Ο πλανήτης έχει συγκλονιστεί από την πρωτοφανή επίθεση ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τα αντίποινα του Ισραήλ που ακολούθησαν αλλά και την αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα

της Γάζας. Το BBC σημειώνει σε άρθρο του ότι έχει εκατοντάδες ερωτήσεις σχετικά με τη σύγκρουση, τις επιπτώσεις της και το πού μπορεί να καταλήξει, με πολλούς να ρωτούν αν θα εμπλακούν και άλλες χώρες στον πόλεμο.

Οι ανταποκριτές του BBC, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή, απάντησαν σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακολουθούν.

Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο Craig Johnson από το Skelmersdale, Ηνωμένο Βασίλειο ρωτά: Εάν το Ιράν εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση, θα ωθήσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να συμμετάσχουν άμεσα στον πόλεμο; Και θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Ο Jeremy Bowen, ο διεθνής συντάκτης του BBC, ο οποίος μεταδίδει από το νότιο Ισραήλ, λέει: «Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα επέμβασης του Ιράν ή του λιβανέζου συμμάχου του, της Χεζμπολάχ, ο Τζο Μπάιντεν είπε: “Μην”. Οι Αμερικανοί μόλις ανέπτυξαν δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο για να στείλουν ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στο Ιράν να μείνει έξω.

Λένε ότι αν κάποιος επέμβει, θα έχει να υπολογίσει την αμερικανική στρατιωτική ισχύ, όχι μόνο του Ισραήλ.

Μια από τις σημαντικότερες γραμμές ρήξης στη Μέση Ανατολή περνάει μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και των Ιρανών και των δικών τους. Και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση των κινδύνων. Αν από ψυχρός γίνει θερμός πόλεμος θα πυροδοτήσει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή παγκόσμιας σημασίας.

Ποιος είναι ο στόχος του Ισραήλ;