Παρασκευή, Ιουλίου 24

Τι θα γίνει με τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας

sintaxeis kosmos ika
Σημαντική μείωση αναμένεται να υποστούν οι αναπηρικές και οι συντάξεις χηρείας μετά την ψήφιση των νέων μέτρων και την τυχόν κατάργηση των εγγυημένων κατώτατων ορίων.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει η «Hμερησία»:

  • H σύνταξη ανηλίκου τέκνου λόγω θανάτου γονέα ασφαλισμένου με 4.500 ημέρες ασφάλισης και αποδοχές 800 ευρώ, από 438 ευρώ θα είναι… 65 ευρώ εφόσον χορηγηθεί μόνο το οργανικό ποσό. H σύνταξη για τη χήρα θα είναι, για την ίδια περίπτωση, 230 ευρώ αντί των 438 ευρώ.
  • H σύνταξη ασφαλισμένου για 10 έτη με μισθό 700 ευρώ που μένει ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67%, από 365 ευρώ, που προκύπτει συνυπολογίζοντας την εγγύηση των κατώτατων ορίων, θα πέσει στα 209 ευρώ. Aν το ποσοστό αναπηρίας είναι 50%, αντί των 280 ευρώ που θα ελάμβανε ως αναπηρική, το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης θα πρέπει να διαπραγματευτεί σκληρά με τους εταίρους – δανειστές και να εξασφαλίσει τη διατήρηση των κατώτατων ορίων τουλάχιστον για τις δύο παραπάνω συγκεκριμένες κατηγορίες.

http://www.stogiatro.gr