Τετάρτη, Δεκεμβρίου 7

Με πολύ σκληρούς όρους η συμμετοχή του ΔΝΤ στο Πρόγραμμα

Ποιοι οι όροι του ΔΝΤ. Κλειδί για το χρέος τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Του Νίκου Ρογκάκου
Τους δικούς του πολύ «σκληρούς και γιγαντιαίους» όρους για την συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα αναμένεται να θέσει το ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση που ξεκινά αύριο, και έτσι όλα τα «μάτια» είναι στραμμένα στην εκπρόσωπό του στην Τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου, που θα τους μεταφέρει στους Έλληνες υπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τον διαφαινόμενο «συμβιβασμό» μεταξύ του Ταμείου και της Γερμανίας στο θέμα του χρέους, αναμένεται να θέσει τρεις «αδιαπραγμάτευτους» όρους, δια στόματος της κ. Βελκουλέσκου.
Και αυτοί όροι θα τεθούν με την προϋπόθεση ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο Πρόγραμμα ενδεχομένως έως το 2020 και θα συνεισφέρει 6 δις ευρώ.
Οι όροι του ΔΝΤ:
  1. Η άμεση μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600€ (πιθανόν στις 5.000€) και στην κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών
  2. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων 5-20% (Η ελληνική πλευρά αντιδρά και αντιπροτείνει το πάγωμα των συντάξεων). 
  3. Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων και η κατάργηση της δυνατότητας βέτο από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Ντέλια Βελκουλέσκου - συνέδριο - Economist
Βέβαια οι απαιτήσεις των δανειστών δεν σταματούν εδώ, αφού οι διαπραγματεύσεις θα αφορούν και μία σειρά άλλα «καυτά» θέματα.
-         Τον Προϋπολογισμό του 2017 και τα «ανοίγματα» που ενδεχομένως να έχει. Οι δανειστές θωρούν υπεραισιόδοξα τα έσοδα και την υπεραπόδοσή τους (κατά 2,3διςο 10μηνο), αφού επιμένουν ότι η καλή τους πορεία είναι συγκυριακή και όχι μόνιμη και για αυτό ζητούν νέα μέτρα.
-         Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2017-2020, όπου πρέπει να αναγράφονται κωδικό προς κωδικό όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, εάν χρειαστεί
-         Το ευρύτερο πακέτο των εργασιακών με τα αγκάθια του κατώτερου μισθού, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συνδικαλιστικός νόμος, λοκάουτ κλπ.
-         Τα κόκκινα δάνεια
-         Την πλήρη λειτουργία του υπερταμείου, το άνοιγμα του επαγγέλματος των μηχανικών
-         Την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων
-         Την αξιολόγηση στο Δημόσιο με απολύσεις για τους επίορκους υπαλλήλους.
Κουαρτέτο - θεσμοί - υποδόση - διαπραγμάτευση - Τσακαλώτος

-         Συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση με ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο και εκταμίευση των δόσεων.
-         Είσοδος του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο με χρηματοδότηση 6 δισ. ευρώ και επέκταση του δικού του προγράμματος ως τις αρχές του 2020.
-         Εκθεση βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις νέες υποσχέσεις των Ευρωπαίων, δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζει ο ESM και μια πιο σαφή διατύπωση για τις ενέργειες που θα γίνουν μετά το 2018.
-         Το πακέτο για το χρέος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψουν στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να ανοίξει την κάνουλα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Κλειδί για το χρέος τα πρωτογενή πλεονάσματα
Κομβικό θέμα και ίσως η κρισιμότερη λεπτομέρεια του συνολικού πακέτου είναι η δυνατότητα μείωσης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει σήμερα η συμφωνία, με τους δανειστές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενόησε σαφώς τη Δευτέρα ότι το θέμα εξετάζεται. Πηγές των θεσμών εξηγούν στον ΑΝΤ1, ότι το πλεόνασμα θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 2% ή στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε ΕΕ και ΔΝΤ να μοιράσουν τη μεταξύ τους απόσταση ανάμεσα στον στόχο 3,5% που έθεσε η Κομισιόν και στο 1,5% που ζητεί το Ταμείο.
Όμως σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί από την Ελλάδα να «συμβάλει» με νέα μέτρα, ενδεχομένως και με ένα συμβόλαιο μεταρρυθμίσεων σε βάθος χρόνου.ant1news.gr