Τρίτη, Αυγούστου 26

«Παλέτα» διακοπών στα νησιά


Αν η τέχνη της ζωγραφικής έκανε «διακοπές», πού θα επέλεγε να πάει; Στην Ελλάδα φυσικά. Στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στα Επτάνησα. Το νέο κεφάλαιο του θεματικού τουρισμού «διακοπές με ζωγραφική» ταιριάζει πολύ στην Ελλάδα, που μόλις αρχίζει να το εφαρμόζει, με μπροστάρηδες πάντως όχι Ελληνες ζωγράφους και επιχειρηματίες, αλλά ξένους που ζουν στη χώρα μας.
Στη Σκιάθο


Η Yvonne Ayoub είναι μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αν και έχει έδρα το Λονδίνο και συχνά ταξιδεύει στον Λίβανο, περνά τα καλοκαίρια της στη Σκιάθο, εκεί όπου έζησαν οι γονείς της σχεδόν τριάντα χρόνια και όπου η ίδια εδώ και καιρό έχει ιδρύσει το Painting Skiathos Art Center διδάσκοντας ζωγραφική σε ομάδες τουριστών.
Στο γειτονικό και εξίσου πανέμορφο νησί, τη Σκόπελο, ο Αndrew Sinclair-Thomson και η Margaret Doman έχουν φτιάξει έναν χώρο όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να φιλοξενηθούν και παράλληλα να παρακολουθήσουν μαθήματα ζωγραφικής. Αρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του '80 και τώρα έχουν το δικό τους σπίτι στο νησί, ενώ συνεργάζονται με δάσκαλους ζωγραφικής που έρχονται στην Ελλάδα ειδικά για τα εργαστήρια που διοργανώνει η Scopelos art, η μικρή αλλά έξυπνη αυτή επιχείρηση. Σκοπός είναι στο εξαήμερο σεμινάριο ζωγραφικής οι συμμετέχοντες να μάθουν μυστικά της τέχνης και παράλληλα να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου.
Με στόχο να αναπτύξει τον θεματικό τουρισμό που σχετίζεται με τη ζωγραφική (αλλά και τη φωτογραφία), η Paxos Life Activities δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στο υπέροχο νησί του Ιονίου και σημειώνει αξιόλογη πορεία. Η Πάλαιρος στην Αιτωλοακαρνανία, απέναντι από τη Λευκάδα, μπορεί να μην είναι από τους πιο γνωστούς καλοκαιρινούς προορισμούς για τους Ελληνες, είναι όμως για τους Ολλανδούς που θέλουν να συνδυάσουν μαθήματα ζωγραφικής και διακοπές. Η 46χρονη Barbara de Machula, που έχει σπουδάσει την τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, έχει δημιουργήσει στην Πάλαιρο ένα κέντρο που προσφέρει πενθήμερα προγράμματα φιλοξενίας και μαθημάτων.
Ιδανικός προορισμός

H Σαντορίνη, όπως είναι φυσικό, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα πολλών ξένων πρακτορείων που προωθούν τον συγκεκριμένο θεματικό τουρισμό και μάλιστα -δικαίως- προτείνεται με έμφαση. Το βρετανικό Authentic Αdvertures είναι ένα από αυτά. «Γαλανός ουρανός και θάλασσα, κατάλευκα σπίτια, μοναδική γεωλογική δομή λόγω του ηφαιστείου. Ενας ιδανικός προορισμός για διακοπές με ζωγραφική» τονίζει.
Η Νάξος είναι επίσης ένας τόπος που προωθείται από βρετανικά πρακτορεία για τον ίδιο λόγο, ενώ και η Αμοργός έχει τον δικό της γύρο μαθημάτων ζωγραφικής. Οι Βρετανοί Paul και η Henrietta Delahunt-Rimmer έχουν στήσει από το 1999 τη δική τους εταιρεία Special Interest Holidays στο μαγευτικό νησί των Κυκλάδων και πριν από λίγα χρόνια πρόσθεσαν στη λίστα των υπηρεσιών τους και τη ζωγραφική.
Κεφαλλονιά σε καβαλέτα!
Ο Πίτερ Χέμινγκ έφτασε στην Κεφαλλονιά το 2001 -πολύ πριν το κεφάλαιο «τουρισμός και ζωγραφική» γίνει ζωηρή τάση. Στόχος του ήταν να κάνει διακοπές ζωγραφίζοντας. Κατέληξε να έχει ως τώρα επισκεφτεί το νησί έξι διαφορετικές χρονιές, ξετρελαμένος από την ομορφιά του, αποτυπώνοντας κάθε γωνιά του, από το Φισκάρδο μέχρι τη Σκάλα και από το Ληξούρι έως τη Σάμη. «Δεν πέρασε ούτε μια μέρα που να μη δω μια εικόνα που να με εμπνεύσει... Τα νερά της θάλασσας, που τη μια στιγμή ήταν τιρκουάζ και την άλλη έπαιρναν το μπλε του κοβαλτίου...» λέει ο ίδιος, έχοντας πλέον στο ενεργητικό του αρκετές εκθέσεις ζωγραφικής και ένα βιβλίο με τα πιο αγαπημένα του έργα από την Κεφαλλονιά.
Οι Σποράδες, ένας ατελείωτος καμβάς
Στη Σκόπελο υπάρχει και το Scopelos Foundation for the Arts, που επίσης φαίνεται να εξελίσσεται πολύ καλά και επίσης «τρέχει» από μια ομάδα καλλιτεχνών και γραφιστών που έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας, λατρεύουν όμως τη χώρα μας και αποφάσισαν να δημιουργήσουν εδώ την επιχείρησή τους.Επικεφαλής και ιδρύτρια είναι η Gloria Carr που εγκατέλειψε για χάρη της Σκοπέλου τη Νέα Υόρκη και δεν το μετάνιωσε ποτέ. Στο κέντρο φτάνουν και φοιτητές αμερικανικών κυρίως πανεπιστημίων και κολεγίων, που παρακολουθούν το πρόγραμμα και δηλώνουν ενθουσιασμένοι.
Οι Σποράδες δείχνουν να είναι η εντός συνόρων περιοχή που παρουσιάζει την πιο γρήγορη ανάπτυξη στον συγκεκριμένο θεματικό τουρισμό. Ακόμη και στη μικρή αλλά υπέροχη Αλόννησο υπάρχουν παρόμοιες επιχειρήσεις, με ιδρυτές πάντα ξένους, που έχουν πάντως πια «πολιτογραφηθεί» Ελληνες. Η Bente Keller από τη Δανία,που παραδίδει εδώ και λίγα χρόνια σεμινάρια ζωγραφικής, λέει: «Η Αλόννησος είναι ένας παράδεισος για τους ζωγράφους, με τη γοητευτική της χώρα, τα μικρά ψαρολίμανα και τα βιμπράτα χρώματα της θάλασσας και της φύσης».
Στην Αλόννησο προσκαλεί όσους ζωγράφους -ερασιτέχνες και μη- θέλουν να εμπνευστούν και ο Βρετανός Christopher Hughes, ο οποίος ζει στο νησί εδώ και 25 χρόνια και ασχολείται παράλληλα και με την κεραμική τέχνη.

espressonews.gr