Πέμπτη, Νοεμβρίου 17

Εμβοές: Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπισή τους

Εμβοές: Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπισή τους

Εμβοές: Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπισή τους

Οι εμβοές είναι εσωτερικοί ήχοι ποικίλης έντασης, τους οποίους αντιλαμβάνεται κάποιο άτομο στο αυτί ή στα αυτιά του ή στο κεφάλι του και δεν προέρχονται από εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα. Πολλά άτομα παραπονιούνται για εμβοές στα αυτιά τους, οι οποίες είναι ανυπόφορες και μπορεί να υποκρύπτουν διάφορες διαταραχές του συστήματος της ακοής.

Εμβοές: Ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπισή τους

Το πρώτο που πρέπει να κάνει όποιος συνειδητοποιεί ότι ακούει εμβοές, είναι να ζητήσει βοήθεια από τον αρμόδιο γιατρό. Ο γιατρός θα ερευνήσει αν οι εμβοές οφείλονται σε παθολογικά αίτια των αυτιών ή άλλα γενικότερα παθολογικά αίτια.

Αν οι εμβοές δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια,

ο ασθενής πρώτον ηρεμεί, διότι αντιλαμβάνεται ότι οι εμβοές του δεν υποκρύπτουν κάτι που μπορεί να βάλει τη ζωή του ή την ακουστική του ικανότητα σε κίνδυνο.

Αν οι εμβοές οφείλονται σε ωτολογικό πρόβλημα ο γιατρός θα υποδείξει τις θεραπευτικές δυνατότητες, τόσο του ακουολογικού προβλήματος, όσο και του προβλήματος των εμβοών με τη χρήση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, τη χρήση κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας ή την εφαρμογή κάποιας χειρουργικής θεραπείας, αν το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με επέμβαση.

Από που προέρχονται οι εμβοές;

Υπάρχουν ποικίλες ωτολογικές -παθολογικές και μη- καταστάσεις που συνοδεύονται από εμβοές. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση των εμβοών;

Η Διατροφή αποτελεί σημείο «κλειδί» για την αντιμετώπιση των πιθανών εμβοών στα αυτιά. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες σχετικές έρευνες, που αποδεικνύουν τη σημαντικότητα της Διατροφής στις ωτολογικές επιπλοκές – εμβοές.

Αντιοξειδωτικά και βιταμίνες

Oι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ελεύθερες οξειδωτικές αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου μπορεί να είναι κοινός παράγοντας πρόκλησης βαρηκοΐας από έκθεση σε θόρυβο και από λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων.

Συνεπώς, η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα, όπως η ρεσβερατρόλη (που υπάρχει στο κόκκινο κρασί), η οποία εκτός των άλλων διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες, μπορεί να δράσει θετικά στην καθυστέρηση της πρεσβυακοΐας ή ωτογήρανσης ή τη βελτίωση της ακοής και των λοιπών συμπτωμάτων που τη συνοδεύουν, όπως οι εμβοές των αυτιών.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης στον οργανισμό 

Επίσης, αποδείχτηκε εργαστηριακά η σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης στην πρόληψη της βαρηκοΐας, που σχετίζεται με ισχαιμία του εσωτερικού αυτιού, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση  του οργανισμού.

Όμως, η ιδανικότερη σκέψη για τη λήψη των πολύτιμων για την υγεία πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού, συμπεριλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης είναι, το να μπορεί να πάρει κανείς τις πολύτιμες αυτές ιαματικές ουσίες του κόκκινου κρασιού σε αφθονία, με τη μικρότερη δυνατή λήψη οινοπνεύματος, ώστε να προλάβει τον αλκοολισμό και τα επακόλουθά του.

Πολυφαινόλες: Από ποιες παθήσεις μας προστατεύουν; 

Άλλη έρευνα, υποστηρίζει ότι η βαρηκοΐα και οι εμβοές που οφείλονται σε έκθεση σε θορύβους, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών, Βιταμινών D, E, C, με αποτελέσματα που ποικίλλουν.

Μείωση λιπιδίων του αίματος

Αξιοσημείωτο είναι το πώς συνδυάζεται η υπερλιπιδαιμία με την πρόκληση εμβοών στα αυτιά. Έχει βρεθεί ότι η συχνότητα της υπερλιπιδαιμίας είναι υψηλή μεταξύ των ασθενών με βαρηκοΐα και εμβοές από έκθεση σε έντονους θορύβους.

