Πέμπτη, Μαΐου 16

Ευρωεκλογές 2024: Δείτε πού και πώς ψηφίζετε – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Την Κυριακή 9 Ιουνίου πρόκειται να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους μέχρι τη χρονιά των εκλογών.

Πού ψηφίζω


Μπορείτε να μπείτε στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα ανοίξει απευθείας η σελίδα αναζήτησης του εκλογικού κέντρου. Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα εξής πέντε στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Όνομα Πατέρα
Όνομα Μητέρας
Έτος Γέννησης
Στη συνέχεια, πατάτε «Αναζήτηση» και θα βγουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Μέχρι στιγμής, μπορείτε να δείτε μόνο το Εκλογικό Διαμέρισμα όπου ψηφίζετε και όχι το εκλογικό κέντρο, δηλαδή το σχολείο στο οποίο πρέπει να πάτε για να ψηφίσετε. Αυτό θα βγει μέσα στις επόμενες μέρες.

Οι εκλογείς θα πρέπει να γνωρίζουν, πριν μεταβούν στο εκλογικό τους κέντρο, πως για να ψηφίσουν, θα πρέπει να έχουν μαζί τους συγκεκριμένα έγγραφα για τον απαραίτητο έλεγχο, δηλαδή:

Ταυτότητα ή
διαβατήριο ή
άδεια οδήγησης ή
βιβλιάριο ασφαλιστικού ταμείου
Υπογραμμίζεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα. Συνεπώς, κάποιος που βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να ψηφίσει, μπορεί να το κάνει με επιστολική ψήφο, αρκεί να έχει προλάβει να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών. Η πλατφόρμα έκλεισε στις 29 Απριλίου 2024 και ήδη αποστέλλονται οι φάκελοι.

Πόσους σταυρούς βάζω στο ψηφοδέλτιο
Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 ευρωβουλευτές για την περίοδο 2024-2029. Στην χώρα μας εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους τη δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να μπουν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .