Κυριακή, Σεπτεμβρίου 3

Σε έκτη πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα

Σε έκτη πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Βόρεια Κορέα
Μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 06.30 ώρα Ελλάδας στη Βόρεια Κορέα εγείροντας εικασίες ότι η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν προέβη στην έκτη δοκιμή πυρηνικού πυραύλου.


Όπως μεταδίδει το BBC, Αμερικανοί σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός στα βορειοανατολικά της χώρας ίσως οφείλεται σε «πιθανή έκρηξη», καθώς πρόκειται για το σημείο στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι δοκιμές. Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως κατέγραψε έναν σεισμό 5,6 βαθμών σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο Κυανός Οίκος -η προεδρία της Νότιας Κορέας- εκτίμησε, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Γιονάπ, ότι η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να προχώρησε στην έκτη της πυρηνική δοκιμή.

Η προεδρία της Νότιας Κορέας συγκάλεσε μάλιστα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσει σχετικά με τον ισχυρό σεισμό που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα.

Το Γιονάπ, επικαλούμενο τη μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, μεταδίδει ακόμη ότι ο σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Κίλτζου, όπου βρίσκεται ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων.

Η δόνηση έρχεται μερικές ώρες μετά την επιθεώρηση του Κιμ Γιόνγκ Ουν σε μία νέου τύπου βόμβα υδρογόνου, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Η ισχύς της βόμβας υδρογόνου μπορεί να φθάσει τις εκατοντάδες κιλοτόνους, η πυροδότησή της μπορεί να γίνει και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ η εγχώρια παραγωγή αυτού του θερμοπυρηνικού όπλου σημαίνει ότι η Βόρεια Κορέα είναι σε θέση να παράγει πυρηνικά όπλα κατά βούληση.



Από τη μεριά του, το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οφείλεται σε μια «έκρηξη». Σύμφωνα με μια ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 11:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό του βάθος ήταν μηδέν.

Παράλληλα, λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε και δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα, μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».

Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε «έκρηξη».

Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.zougla.gr