Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10

Κουνέλι και υγεία : Ποια είναι τα σημάδια ενός υγιούς και ευτυχισμένου συντρόφου;

 Αν αποδεχθείς αυτήν την πραγματικότητα, τότε το φιλαράκι σου θα απολαύσει μία μακρά και ευτυχισμένη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα σου προσφέρει άφθονες στιγμές χαράς και συντροφικότητας.

Κουνέλι και υγεία : Ποια είναι τα σημάδια ενός υγιούς και ευτυχισμένου συντρόφου;

Τα προβλήματα υγείας στα κουνέλια είναι πολλών και ποικίλλων κατηγοριών.

Αυτό σημαίνει ότι ως κουνελο-γονέας πρέπει να μάθεις σχετικά με αυτούς τους τύπους προβλημάτων, διότι πιθανότατα θα τους αντιμετωπίσεις.

Παράσιτα , όπως ακάρεα , ψύλλοι ή τσιμπούρια ίσως μολύνουν το φιλαράκι σου.

Αλλεργίες, βακτηριδιακοί ή μυκητιακοί ερεθισμοί μπορεί να εμφανιστούν στο εύθραυστο σώμα του.

Σημαντικός είναι ο έλεγχος των ματιών, όπως και των δοντιών του, ώστε να προλάβεις ανεπιθύμητες ασθένειες.

Πρέπει να επαγρυπνείς , διότι ο κολλητός σου, ως θηραματικό ζώο, θα προσπαθήσει να κρύψει οποιοδήποτε πρόβλημα φυσικής δυσλειτουργίας , πόνου ή ασθένειας για να προστατεύσει τον εαυτό του.

Προληπτικές πρακτικές ελέγχου διαφόρων σημείων του σώματος του, ίσως έγκαιρα σε κατευθύνουν στην αντιμετώπιση επικείμενων νόσων που ίσως βλάψουν ανεπανόρθωτα το ευκίνητο κατοικίδιο σου.

Παρακάτω, διάβασε κάποιες χρήσιμες συμβουλές ανίχνευσης τυχόν προβλημάτων σε διάφορα σημεία του σώματος του:

 

Μάτια

Τα υγιή μάτια σε ένα κουνέλι πρέπει να είναι καθαρά και φωτεινά.

Αν ανεβοκατεβάσεις τα βλέφαρα του, ο ιστός μέσα στο μάτι πρέπει να είναι ροζ χρώματος και όχι κόκκινος ή ωχρός.

Τα κόκκινα ερεθισμένα μάτια ή αυτά με εκκρίσεις ίσως είναι σημάδια μόλυνσης.

Το ωχρό, επίσης , χρώμα μπορεί να σημαίνει ότι υποβόσκει κάποια αρρώστια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις , επισκέψου τον κτηνίατρο σου.

Όλα τα κουνέλια έχουν επίσης ένα τρίτο βλέφαρο. Είναι μία λεπτή λευκή μεμβράνη που προστατεύει το μάτι. Αν αυτό το 3ο βλέφαρο προεξέχει του ματιού, τότε ίσως το φιλαράκι σου είναι στρεσαρισμένο.

 

Αυτιά

Με ένα φακό-στιλό μπορείς να τσεκάρεις καλά τα αυτιά του συντρόφου σου.

Ψάξε για κερί ή συσσώρευση βρόμικων στοιχείων. Ένα σκούρο τραγανό υλικό φορτίο μπορεί να σημαίνει ότι το κουνελάκι σου έχει ακάρεα στα αυτιά του και χρειάζεται θεραπεία. Αν αυτά χρειάζονται γενικό καθαρισμό, χρησιμοποίησε μία γάζα ή ένα βαμβάκι εμποτισμένα σε ζεστό νερό ή αλατούχο διάλυμα, για να τα καθαρίσεις απαλά.

 

Μύτη

Η μύτη του κολλητού σου πρέπει να είναι ελαφρώς υγρή χωρίς εκκρίσεις. Αν δεις ακάθαρτα υγρά στοιχεία ή φορτία , τότε συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου.

Τα κουνέλια καθαρίζουν τις μύτες τους με τα μπροστινά ποδαράκια τους.

Ψάξε στα πόδια του για υγρασία ή συσσώρευση τραγανής κρούστας.

 

Σαγόνι

Όλα τα κουνέλια έχουν ένα αδένα που εκκρίνει ένα οσμώδες υγρό κάτω από το πιγούνι τους.

Ο αδένας αυτός εκκρίνει ένα υγρό που δεν το συλλαμβάνει η ανθρώπινη όσφρηση.  Πολλές φορές ο κολλητός σου τρίβει το σαγόνι του σε διάφορα σημεία του σπιτιού σου, θέλοντας να κατοχυρώσει απέναντι σε τυχόν αντιζήλους του ότι του ανήκουν αυτές οι περιοχές όπου άφησε το υγρό του στίγμα. Όταν όμως βουλώνει ο αδένας αυτός , το υγρό αποκτά μια κηρώδη υφή με σκούρο χρώμα.

Αν αυτό το υγρό έχει μπλεχτεί με τις τρίχες του , τότε προσεχτικά κόψε αυτό το σύμπλεγμα ή καθάρισέ το με ζεστό νερό.

Αν ο φίλος σου πίνει νερό από μπολ , κάποιες φορές αυτή η περιοχή ερεθίζεται.

Αν το κάτω μέρος του σαγονιού του έχει μολυνθεί , τότε συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου.

 

Δόντια

Απαλά , τράβηξε πάνω-κάτω τα χείλη του φίλου σου.

Κανονικά, πρέπει να δεις τα πάνω δόντια να ευθυγραμμίζονται με την κάτω οδοντοστοιχία ή ελάχιστα να προεξέχουν από αυτήν.

Αν όμως, τα πάνω δόντια , οι κοπτήρες , έχουν μεγαλώσει πολύ και υπερκαλύπτουν τα κάτω δόντια , τότε μπορεί το φιλαράκι σου να πάψει να τρώει ή να πίνει νερό.

Πιο σοβαρή κατάσταση μπορεί να προκύψει , όταν τα υπερμεγέθη δόντια εξακολουθούν να μεγαλώνουν με ανοδική κατεύθυνση προς την κόγχη των ματιών ή την αναπνευστική οδό του κουνελιού σου.

Οι πιο πολλές περιπτώσεις υπεργναθισμού είναι κληρονομικές και γίνονται αντιληπτές πριν την ηλικία των 6 μηνών , το πρόβλημα όμως εκδηλώνεται μέσω ενός τραυματισμού , μίας μόλυνσης ή ενός όγκου. Πολλές φορές τα κουνέλια τραβούν τα σιδερένια κάγκελα των κλουβιών τους ή τα χτυπάνε με τα δόντια τους νομίζοντας ότι έτσι θα πετύχουν την ανακούφιση στο ενοχλητικό πρόβλημα του υπεργναθισμού.

Μπορεί , όμως να τραυματιστούν όταν τα μεγάλα δόντια τους μπλεχτούν στα κάγκελα του κλουβιού τους.

 

Στόμα

Κάνε έναν εξωτερικό έλεγχο στο στόμα του φίλου σου. Ψάξε για τυχόν εξογκώματα ή μέρη του στόματος που πονούν, όταν τα αγγίζεις.

Αν διαπιστώσεις τέτοιες ενδείξεις ίσως κρύβεται κάποιο στοματικό απόστημα.

Επικοινώνησε άμεσα με τον κτηνίατρο σου, αν πέσει στην αντίληψή σου κάτι ύποπτο.

 

Πόδια

Η πιο συχνή ασθένεια στα πόδια λέγεται ποδοδερματίτιδα και οφείλεται στην έλλειψη της φυσικής κίνησης ή στη στάση σώματος των οικόσιτων κουνελιών και ειδικά αυτών που ζουν σε κλουβιά με συρμάτινο πάτο ή πάνω σε σκληρές επιφάνειες χωρίς τη χρήση υποστρωμάτων.

Εμφανίζεται με την μορφή ανοικτής πληγής στο δέρμα που καλύπτει τα πόδια τους , τα κουνέλια δεν έχουν πέλματα , όπως οι σκύλοι και οι γάτες , αλλά ένα παχύ στρώμα γούνας συνδυαζόμενη με ένα μαλακό κομμάτι δέρματος για να προστατεύονται τα πόδια τους. Αν δεν θεραπευτεί, τότε οδηγεί σε μολύνσεις του εσωτερικού ιστού των ποδιών τους , και σε επώδυνες καταστάσεις ανορεξίας, τριξίματος των δοντιών, ακινησίας κ.ά. Αν διαπιστώσεις μία τέτοια κατάσταση στο φιλαράκι σου, ειδοποίησε αμέσως τον κτηνίατρο σου.

 

Νύχια

Τα νύχια του κουνελιού πρέπει πάντα να είναι στο σωστό μέγεθος και καλά τριμαρισμένα.

Πρέπει να εντοπίσεις το σημείο εκείνο στο νύχι του συντρόφου σου που δείχνει ροζ και σημαίνει ότι από εκεί και πάνω κυκλοφορεί αίμα. Με τον αντίχειρα σου πίεσε προς τα έξω το νύχι από το ροζ σημείο και κάτω βάζοντας το ανάμεσα στα δάχτυλα του χεριού σου, για να το κόψεις.

Αν κατά λάθος κόψεις μέρος του νυχιού που είχε αίμα και ξεκινήσει αιμορραγία, τότε πίεσε εκεί το νύχι βάζοντας επάνω αιμοστατική σκόνη ή αλεύρι ,για να σταματήσεις την εκροή του αίματος.

 

Γενετικοί αδένες

Γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων υπάρχουν αδένες που εκκρίνουν υγρό με μια χαρακτηριστική οσμή.

Όταν γύρω από αυτούς τους αδένες έχει συσσωρευθεί μία σκούρα με κηρώδη υφή ουσία , τότε βούτηξε μία γάζα ή βατονέτα σε ζεστό νερό και καθάρισε απαλά την περιοχή, για να φύγει η ουσία αυτή.

Είναι φυσιολογική η συγκέντρωση του υλικού αυτού, όμως η παραμονή του για πολύ χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς ειδικά στα γηραιότερα κουνέλια.

Επίσης, παρατήρησε την περιοχή για αποξηραμένες ακαθαρσίες ή εγκαύματα από ούρα που ενοχλούν τον κολλητό σου.

Ίσως είναι συμπτώματα κάποιας ασθένειας.

 

Δέρμα και τρίχωμα

Ένα απαλό και γυαλιστερό τρίχωμα είναι ένδειξη καλής υγείας.

Ένας μέρος της εποπτείας της υγείας του φίλου σου είναι και το χάιδεμα του μέσα από τη γούνα του. Ακάρεα ή άλλα παράσιτα μπορεί να γίνουν αντιληπτά από άσπρα κακάδια ή δέρμα με τραγανή υφή , όμως μπορεί να σημαίνει  και πιτυρίδα.

Έλεγξέ τον για πιθανούς δερματικούς ερεθισμούς ή απώλεια τρίχας ή ψύλλους.

Βέβαια ο μόνος τρόπος για να διαπιστώσεις αν το φιλαράκι σου έχει ακάρεα ή πιτυρίδα, είναι να πάρει ο κτηνίατρος σου δείγμα δέρματος και να το εξετάσει στο μικροσκόπιο.

Μην χρησιμοποιείς προϊόντα που είναι για σκύλους και γάτες διότι μπορεί να είναι τοξικά. Ρώτησε τον κτηνίατρο σου.

Ποτέ μην οδηγήσεις το κουνέλι σου με το ζόρι στο νερό για το κάνεις μπάνιο, διότι μπορεί να πάθει σοκ. Υπάρχουν προϊόντα για στεγνό καθάρισμα που είναι κατάλληλα για αυτήν τη δουλειά.

Τα κουνέλια είναι πολύ καθαρά ζώα και τα καταφέρνουν πολύ καλά στον αυτόκαθαρισμό τους. Όπως το χέρι σου διαπερνά τη γούνα του , ψάξε για εξογκώματα ή πρηξίματα. Έλεγξε την κοιλιά , το κεφάλι και την περιοχή ανάμεσα στα πόδια και στην πλάτη.

Συμπληρωματικά tips για τον έλεγχο της υγείας του συντρόφου σου

• Αν έχεις κάποιο άτομο που είναι εξοικειωμένο με τον χειρισμό των κουνελιών , ίσως να ήταν χρήσιμη η παρουσία του κοντά σου κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

• Όσο ψαχουλεύεις το φιλαράκι σου , χάιδευε την πλάτη του για να αποφορτίσεις το άγχος του.

• Αν είναι στρεσαρισμένος , ανάβαλε τον έλεγχο για άλλη φορά κάνοντας τον σε μικρές συνεδρίες.

• Στις διαδικασίες καθαρισμού των γεννητικών αδένων , του τριμαρίσματος των δοντιών και της κοπής των νυχιών , αν δεν γνωρίζεις τις σωστές πρακτικές ,μην το προσπαθήσεις , αλλά να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό ή τον κτηνίατρο σου.

 

Επίλογος

Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι ένα υγιές και ευτυχισμένο κουνέλι απαιτεί σταθερή και μακροχρόνια δέσμευση.

Ίσως έχεις ακούσει ότι τα κουνέλια ζουν μόνο 2 χρόνια. Αυτό όμως ισχύει για τα άγρια.

Ένα καλά φροντισμένο , οικόσιτο κουνέλι μπορεί να ζήσει έως και 10 χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο φροντίδας πρέπει να είσαι δοτικός και ακριβής στις ιατρικές του ανάγκες.

Καθ’όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, θα αλλάζουν οι απαιτήσεις διαβίωσης και ιατρικής υποστήριξης.

Αν αποδεχθείς αυτήν την πραγματικότητα, τότε το φιλαράκι σου θα απολαύσει μία μακρά και ευτυχισμένη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα σου προσφέρει άφθονες στιγμές χαράς και συντροφικότητας.

https://petfan.gr/blog/kouneli-kai-ugeia-poia-einai-ta-simadia-enos-ugious-kai-eutuxismenou-suntrofou-b69.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .