Κυριακή, Οκτωβρίου 16

Προλάβετε την οστεοπόρωση

OSTEOPOROSI.jpg
Αποκαλείται σιωπηλή ασθένεια, γιατί η οστική απώλεια που προκαλεί δεν συνοδεύεται από συμπτώματα. «Χτυπά την πόρτα» ξαφνικά, με την μορφή κάποιου κατάγματος στον καρπό, στη σπονδυλική στήλη ή στο ισχίο. Κι αντίθετα μ’ όσα πολλοί πιστεύουν, δεν είναι πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων γυναικών. Η οστεοπόρωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τα οστά είναι δυνατό να αδυνατίσουν πρώιμα αν δεν υπάρχει υγιεινή διατροφή και κατάλληλη άσκηση.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το 30% των κοριτσιών ηλικίας 20 ετών έχει χαμηλή οστική πυκνότητα σε όρια που πολλές φορές αγγίζουν τα παθολογικά, λόγω συγκεκριμένων νοσημάτων, όπως οι νόσοι των ενδοκρινών αδένων, η χρόνια νεφρική ή ηπατική νόσος ή λόγω κακής διατροφής.
Και αφορά και αρκετούς άνδρες. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι άνδρες άνω των 50 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από την οστεοπόρωση, παρά από τον καρκίνο του προστάτη. Η μη συνειδητοποίηση όμως της έκτασης του προβλήματος στον ανδρικό πληθυσμό, έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει συστηματικά ελλιπής αντιμετώπιση και θεραπεία της ασθένειας.
Ο ρόλος της διατροφής
Η διατροφή παίζει ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη –μερική- θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, με βασικότερο «μοχλό» τις πλούσιες σε ασβέστιο τροφές και τον περιορισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στην απέκκριση της συγκεκριμένης ουσίας από τον οργανισμό. Το ασβέστιο αποτελεί το σπουδαιότερο μακρομοριακό ανόργανο στοιχείο για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της υγείας των οστών και το γάλα, όπως και τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η καλύτερη πηγή του.
Για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται επίσης η βιταμίνη D, η οποία σαν κλειδί «ξεκλειδώνει» την πόρτα ώστε το ασβέστιο να μπορέσει να εισέλθει στο σώμα.
Πλην όμως των ουσιών που βοηθούν την απορρόφηση του ασβεστίου, υπάρχουν κι άλλες που συμβάλλουν στην απέκκρισή του από τα ούρα ή τα κόπρανα. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και η πολλή καφεΐνη δεν αφήνουν το ασβέστιο να απορρφηθεί από τον οργανισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατανάλωση 4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει συσχετιστεί με τον αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Συμβουλές πρόληψης
• Αυξήστε τα γαλακτοκομικά στη διατροφή σας και ιδιαίτερα την κατανάλωση γάλακτος
• Καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως
• Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφέ και αλατιού
• Αυξήστε τη σωματική σας άσκηση. Κάντε ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών με βαράκια ή λάστιχα (ράχη, γοφούς, χέρια), ασκήσεις φόρτισης (ζωηρό περπάτημα, χορός) και ασκήσεις ισορροπίας. Η άσκηση αποτελεί «εργαλείο» υψίστης σημασίας για την αύξηση της οστικής πυκνότητας έως την ηλικία των 18-20 ετών αλλά και για τη διατήρηση της, στην ενήλικη ζωή
• Αποφύγετε το κάπνισμα
• Ελέγχετε τακτικά την οστική σας υγεία

 .stogiatro.gr