Παρασκευή, Ιανουαρίου 5

«Έκρηξη» πτωχεύσεων στη Σουηδία, ξυπνά μνήμες της κρίσης του 1990

a915e78b235d36ec9ad39e2027882dcd_XL

Ραγδαία αύξηση κατά 29% σημείωσαν οι πτωχεύσεις στη Σουηδία το 2023, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε σκάσει η φούσκα των ακινήτων που είχε πλήξει το τραπεζικό σύστημα της σκανδιναβικής χώρας.


Όπως σχολιάζει το Bloomberg, ίσως πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου στον απόηχο του επίμονα υψηλού πληθωρισμού και των επιτοκίων, σύμφωνα με την UC, υπηρεσία αναφοράς πιστώσεων που συνέταξε τα στοιχεία.
Τον Δεκέμβριο οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν συνολικά κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
«Η ελαφρώς αισιόδοξη τάση που είδαμε το φθινόπωρο, όπου οι πτωχεύσεις φαίνονταν να σταθεροποιούνται, έχει πλέον αντιστραφεί και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και πάλι», δήλωσε η Gabriella Goransson, διευθύνουσα σύμβουλος της UC.

Ύφεση το 2024

Η Σουηδία αναμένεται να έρθει αντιμέτωπη με ύφεση φέτος παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας διέκοψη τη 18μηνη εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων εξαιτίας της επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τον UC, η Σουηδία προβλέπεται να διανύσει ένα στάδιο όπου οι εταιρείες που ήταν μέχρι τώρα ανθεκτικές δεν θα είναι πλέον σε θέση να διατηρήσουν σταθερό κύκλο εργασιών και ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το επόμενο κύμα πτωχεύσεων, δήλωσε η Goransson.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός των νεοσύστατων επιχειρήσεων είναι ο χαμηλότερος εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία σε πολλούς κύριους κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, καθώς και των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.
Ο αριθμός των εταιρειών που χρεοκοπούν δεν έχει ακόμη ξεπεράσει το επίπεδο της δεκαετίας του 1990, επειδή «η σημερινή αγορά είναι πιο παγκόσμια από ό,τι τότε και η κρίση έχει χτυπήσει ευρύτερα», ανέφερε η Goransson.
Πάντως, οι συνθήκες χρηματοδότησης εκτιμάται ότι θα χαλαρώσουν από το καλοκαίρι με τις αναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Riksbank, όπως είχε αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών τον περασμένο μήνα.

 https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%88%ce%ba%cf%81%ce%b7%ce%be%ce%b7-%cf%80%cf%84%cf%89%cf%87%ce%b5%cf%8d%cf%83%ce%b5%cf%89%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%a3%ce%bf%cf%85%ce%b7%ce%b4%ce%af%ce%b1-%ce%be%cf%85%cf%80%ce%bd/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .