Τρίτη, Μαρτίου 20

ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΙ - ΑΛΕΥΡΙ ΛΗΜΝΟΥ Ε.Ν. ΣΤΑΜΑΤΕΡΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Από τα χρόνια που εκμεταλλευόμασταν την ενέργεια του ανέμου, μέχρι σήμερα τη σύγχρονη εποχή της ηλεκτροκίνησης, έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας. Από το 1910 έως σήμερα εδώ στους κυλινδρόμυλους Λήμνου προσαρμοστήκαμε σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας και υγιεινής. Το μόνο που δεν αλλάξαμε και διατηρούμε αναλλοίωτο είναι η αγνότητα του προϊόντος. Αφοσιωμένοι στην ποιότητα και πιστοί στην παράδοση 95 ετών συνεχίζουμε να παράγουμε το ΑΛΕΥΡΙ ΛΗΜΝΟΥ φτιαγμένο με αγάπη και μεράκι ακριβώς όπως τότε...
. Απόδειξη αυτών η πολυάριθμη σειρά βραβείων που έχουμε απονεμηθεί. Σημαντικότερα εκ των οποίων είναι τα 5 παγκόσμια βραβεία, στην Ελβετία (2 φορές), το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Ρώμη.


Ιστορικό:
Η πρωταρχική μου ιδιότητα ήταν βοηθός μικροβιολόγου, το οποίο έχω σπουδάσει. Έπειτα πήγα στην Πάρμα να συνεχίσω τις σπουδές μου, σπουδές ιατρικής αλλά μετά από 1 χρόνο τα παράτησα. Στη συνέχεια εκπλήρωσα τη στρατιωτική μου θητεία (3 χρόνια) και διορίστηκα στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. Εκεί, άντεξα μόλις 1 εβδομάδα καθότι μου ήταν ξεκάθαρο ότι το όνειρο της ζωής μου ήταν να γίνω μυλωνάς και αυτό ακολούθησα.


Πώς ξεκίνησε η δραστηριότητα:
Η δουλειά του πατέρα μου ήταν δύτης (σφουγγαράς). Το 1960, τα παράτησε και αγόρασε τον μύλο με τον οποίο ασχολήθηκε επαγγελματικά. Το 1980, ήταν η επίσημη εναρκτήρια εποχή της συμμετοχής μου στον οικογενειακό μύλο. Πήρα ένα δάνειο από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και εκσυγχρονίσαμε την επιχείρηση. Η τέχνη του μυλωνά δεν σπουδάζετε αλλά ούτε διδάσκετε, παρά μόνο μαθαίνετε μέσω πείρας και πολύ κόπου. Το 1988, αποχώρησε ο πατέρας μου από το επάγγελμα και το βάρος έπεσε πάνω μου. Ήθελα να εξελιχτώ και με προσωπικά μου έξοδα και αφιλοκερδώς κάθισα δίπλα σε άλλους μυλωνάδες για να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Αρχικά, ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος αλλά τελικά κατάφερα να επικρατήσω στο χώρο. Το 1998, άνοιξα πρατήριο αρτοποιείας όπου, μέχρι και σήμερα, τα προϊόντα ψήνονται παραδοσιακό σε ξυλόφουρνο. Έχω συνεργαστεί επιτυχώς με μεγάλες και μικρές εταιρείες για την προώθηση του προϊόντος μου, κυρίως αλεύρι, με αποτέλεσμα σήμερα να διανέμονται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Γαλλία, Αγγλία και Αμερική.


Τι προβλήματα αντιμετώπισε:
Τα κυριότερα προβλήματα που σταθήκαν εμπόδιο στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία είχαν να κάνουν με το τραπεζικό σύστημα και τον τρόπο που λειτουργεί, καθώς και με τον κρατικό μηχανισμό που κρατά την Ελλάδα σε χαμηλά επίπεδα και την καθιστά αδρανή ως προς την παγκόσμια αγορά. Κάθε εμπόδιο, όμως, είναι για να ξεπερνιέται. Αν κανείς είναι αισιόδοξος, με όραμα και στόχους τότε κοιτάει ψηλά και βαδίζει το δικό του μονοπάτι.


Τι σχέδια υπάρχουν για εμπλουτισμό της δραστηριότητας στο μέλλον:
Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι πολλά υποσχόμενα και είμαι ιδιαίτερα περήφανος, αλλά και συνάμα ανυπόμονος, ως προς την υλοποίησης τους. Έχω κινήσει διαδικασίες να μεταφέρω την επιχείρηση μου σε μια έκταση 20 στρ. η οποία βρίσκεται, επίσης, στο χωριό μου, το Κοντοπούλι. Τα 10 στρ. προορίζονται για την γραμμή παραγωγής των προϊόντων, ενώ τα υπόλοιπα 10 στρ., υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα έχουν εκθεσιακό, μουσειακό και διαδραματικό ρόλο. Όταν λέω γραμμή παραγωγής εννοώ μεγάλους παραδοσιακούς ανεμόμυλους, οι οποίοι θα λειτουργούν με πανιά (όπως τα παλιά τα χρόνια) και απ' όπου θα παράγεται και ενέργεια! Στόχος μου πλέον είναι, πέραν της συνέχισης μιας επιτυχημένης επαγγελματικής καριέρας, να δημιουργήσω έναν επισκέψιμο χώρο υψηλής ποιότητας όπου κανείς θα μπορεί να αναβιώνει την πλούσια ιστορία και διαδικασία παραγωγής αλευριού.


Τι προσφέρει στην τοπική κοινωνία:
Κύριο μέλημα μου είναι να προσφέρω στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά προϊόντα (χωρίς βελτιωτικά και χωρίς συντηρητικά) με σεβασμό στην υγιεινή. Έχω ήδη δύο πιστοποιήσεις ISO (22000 & 9001) και σκοπεύω να σταθώ στο ύψος των βραβεύσεων μου. Δεν θέλω όμως να σταματήσω εδώ. Τα νέα μου σχέδια περιλαμβάνουν και υπηρεσίες ενημέρωσης και επιμόρφωσης του κοινού για την ιδιαίτερη ιστορία και τεχνική του παραδοσιακού μυλωνά.


http://www.egaio.gr