Τρίτη, Ιανουαρίου 17

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια – Πού υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στην Αθήνα – Οι προϋποθέσεις

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, στο podcast του Newsbeast

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποιοι δικαιούνται χαμηλότοκα δάνεια – Πού υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια στην Αθήνα – Οι προϋποθέσεις
με τον Βίκτωρα Μοντζέλλι

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως σαν χώρα μπαίνουμε στη λογική της στεγαστικής πολιτικής. Έχουμε καθυστερήσει; Ενδεχομένως, ναι. Κράτη της Ευρώπης εφαρμόζουν εδώ και περίπου μία πενταετία προγράμματα αναχαίτησης του κόστους στέγασης, προσφέροντας, παράλληλα, κίνητρα στους νέους. Αυτό φιλοδοξεί να πετύχει το πρόγραμμα «Σπίτι μου». «Το πρόγραμμα στοχεύει στους νέους που θέλουν να κάνουν οικογένεια, θέλουν να κάνουν ένα παιδί, αλλά δε διαθέτουν την

οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν μια κατοικία», λέει ο Θεμιστοκλής Μπάκας στο podcast του Newsbeast.

Συναντήσαμε στο στούντιο τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates και του ζητήσαμε να αποκωδικοποιήσει τα βασικά σημεία του προγράμματος και ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις που απασχολούν τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με το νόμο που έχει ψηφιστεί στην ελληνική Βουλή, οι συνολικά 10.000 δικαιούχοι -ενδιαφερόμενοι για αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις- θα λάβουν χαμηλότοκα δάνεια που θα καλύπτουν έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο δανεισμού τα 150.000 ευρώ.

«Έχουμε ένα όριο αξίας ακινήτου 200.000 ευρώ, με πλαφόν δανεισμού έως 150.000, θα πρέπει να διαθέτουν τις 50.000 ευρώ ως ιδία συμμετοχή. Αν είχαν αυτό το ποσό, θα είχαν μπει στη διαδικασία να αγοράσουν ένα σπίτι, όταν οι τιμές ήταν οι χαμηλές», σημειώνει ο κύριος Μπάκας. «Εφόσον μιλάμε για οικονομικά ευάλωτους νέους, μπαίνουμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για ένα μοντέλο ακινήτου το οποίο θα έχει δύο υπνοδωμάτια, γιατί αυτός είναι ο σκοπός, η οικογένεια – και για κατοικία αξίας έως 150.000 ευρώ», προσθέτει.

Ένα βασικό ερώτημα είναι η διαθεσιμότητα των σπιτιών, βάσει των προϋποθέσεων. «Σύμφωνα με τις αγγελίες, για ακίνητα άνω του πρώτου ορόφου, από 75 έως 110 τ.μ., το 36% είναι διαθέσιμο. Στα δυτικά προάστια 3 στα 10 σπίτια. Στον Πειραιά περίπου 3 στα 10 σπίτια. Στα νότια προάστια, βόρεια και ανατολικά, η διαθεσιμότητα είναι σχεδόν μηδενική – για ακίνητα με τιμή πώλησης έως 150.000 ευρώ», απαντά ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. «Πατήσια, Κολωνός, Κυψέλη, Γκύζη, Πεδίον του Άρεως, Αμπελόκηποι, Ηλύσια και λίγο ο Νέος Κόσμος». Αυτές είναι, σε μεγάλο βαθμό, οι περιοχές – αν επικεντρωθούμε στην Αθήνα. «Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αγίους Αναργύρους, Αχαρνές, Χαλκηδόνα. – ακόμη και Πετρούπολη», στα δυτικά προάστια. «Καμίνια, Παλιά Κοκκινιά, Πειραϊκή, Χατζηκυριάκειο», στον Πειραιά.

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Θεμιστοκλή Μπάκα να δίνει, μέσω του podcast του Newsbeast, απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα.

Timeline

1:22 Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα Σπίτι μου και η χορήγηση στεγαστικών δανείων; Τι ακριβώς προβλέπει;

2:51 Τι σπίτια υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο τιμών, πλαφόν είναι τα 150.000 ευρώ, και σε ποιες περιοχές;

8:52 Το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο;

10:16 Θα υπάρχει εγγυητής ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου;

11:34 Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» θα είναι μόνο τα νέα ζευγάρια ή γενικώς οι νέοι; Τι συμβαίνει αν σε κάποιο ζευγάρι ένας από τους δύο βρίσκεται εκτός ηλικιακών ορίων;

17:19 Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα, εφόσον υπάρξουν περισσότερες από 10.000 συμμετοχές;

20:33 Μπορεί να ενταχθεί κάποιο ζευγάρι στο πρόγραμμα και μετά από μερικά χρόνια να μετακομίσει και να νοικιάσει το σπίτι, ενώ ακόμη δεν το έχει ξεχρεώσει;

21:33 Τι θα ισχύσει με τον ΕΝΦΙΑ;

22:15 Υπάρχουν αστερίσκοι που πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι;

24:04 Οι ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν το ακίνητό τους θα είναι περισσότερο κερδισμένοι αν ενταχθούν στο πρόγραμμα;


 

Ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Θεμιστοκλή Μπάκα να δίνει, μέσω του podcast του Newsbeast, απαντήσεις στα σημαντικά ερωτήματα.

https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/9311857/programma-spiti-mou-poioi-dikaiountai-chamilotoka-daneia-pou-yparchoun-diathesima-spitia-stin-athina-oi-proypotheseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .