου ετησίως είναι τουλάχιστο διπλάσιος.

Οι λόγοι της μεγάλης αύξησης της επίπτωσης της νόσου θεωρούνται, ότι είναι μεταξύ άλλων η μεγάλη αύξηση των ανθρώπων με παχυσαρκία, η πρόσληψη αλκοόλ και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 

Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του οισοφάγου παραμένουν δυστυχώς πολύ χαμηλά. Στα 5 χρόνια από τη διάγνωση, το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν είναι της τάξης του 20%.

Για τους λόγους αυτούς είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθούν νέοι τρόποι πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του οισοφάγου.

Ορισμένες ουσίες που βρίσκονται στη διατροφή μας μπορούν να έχουν ένα αποτελεσματικό ρόλο για την πρόληψη της γένεσης ορισμένων καρκίνων. Μια από τις φυσικές αυτές ουσίες που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η κουρκουμίνη.

Η κουρκουμίνη είναι βασικό συστατικό του κάρυ (ή κάρι). Το κάρυ είναι καρύκευμα που χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή σε πολλές Ασιατικές χώρες. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες η χρήση του κάρυ στον υπόλοιπο κόσμο παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Η κουρκουμίνη προέρχεται από την κουρκούμη ή χρυσόρριζα, που όπως επίσης αποκαλείται. Η κουρκουμίνη της χρυσόρριζας δίνει το χαρακτηριστικό κιτρινωπό χρώμα που έχει το κάρυ.

Η κουρκουμίνη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. Έρευνες σε πειραματόζωα έδειξαν, ότι είναι σε θέση να καταστέλλει τη δράση καρκινογόνων ουσιών και να αποτρέπει τη γένεση διαφόρων καρκίνων σε πειραματόζωα.

Επίσης επιδημιολογικές παρατηρητικές μελέτες έδειξαν συσχετισμό μεταξύ κατανάλωσης κουρκουμίνης και μειωμένου κινδύνου προσβολής από λευχαιμία σε παιδιά.

Δύο εργασίες προσθέτουν νέα σημαντικά στοιχεία για τις αντικαρκινικές ιδιότητες του κάρυ, που οφείλονται στην κουρκουμίνη.

Ερευνητές από την Ιρλανδία και την Πολωνία διαπίστωσαν σε εργαστηριακά πειράματα τους, ότι η κουρκουμίνη μπορεί να σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου του οισοφάγου. Η δράση της κουρκουμίνης άρχισε ήδη να εκδηλώνεται 24 ώρες μετά την έκθεση των καρκινικών κυττάρων σε αυτήν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο πεθαίνουν τα κύτταρα του καρκίνου του οισοφάγου μετά από την έκθεση τους στην κουρκουμίνη. Τα καρκινικά κύτταρα δεν πεθαίνουν με τον κλασικό τρόπο της απόπτωσης όπως αναμενόταν.

Τα κύτταρα του καρκίνου του οισοφάγου, που εκτίθενται στην κουρκουμίνη πεθαίνουν δια μέσου ενός νέου μηχανισμού. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά όχι μόνο για την πρόληψη του επικίνδυνου αυτού καρκίνου, αλλά και για τη δημιουργία νέων θεραπειών.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εργασία που παρουσιάστηκε σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας εξέτασε το ρόλο της κουρκουμίνης σε ασθενείς με καρκίνους της κεφαλής και του λαιμού.

Στην εργαστηριακή αυτή έρευνα αποδείχτηκε, ότι η κουρκουμίνη εξουδετερώνει το ρόλο της νικοτίνης ως παράγοντα, που παθολογικά ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα και στην ουσία τα οδηγεί στο να γίνουν καρκινικά. Παρά το γεγονός, ότι η ίδια η νικοτίνη δεν θεωρείται καρκινογόνος ουσία, εντούτοις έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε βιοχημικές διεργασίες που οδηγούν σε καρκίνο. 

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η ανακάλυψη τους σχετικά με τη δράση της κουρκουμίνης σε διάφορες κατηγορίες καρκίνων της κεφαλής και του λαιμού, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες προληπτικές προσεγγίσεις και θεραπείες για τους εν λόγω επικίνδυνους καρκίνους.

Συνοπτικά, βλέπουμε ακόμη μια φορά, ότι η διατροφή είναι δυνατόν να μας προσφέρει πολύτιμες ουσίες για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η κουρκουμίνη του κάρυ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόληψη και την αντιμετώπιση διαφόρων επικίνδυνων καρκίνων. Απαιτούνται περισσότερες εργασίες για καλύτερη κατανόηση του τρόπου δράσης της και της πραγματικής επίδρασης της στην προστασία μας από τον καρκίνο.

 www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .