Τρίτη, Ιουνίου 20

Δημόσιο -Δήμοι: Έτσι διορίζονται νόμιμα «Ρουμπέτηδες»!

Υπάρχει τρόπος να διοριστείς σε σε Δημόσιο, Δήμο,  ακόμα και αν έχεις καταδικαστεί για κακούργημα στο παρελθόν; Υπάρχει; Το απέδειξε περίτρανα η πρόσληψη  του  Ρουμπέτη ή “Rambo”, στελέχους της «Θύρας 7», που δολοφονήθηκε πρόσφατα στον Κορυδαλλό, στο Δήμο Πειραιά.

Πώς γίνεται κάτι τέτοιο; Πώς μπορούν να ξεπεραστούν οι προβλέψεις του άρθρου 16 του Δημοσιουπαλληλικού Κώδικα «Ν. 3584/2007», που απαγορεύει το διορισμού στο δημόσιο σε καταδικασμένους πολίτες για βαριά κακουργήματα; Απλά! Με άλλο εδάφιο του ίδιου νόμου, που επιτρέπει τον διορισμό αρκεί να συντελούνται ορισμένες προϋποθέσεις!

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 169 του νόμου 3584/2007, στο οποίο περιγράφονται τα «προσόντα πρόσληψης» και ειδικότερα στην παράγραφο 3, σημειώνεται:

«Ειδικά για την πρόσληψη σε θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, τα κωλύματα διορισμού που οφείλονται σε προηγούμενη εγκληματική δράση δεν ισχύουν για άτομα τα οποία έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι ο κάθε «Ρουμπέτης» μπορεί να προσληφθεί ως συμβασιούχους με δίμηνη διάρκειας σύμβασης, ακόμα και αν είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για κακούργημα, αρκεί να έχει εκτίσει την ποινή του ή μέρος αυτής και να έχει απολυθεί υπό όρους! Μάλιστα μπορεί να κάνει πολλές συμβάσεις στη διάρκεια της ζωής του, αφού όπως ρητά ορίζει ο ίδιος νόμος στο αρθρο 206 παράγραφος 1:

«Επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού οποιασδήποτε ειδικότητας με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου από τους Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών εποχικών ή πρόσκαιρων αναγκών, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου της οποίας η διάρκεια δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες μέσα σε συνολικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών».

Δηλαδή μπορεί να διοριστεί περισσότερες από μια φορές, αρκεί αυτό να γίνεται με διαφορά 12 μηνών!

Εξάλλου τη δυνατότητα διορισμού στο Δημόσιο ακόμα και για πολίτες που έχουν διαπράξει κακουργήματα, προβλέπει και ο προγενέστερος νόμος 2207/1994.

Ειδικότερα στο άρθρο 4, παράγραφος 6, αναφέρεται:

«Τα κωλύματα διορισμού σε δημόσιες υπηρεσίες, ν.π.δ.δ., υπηρεσίες δήμων και κοινοτήτων, που οφείλονται σε προηγούμενη εγκληματική δράση, δεν ισχύουν για άτομα τα οποία έχουν εκτίσει την ποινή ή τα μέτρα ασφαλείας που τους έχουν επιβληθεί ή έχουν απολυθεί υπό όρο, εφόσον προσλαμβάνονται σε θέσεις βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ως ωρομίσθιοι».

Εδώ ο νομοθέτης γίνεται λοιπόν πιο συγκεκριμένος και καθορίζει επακριβώς και τις θέσεις στις οποίες μπορεί να προσληφθεί όποιος έχει διαπράξει εγκληματική δράση αλλά έχει εκτίσει την ποινή που έχει επιβληθεί. Μπορεί να προσληφθεί σε θέσεις «βοηθητικού ή ανειδίκευτου προσωπικού με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή ως ωρομίσθιοι». Μια τέτοια θέση στο δήμο Πειραιά κατέλαβε και ο Ρουμπέτης.

To νόμιμο και το ηθικό

Και εδώ πιθανά θα ρωτήσει κάποιος: Αν κάποιος άνθρωπος έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για μια εγκληματική πράξη πρέπει δια βίου να αποκλείεται από θέσεις στο Δημόσιο, ειδικά μάλιστα αν πρόκειται για σχέση εργασίας περιορισμένης χρονικής διάρκειας και ανειδίκευτου προσωπικού; Ο νομοθέτης έχει τοποθετηθεί ρητά, πιθανά για να «προστατέψει» και ορισμένες περιπτώσεις πολιτών που παραστράτησαν και στη συνέχεια μεταμέλησαν.

Ωστόσο σε ότι αφορά την συγκεκριμένη πρόσληψη στο δήμο Πειραιά, αυτή αφορούσε ένα καταδικασμένο σε 12 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή στη δολοφονία οπαδού του Παναθηναϊκού (υπόθεση Μιχάλη Φιλόπουλου) που όχι μόνο διατηρούσε βεβαρημένο ποινικό μητρώο αλλά και, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, συνέχιζε την εγκληματική του δταστηριότητα ως εξέχων μέλος της Greek Mafia .

Όταν λοιπόν υπάρχει μια υπόθεση δολοφονίας και μάλιστα για οπαδική βία, τότε πέρα από το νόμιμο, υπάρχει και το ηθικό…

Πάντως η δημοτική αρχή Πειραιά αξιοποίησε τα νόμιμα «παράθυρα» του νόμου για να προσλάβει το Ρουμπέτη. Για το ηθικό του πράγματος, δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να απαντήσουμε…

 https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/etsi-diorizontai-nomima-roympetides/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .