Μόνο γκάφες, εγκληματικές αδράνειες, αδικαιολόγητες αργοπορίες, ανεξιχνίαστες υποθέσεις και μια Αθήνα που έγινε Μπρονξ
Για να ψαρέψει ψήφους, η κυβέρνηση πούλησε, εντατικά κι επιτυχημένα, υποσχέσεις για ασφάλεια και νομιμότητα στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, καμιά σοβαρή δουλειά δεν έγινε.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Οι αποτυχίες, οι ανεπάρκειες και οι ολιγωρίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας είναι τόσο χτυπητές, που δεν δικαιολογούνται. Κανείς δεν αισθάνεται ασφαλέστερος, οι γκάφες και οι προχειροδουλειές της Αστυνομίας συσσωρεύονται και μέχρι στιγμής η μόνη κυβερνητική στρατηγική είναι
η παραπλάνηση και ο περιορισμός της απόδοσης ευθυνών.Στην πράξη, η μοναδική «επιτυχία» που σημειώνει η Αστυνομία αυτή την πενταετία, κατ’ εντολή της πολιτικής ηγεσίας της, είναι να σπάει απεργίες, να διαλύει ειρηνικές διαμαρτυρίες, όπως στα Τέμπη, να ρίχνει χημικά πάνω σε πλήθη και να πετάει ανθρώπους έξω από τα σπίτια τους, ώστε να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές, αντίσταση ή διαφωνίες από την κοινωνία. Σε όλα τα υπόλοιπα αποτυγχάνει.
Η πλειονότητα των αστυνομικών προσπαθεί να κάνει ευσυνείδητα μια επικίνδυνη δουλειά. Αλλωστε, η Αστυνομία είναι ένα όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν αυτοδιοικείται. Είναι η κυβέρνηση αυτή που ρυθμίζει, οργανώνει και σχεδιάζει πόσο αποτελεσματική θα είναι η Αστυνομία. Η σφαγή στη Ν. Φιλαδέλφεια είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό που αποδεικνύει ότι το Μαξίμου είναι παντελώς αδιάφορο για το αν θα κάνει καλή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ. Ενδιαφέρεται κυρίως να χρησιμοποιεί την Αστυνομία σαν πάρκινγκ ρουσφετολογικών προσλήψεων, φύλαξης πολιτικών – επιχειρηματικών φίλων και μέσο ξυλοφορτώματος.
Οι επιδόσεις της στην προστασία του κόσμου, στη διαλεύκανση των εγκλημάτων και στον οργανωτικό σχεδιασμό είναι, καθώς φαίνεται, στον πάτο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης κοντά πέντε χρόνια τώρα. Σ’ αυτό το διάστημα καταγράφονται βαριές υποθέσεις εσωτερικής διαφθοράς, εγκληματικές αμέλειες, όπως με τους Κροάτες χούλιγκαν, δεκάδες ανεξιχνίαστες υποθέσεις, πολλές γκάφες και μια αδράνεια που έχει μετατρέψει ειδικά την Αθήνα σε Μπρονξ, με καθημερινά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών σε πολυσύχναστους χώρους.
Το φιάσκο με τον «Ινδιάνο»
Σε φιάσκο εξελίχθηκε η υπόθεση του 31χρονου Α.Μ., ο οποίος κατηγορήθηκε, έμεινε στη φυλακή μέχρι τον Μάιο του 2022 και διαπομπεύτηκε στη σκιά των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη τον Μάρτιο του 2021.
Μετά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση από τον εισαγγελέα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών εξέδωσε βούλευμα με το οποίο απαλλάσσει πλήρως τον επονομαζόμενο «Ινδιάνο» από όλες τις κατηγορίες, στις οποίες περιλαμβάνονταν απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έκρηξη, παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό κ.ά.
Η εξέλιξη αυτή εξέθεσε την ΕΛ.ΑΣ., το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση, καθώς ο 31χρονος κατηγορήθηκε πως ήταν εκείνος που έριξε τον αστυνομικό από τη μηχανή, διαπομπεύτηκε και, το βασικότερο, έμεινε στη φυλακή για επτά μήνες.
Οπως αποδείχτηκε, η Αστυνομία, χωρίς σχεδόν κανένα αποδεικτικό στοιχείο, παρά μόνο την προβληματική κατάθεση ενός ατόμου, έκανε λόγο για δεμένη υπόθεση. Ο δικηγόρος του «Ινδιάνου» Παύλος Σαράκης είχε προαναγγείλει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη προκειμένου να λογοδοτήσουν οι «εμπνευστές αυτής της άθλιας υπόθεσης, που έβλαψαν όχι μόνο τον Αλέξανδρο, αλλά και το κράτος δικαίου».
Το μπάχαλο με την πανεπιστημιακή και την… έφιππη αστυνομία
Με πομπώδεις δηλώσεις και νόμους η κυβέρνηση έδειχνε αποφασισμένη από το 2021, επί Χρυσοχοΐδη, να προχωρήσει στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το σχέδιο εξελίχθηκε σε παρωδία. Τα 600 από τα 1.000 άτομα που προσελήφθησαν γι’ αυτόν τον λόγο κατέληξαν τελικά σε αστυνομικά τμήματα.
Κάπως έτσι πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων και οι εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, τον Ιούνιο του 2022, ότι η ενίσχυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι… αδιαπραγμάτευτη.
Η φαρσοκωμωδία ολοκληρώθηκε μετά τις πρόσφατες εκλογές, όταν ο μέχρι πρότινος υπουργός Δημόσιας Τάξης Νότης Μηταράκης συναγωνιζόταν με τον πρωθυπουργό για δυο τρεις μέρες για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει πανεπιστημιακή αστυνομία. Ο Μηταράκης είχε τη φαεινή ιδέα και για έφιππη αστυνομία. Ο νέος υπουργός Οικονόμου δεν έχει τολμήσει μέχρι τώρα να αναφέρει ούτε την πανεπιστημιακή ούτε την έφιππη, αφού καμία από τις δύο δεν υφίσταται έτσι κι αλλιώς.
Η κυβέρνηση τώρα έχει φτάσει στο σημείο να προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχει έστω κανονική Αστυνομία μετά τα ρεζιλίκια με τους Κροάτες.
Το δράμα του Ινδαρέ
Τον Νοέμβριο του 2022 κρίθηκαν αθώοι ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Η εισαγγελέας είπε ότι «υπέστησαν ωμή αστυνομική βία και ήταν τα εξιλαστήρια θύματα μιας οργανωμένης αλλά μη επιτυχημένης αστυνομικής επιχείρησης».
Μπορεί ο σκηνοθέτης και τα παιδιά του Φίλιππος και Ιάσονας να έπεσαν θύματα σκληρής, αναίτιας βίας, όταν αστυνομικοί εισέβαλαν τον Δεκέμβριο του 2019 στο ίδιο τους το σπίτι, το οποίο βρισκόταν δίπλα σε κατάληψη στο Κουκάκι, ωστόσο ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στο εδώλιο για σειρά από πλημμελήματα (βία κατά υπαλλήλων, εξύβριση, απείθεια, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας κ.ά.).
Η εισαγγελέας εστίασε στο βίντεο, το οποίο προβλήθηκε στο δικαστήριο και είχε προκαλέσει σάλο στο πανελλήνιο, επισημαίνοντας πως «δεν αφήνει αμφιβολία ότι άλλοι ήταν εκείνοι που έκαναν τα αδικήματα και άλλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο σπίτι τους». Τέλος, υπογράμμισε ότι από την κατ’ οίκον έρευνα αλλά και την εξέταση γενετικού υλικού δεν υπήρξε εύρημα που να συνδέει την οικογένεια Ινδαρέ με την κατάληψη.
Το ρεζιλίκι με τον, κατά φαντασία των αστυνομικών, αεροπειρατή
Το πρώτο κάζο για την κυβέρνηση ήρθε λίγους μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς είχε ανακοινωθεί η σύλληψη αεροπειρατή, που όμως δεν ήταν αεροπειρατής τελικά. Η ΕΛ.ΑΣ. την πάτησε λόγω βιασύνης και η είδηση πήρε έκταση σε όλα τα ξένα ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ. είχε κυκλοφορήσει την είδηση ότι εντόπισε τον «τρομοκράτη» που η Interpol ψάχνει εδώ και δεκαετίες σε ολόκληρο τον κόσμο, κατά τη διάρκεια ενός τυπικού ελέγχου διαβατηρίων σε κρουαζιερόπλοιο στη Μύκονο.
Ο Λιβανέζος Χασάν Χαμσεντίν ήταν πρωταγωνιστής της αεροπειρατείας που ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου του 1985 από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Είχε συλληφθεί το 1987 στη Φρανκφούρτη, αλλά κατάφερε να ελευθερωθεί κι από τότε αγνοείτο… μέχρι που η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι έπεσε στα δίχτυα της.
Τελικά, η μόνη σχέση που είχε ο συλληφθείς Λιβανέζος δημοσιογράφος με τον καταζητούμενο αεροπειρατή ήταν η… συνωνυμία.
«Ξέχασαν» το κινητό και το τάμπλετ του Μίχου
Τον Ιανουάριο του 2023, μήνες μετά την, υποτίθεται, εξονυχιστική έρευνα στο μαγαζί του παιδοβιαστή Ηλία Μίχου, εργάτες που κλήθηκαν να καθαρίσουν τον χώρο τυχαία ανακάλυψαν μέσα στο κατάστημα του Κολωνού ένα τάμπλετ και ένα κινητό.
Οι εργάτες, που έκαναν καλύτερη δουλειά από την ΕΛ.ΑΣ., παρέδωσαν τις συγκεκριμένες συσκευές στις Αρχές για έρευνα, επειδή ήξεραν σε ποιον ανήκε το σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι δεν υπήρχε καν εντολή να σφραγιστεί το κατάστημα του μαστροπού.
Παρότι η 12χρονη, που έπεφτε συστηματικά θύμα βιασμού στα Σεπόλια, είχε δηλώσει από την πρώτη στιγμή πως ο Ηλίας Μίχος είχε και δεύτερο κινητό, αυτό βρέθηκε τέσσερις μήνες μετά, τυχαία από τους εργάτες.
Χρειάστηκαν 37 ημέρες για να βρουν τον δολοφόνο της Καρολάιν
Η δολοφονία της 19χρονης Καρολάιν Κράουτς στις 11 Μαΐου 2021 συγκλόνισε το πανελλήνιο. Από την πρώτη κιόλας μέρα όλοι στην Ελλάδα είχαν καταλάβει ότι δολοφόνος της είναι ο ατάλαντος στην υποκριτική πιλότος σύζυγός της Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.
Η μόνη που δεν το είχε αντιληφθεί ήταν η ΕΛ.ΑΣ. Παρά το γεγονός ότι ο φονιάς πιλότος έλεγε ασυναρτησίες και τα άλλοθί του ήταν για γέλια, ενώ ο τρόπος που είχε δεθεί μόνος του και ο ισχυρισμός του για το πώς πήρε τηλέφωνο με τη… μύτη ώστε να ειδοποιήσει για το πτώμα της γυναίκας του έδειχναν ότι λέει ψέματα, η Αστυνομία αναζητούσε τον δολοφόνο για πάνω από έναν μήνα! Ψάχνοντας… διακριτικά για να «δέσει» την υπόθεση, όπως διακριτικά παρακολουθούσε και τους Κροάτες χούλιγκαν.
Τελικά, ο Αναγνωστόπουλος συνελήφθη στις 17 Ιουνίου και ομολόγησε αμέσως ότι έπνιξε την Καρολάιν. Εχοντας αφεθεί ανενόχλητος να κρύψει μέσα σ’ αυτό το διάστημα αρκετά από τα στοιχεία, όπως την κάρτα της κάμερας, που θα έδειχναν και τους πραγματικούς λόγους που σκότωσε το άτυχο κορίτσι.
Συγγνώμη, κύριε, ποιος είστε;
Ακόμα και οι πιο γνωστοί φωτορεπόρτερ είναι όχι μόνο άγνωστοι αλλά και στόχοι για την Αστυνομία. Τον περασμένο Νοέμβριο συνελήφθη, αναίτια όπως αποδείχτηκε, ο έμπειρος και βραβευμένος φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας.
Ο Γιάννης Οικονόμου, τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και σήμερα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει εκείνη την γκάφα προχώρησε σε έωλους ισχυρισμούς και, ουσιαστικά, πιάστηκε… ψευδόμενος για το περιστατικό. Αφησε να εννοηθεί ότι ο φωτορεπόρτερ δεν επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα.
Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε λανθασμένα στη σύλληψη ενός πολίτη (το χαρακτήρισε ατυχές περιστατικό) και, μάλιστα, μετά τη σύλληψη του φόρτωσε και σωρεία κατηγοριών.
Τους ψευδείς ισχυρισμούς κατέρριψε εύκολα ο Πηλός, υπογραμμίζοντας ότι επέδειξε αμέσως τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και τις δύο επαγγελματικές του ταυτότητες, προσθέτοντας ότι αυτό έχει καταγραφεί και στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς.
Κατεπείγουσα έρευνα… 6 μήνες μετά για το Predator
Για τις υποκλοπές οι αποκαλύψεις άρχισαν από τον Ιούνιο του 2022 και κλιμακώθηκαν τον Αύγουστο. Ομως η έρευνα των Αρχών σε σπίτια και εγκαταστάσεις εταιριών όσων προσώπων σχετίζονταν με το Predator έγινε τον… Δεκέμβριο, έξι μήνες μετά.
Ενώ η υπόθεση ξέσπασε το καλοκαίρι του 2022, ενώ είχαν υπάρξει αναρίθμητα δημοσιεύματα και ήδη κάποιες δειλές κινήσεις από τη Δικαιοσύνη, η Αστυνομία αποφάσισε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα να προχωρήσει σε έρευνες.
Το ενδεχόμενο εντοπισμού στοιχείων και πειστηρίων έπειτα από τόσο καιρό ήταν έτσι κι αλλιώς απίθανο. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα των ερευνών.
Γερανός κατά διαδηλωτών
Στη διάρκεια επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Μάρτιο δημοσιοποιήθηκε βίντεο με τη στιγμή που ρυμουλκό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. (γερανός) «έτρεχε» με μεγάλη ταχύτητα κατευθείαν πάνω σε διαδηλωτές.
Από την επίθεση φάνηκε να τραυματίζεται ένα άτομο, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν χειρότερες εξελίξεις, αφού οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν τελευταία στιγμή να προστατευτούν από την ορμή του οχήματος σπρώχνοντας έναν κάδο σκουπιδιών προς το μέρος του.
Με εντολή τού τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου άρχισε ΕΔΕ, για την οποία ουδέποτε υπήρξε ενημέρωση τι απέγινε.
Η δολοφονία Καραϊβάζ
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου 2021. Εκτοτε πέρασαν 2,5 χρόνια και πέντε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη: ο Χρυσοχοΐδης, ο Θεοδωρικάκος, ο υπηρεσιακός Λαλούσης, ο Μηταράκης και ο Οικονόμου.
Μέχρι σήμερα κανένας δεν γνωρίζει αποδεδειγμένα ποιος ή ποιοι είναι οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου. Τον Απρίλιο ο Θεοδωρικάκος, και όχι η ΕΛ.ΑΣ., ανακοίνωσε δύο συλλήψεις, για δύο αδέρφια με συνεργείο καθαρισμού. Μάλιστα, απαιτώντας και συγγνώμη από όσους «συκοφάντησαν» το υπουργείο, την κυβέρνηση και την Αστυνομία.
Παρά ταύτα, η προεκλογική εξαγγελία, έπειτα από τόσο καιρό αδράνειας, δεν έχει φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού η υπόθεση εξιχνίασης δείχνει να είναι στάσιμη. Τον Μάιο η Ρόη Παυλέα, δικηγόρος της μητέρας και της αδελφής του δημοσιογράφου, κατήγγειλε ότι από τη δικογραφία προκύπτει πως λείπουν περίπου 10.000 παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.
Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .