Τρίτη, Οκτωβρίου 4

Καταπόνηση ματιών λόγω χρήσης υπολογιστή: Δοκιμάστε τον κανόνα 20-20-20

 Η πολύωρη χρήση υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία, καταπόνηση των ματιών και πονοκεφάλους.

Καταπόνηση ματιών λόγω χρήσης υπολογιστή: Δοκιμάστε τον κανόνα 20-20-20

Υπάρχει μια δραστική λύση που ξεκουράζει τα μάτια και είναι ο κανόνας 20-20-20 την οποία συστήνουν οι οφθαλμίατροι.

Για κάθε 20 λεπτά που είστε μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή θα πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα τουλάχιστον 20 δευτερολέπτων για να εστιάσετε σε κάτι που βρίσκεται μακριά σε απόσταση τουλάχιστον 6 μέτρων.

Ο κανόνας δεν είναι καινούριος, αλλά οι ερευνητές επιβεβαιώνουν τώρα σε νέα μελέτη τη χρησιμότητά του μέσω ειδικού λογισμικού που παρακολούθησε το βλέμμα των συμμετεχόντων για δύο εβδομάδες.

«Παρόλο που χρησιμοποιήσαμε εξελιγμένο λογισμικό, είναι εύκολο κάποιος να εφαρμόσει τη μέθοδο βάζοντας αφύπνιση στο κινητό του ή χρησιμοποιώντας κάποια άλλη εφαρμογή υπενθύμισης», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης James Wolffsohn, καθηγητής οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο Aston στο Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι ένας απλός τρόπος να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου να κάνεις τακτικά διαλείμματα για το καλό των ματιών σου» σημειώνει.

Πολλοί άνθρωποι είναι καθημερινά για πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς νιώθουν κάποια μορφή κούρασης υποστηρίζουν οι ερευνητές. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι συνήθως ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους περίπου 15 φορές το λεπτό, αλλά όταν είναι στην οθόνη του υπολογιστή, η συχνότητα μειώνεται στο μισό.

Οι ερευνητές στο Aston's College of Health and Life Sciences μελέτησαν 29 εθελοντές που ένιωθαν κούραση στα μάτια.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τους δικούς τους φορητούς υπολογιστές, στους οποίους οι ερευνητές εγκατέστησαν λογισμικό που τους επέτρεπε να παρακολουθούν την κατεύθυνση του βλέμματος των χρηστών κάθε λίγα δευτερόλεπτα.

Το λογισμικό σχεδιάστηκε για να αναβοσβήνει ένα μήνυμα κάθε 20 λεπτά, ζητώντας από τους χρήστες να ξεκουραστούν για 20 δευτερόλεπτα ενώ κοιτούσαν οποιονδήποτε στόχο που απέχει περίπου 6 μέτρα. Το μήνυμα παρέμενε ενεργό μέχρι να εκτελεστεί σωστά η διαδικασία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα συμπτώματα των ματιών των συμμετεχόντων πριν και μετά από δύο εβδομάδες καθώς εφάρμοσαν τον κανόνα της ξεκούρασης. Διαπίστωσαν ότι η ξηρότητα, η ευαισθησία και η δυσφορία, μειώθηκαν σημαντικά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Contact Lens & Anterior Eye.

 Onmed.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .