Δευτέρα, Νοεμβρίου 28

Αποκάλυψη από τα ρωσικά ΜΜΕ: Πρόταση «βόμβα» των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση

PAPA

Πρόταση βόμβα των ΗΠΑ φέρεται να εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση για την αντικατάσταση όλων των ρωσικών συστημάτων που υπάρχουν στο οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων από νατοϊκής κατασκευής συστήματα.
Η πρόταση αφορά αντιαεροπορικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι S-300 και οι TOR-M1.
Συστήματα όπως τα πιο παλιά αντιαεροπορικά OSA-K είναι ήδη ξεπερασμένα, ενώ το πρόγραμμα ανταλλαγής 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου BMP-1 με γερμανικά Marder, ενδέχεται να επεκταθεί έτι περαιτέρω.


Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι Ρώσοι, η Αθήνα είναι θετική σε αυτή την ιδέα, εκκινώντας έτσι μια διαδικασία ριζικών αλλαγών στη δομή της αεράμυνας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία «είναι αποφασιστικής σημασίας λόγω και των απειλών πολέμου από την Τουρκία και την χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων».
Η αμερικανική πρόταση αφορά χρηματοδότηση μέσω εργαλείων που διαθέτει ήδη το Πεντάγωνο των ΗΠΑ όπως το FMF (Foreign Military Funding) και θα ανοίξει τον δρόμο απευθείας επαφών μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών.
Πρόταση των Ουκρανών για χορήγηση των συστημάτων αεράμυνας με αντάλλαγμα τη συντήρησή τους σε ουκρανικά εργοστάσια απορρίφθηκε για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, διότι η Ρωσία εξακολουθεί να διατηρεί την άδεια τελικού χρήστη (end user license agreement), γεγονός που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν δύναται να εξαγάγει το συγκεκριμένο βιομηχανικό προϊόν σε τρίτο δίχως την άδεια της Μόσχας, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αδύνατη.
Επιπλέον δεν είναι καθόλου σαφές αν τα ουκρανικά εργοστάσια είναι σε θέση να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.
Δεύτερον, η Ελλάδα δεν μπορεί να δημιουργήσει κενά στην αεράμυνά της, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασής τους.
Τα επιχειρήματα αυτά έχουν γίνει πλήρως κατανοητά και από τους Αμερικανούς.

Το επόμενο διάστημα…

Η συζήτηση με τους Αμερικανούς θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και θα γίνει με βάση μια σειρά από ήδη υφιστάμενες προβλέψεις.
Κατ’ αρχάς ήδη στο πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) αλλά και τις τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο τα προηγούμενα χρόνια προβλέπονται κάποιες πιστώσεις για τη σταδιακή απόσυρση παρωχημένων ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.
Από τη μεριά τους, οι Ρώσοι αναλυτές είναι πολύ σίγουροι ότι λόγω της υπάρχουσας κυβέρνησης που έχει λάβει «εχθρική θέση κατά της Ρωσίας» οι αμερικανικές πιέσεις θα ευοδωθούν.
Βέβαια, αυτό θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί ικανότητες που η τουρκική πλευρά ούτε γνωρίζει ούτε έχει ικανότητα αντιμετώπισής τους.
«Πρόκειται για τη μεταφορά από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των σχετικών ρωσικών συστημάτων, στην προκειμένη περίπτωση, συστημάτων αεράμυνας και συγκροτημάτων, στην Ουκρανία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Igor Korochenko, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων [The Centre for Analysis of World Arms Trade (CAWAT) ], που έχει έδρα τη Μόσχα.

Νέα αποστολή…

Yπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin, είχε προβεί στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που θα προχωρήσουν σε νέα αποστολή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία
Aνάλογη αποκάλυψη είχε κάνει ο επικεφαλής του Πενταγώνου και ο γερμανος καγκελάριος Sholz τον Μάιο του 2022, προκαλώντας έντονες πολιτικές αντιδράσεις, καθώς αυτό είχε συμβεί πάλι χωρίς επίσημη ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση.
Tότε η συμφωνία έλεγε για αποστολή τεθωρακισμένων ΒΜP 1 στην Ουκρανία και η Γερμανία θα έδινε στην Ελλάδα άλλα τα πιο σύγχρονα Marder.
Τα οποία κατεθύνθηκαν στον Έβρο και όχι στα νησιά.
Όταν, μάλιστα, είναι ξεκάθαρες οι δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι τέτοιες αποφάσεις χρήζουν διακομματικής απόφασης και όταν επίσης η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ενημερώνει πάντα τα κόμματα για τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και κυρίως τις ενέργειες της Αθήνας, η ελληνική διπλωματία κινείται με μυστικό τρόπο.
Σε σημείο που υπάρχει σκέψη για να γίνει και πάλι επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή.

Το δημοσίευμα Ριζοσπάστη για την εκπαίδευση Ουκρανών στην Ελλάδα μέσω των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου αναγνώρισε επίσης τη συμβολή των χωρών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σημαντική εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού, στην οποία η Ελλάδα φέρεται επίσης συμμετέχει, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη».

Τα 3 Κέντρα εκπαίδευσης

Θυμίζουμε ότι ο «Ο Ριζοσπάστης» πριν μία μέρα έγραφε συγκεκριμένα ότι στο ΓΕΕΘΑ υπάρχει έτοιμο σχέδιο να παρασχεθεί εκπαίδευση σε Ουκρανούς κομάντο σε τρεις τοποθεσίες εντός ελληνικής επικράτειας»:

Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στη Νέα Πέραμο Αττικής. Κλειδί είναι το Πεδίο Βολής «Κανδηλίου» που περιλαμβάνει χώρους αστικού-ημιαστικού τοπίου και «εστιάζει στην εφαρμογή τεχνικών και τακτικών μάχης μικρών κλιμακίων»
Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης. Οι πηγές της εφημερίδας προσθέτουν ότι «υπάρχει υπο-σενάριο για “επισκέψεις” των Ουκρανών για εκπαίδευση και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, όπου εδρεύει η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία».
Θεσσαλία, όπου υπάρχουν μεταξύ άλλων η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στο Βόλο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ) στον Όλυμπο και η 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.
Επιπρόσθετα, το δημοσίευμααναφέρει ότι «υπάρχει και η σκέψη οι εκπαιδευόμενοι Ουκρανοί να πάνε -υπό την επίβλεψη των Αμερικανών- στην Αλεξανδρούπολη, στο Στρατόπεδο Κανδηλάπτη … και στο Στρατόπεδο Γιαννούλη», ενώ ως «πρόθυμη» να βοηθήσει περιγράφεται και η Κύπρος, ειδικά στο έργο της αποναρκοθέτησης στο οποίο είναι ιδιαίτερα έμπειρη η Εθνοφρουρά.
«Αυτές οι συνεισφορές θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές», τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. Από την άποψη αυτή, ανέφερε τις επιτυχίες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη διεξαγωγή αντιεπιθετικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Χάρκοβο και στη Χερσώνα.

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%91%cf%80%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%88%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%9c%ce%9c%ce%95-%ce%a0%cf%81%cf%8c%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .