Σάββατο, Οκτωβρίου 10

Αποκαλύψτε το δέρμα σας: Έκθεση φωτογραφίας στο νοσοκομείο "Α. Συγγρός"


Κάποιες εκθέσεις τέχνης καταφέρνουν να αγγίξουν την ψυχή μας. Άλλες πάλι αποτελούν τροφή για προβληματισμό. Η έκθεση φωτογραφίας στο νοσοκομείο "Ανδρέας Συγγρός", ωστόσο,  με θέμα " Αποκαλύψτε το Δέρμα σας" τα πετυχαίνει και τα δύο, μιας και μέσα από πορταίτα αγαπημένων ανθρώπων του θεάματος και της άθλησης, χρόνια δερματικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση, αποστιγματίζονται, κατανοούνται και τελικά ευαισθητοποιούν τους επισκέπτες...

Η πρωτότυπη έκθεση που "υπογράφει" η φωτογράφος Ρούλα Ρέβη - η οποία θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου και θα είναι ανοικτή στο κοινό τις καθημερινές από τις 9πμ έως τις 2μμ- έρχεται στο πλαίσιο της εκστρατείας που έχει ξεκινήσει η Novartis Hellas με τη στήριξη του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση "Καλυψώ", υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.
Στόχος της είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα χρόνια δερματικά νοσήματα, αλλά επίσης και η αποστιγματοποίηση των χρόνιων παθήσεων του δέρματος, η ελλιπής ενημέρωση γύρω από τα οποία εξακολουθεί να οδηγεί δυστυχώς χιλιάδες συνανθρώπους μας κοινωνική ή/ και εργασιακή απομόνωση. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως η ζωή των ασθενών αυτών επηρεάζεται το ίδιο με τα άτομα που πάσχουν από στεφανιαία νόσο!
Τα χρόνια δερματολογικά προβλήματα, πρέπει επίσης να επισημανθεί, δεν αποτελούν σπάνιες παθήσεις. Αντίθετα, σήμερα γνωρίζουμε πως η Ψωρίαση προσβάλλει περίπου 200.000 περίπου Έλληνες (το 2% του πληθυσμού), ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση έχει "μπει" στη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα (περίπου το 1% του πληθυσμού). 
"Η Ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά της Ψωρίασης" εξήγησε ο κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και Καθηγητής Δερματολογίας -Αφροδισιολογίας Ε.Κ.Π.Α..
Από την πλευρά της η κα Αλεξάνδρα Κατσαρού, Καθηγήτρια Δερματολογίας –Αφροδισιολογίαςτου Νοσοκομείου Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Α. Συγγρός», ανέφερε πως η Κνίδωση αποτελεί μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους και πως "ο απρόβλεπτος χαρακτήρας εμφάνισης των συμπτωμάτων (πομφοί ή/και αγγειοοίδημα που συνοδεύονται από έντονο κνησμό) στην περίπτωση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης, επηρεάζει σε πολλά επίπεδα την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους ασθενείς αυτούς, πλήρη έλεγχο του νοσήματός τους και κατ’ επέκταση της καθημερινότητάς τους, κάτι το οποίο είναι πλέον εφικτό με την ελπίδα που μας δίνουν νέες θεραπείες".
 Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ψωρίαση και την κνίδωση, αλλά και για να «ψηφίσετε» την αγαπημένη σας φωτογραφία από την έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.skintolivein.gr.
 .stogiatro.gr/