Κατεβάζοντας τα επίπεδα των λιπιδίων με διαφόρους διαιτητικούς τρόπους (μείωση κορεσμένων λιπαρών, αύξηση ω-3 λιπαρών οξέων, κατανάλωση φυτικών ινών, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα καρότο, μπρόκολο, σκόρδο, κρεμμύδι) βελτιώνεται η ένταση των εμβοών και η ακοή στις υψηλές συχνότητες.

Ασπιρίνη και σαλικυλικό οξύ

Ακόμη, ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι οι υψηλές δόσεις ασπιρίνης ή άλλων ενώσεων του σαλικυλικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν παροδική απώλεια της ακοής και εμβοές. Επομένως, συστήνεται η διακοπή τους, σε περίπτωση που έχουν εμφανιστεί συμπτώματα εμβοών και διαταραχών στα αυτιά.

Ασπιρίνη: Σώζει ζωές ή κρύβει κινδύνους; 

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές έχουν δοκιμαστεί συνδυασμοί διαφόρων βιταμινών, ψευδαργύρου, καρπών δέντρου Gingko Biloba κ.ά. για την αντιμετώπιση των εμβοών, που κάποιοι εμφάνισαν πλήρη επιτυχία, ενώ κάποιοι άλλοι συνδυασμοί δεν παρουσίασαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Μπορείτε να δείτε και Ginkgo biloba και εμβοές-βούισμα των αυτιών 

Συμβουλές για την καταπολέμηση των εμβοών

Έτσι λοιπόν, οι εμβοές και πιθανές παρεμφερείς ωτολογικές επιπλοκές, μπορεί να καθυστερήσουν στην εκδήλωσή τους, με υγιεινή διατροφή, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, ψευδαργύρου, βιταμίνης D3, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, φλαβονοειδών, ανθοκυανίνων και ρεσβερατρόλης.

Χρήσιμες συμβουλές διατροφής για την καταπολέμηση των εμβοών

Κυριακή Μπαζαργιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος M.Sc.
www.mednutrition.gr   

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”, στην συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να βοηθήσει η ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΥΓΕΙΑΣ με τα 3 πιο κάτω συστατικά, η οποία δρα αποτελεσματικά σε περιπτώσεις που οι εμβοές οφείλονται σε κυκλοφορικά ή/και νευρολογικά προβλήματα: 

– με τζίνγκο μπιλόμπα (με όλες τις ωφέλιμες δράσεις που περιγράφτηκαν παραπάνω και ΧΩΡΙΣ παρενέργειες. Για περισσότερα: Ginkgo biloba και εμβοές-βούισμα των αυτιών), 

– με πυκνογενόλη (καθαρισμός των αρτηριών, βελτίωση κυκλοφορικού, ισχυρή αντιοξειδωτική δράση- 50 φορές ισχυρότερη από την βιταμίνη Ε και 20 φορές από την βιταμίνη C.) και

– με εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό-αποδείχτηκε εργαστηριακά η σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης στην πρόληψη της βαρηκοΐας, που σχετίζεται με ισχαιμία του εσωτερικού αυτιού, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση  του οργανισμού)

σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία του κυκλοφορικού σας, των πνευμόνων, των αγγείων, της καρδιάς, της μικροκυκλοφορίας ακόμη και των τριχοειδών αγγείων του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων!!

Ο παραπάνω συνδυασμός, σας εξασφαλίζει όλα τα οφέλη του τζίνκο μπιλόμπα, των αντιοξειδωτικών, των πολυφαινολών και της ρεσβερατρόλης, και μάλιστα ενισχυμένα, καθώς το καθένα συστατικό συνεργεί με το άλλο και δημιουργούν μία πραγματική βόμβα υγιείας, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες!!

Χρήσιμα μπορεί να σας φανούν τα

τα οποία επίσης διατίθενται από την σελίδα ως συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα υψηλής αξίας.

Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερα και παραγγελίες, μπορείτε να ΠΑΤΗΣΕΤΕ ΕΔΩ !

Μπορείτε να δείτε ακόμη: Εμβοές ή βουητό στα αυτιά: Αιτίες, Πρόληψη, Βότανα που βοηθούν 

Ginkgo Biloba για κυκλοφορικό, καρδιαγγειακό, εγκέφαλο, όραση, εμβοές, θρόμβους, άσθμα

Εμβοές: Συμβουλές για μία Καλύτερη Καθημερινότητα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .