Πέμπτη, Μαΐου 21

Ακινητοποιημένα πάνω από 100 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα δεν υπάρχουν λεφτά για να τα επισκευάσουν

Το υπουργείο Υγείας δεν «εκταμιεύει» το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ για να τα επισκευάσει - Μόνο στην Αττική, 50 ασυντήρητα οχήματα «σκουριάζουν» στο ..πάρκινγκ της κεντρικής υπηρεσίας, όπου και μένουν επ’ αόριστον

Με «δεμένα» τα χέρια βρίσκονται οι διασώστες του ΕΚΑΒ, δεδομένου ότι ο στόλος της υπηρεσίας έχει μειωθεί σημαντικά.
Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, δεκάδες χαλασμένα ασθενοφόρα βρίσκονται σταθμευμένα στις κεντρικές εγκαταστάσεις στην Αθήνα, με βλάβες στον κινητήρα, τα οποία δεν επιδιορθώνονται άμεσα, αφού η εξεύρεση ανταλλακτικών αποτελεί μερικές φορές χρονοβόρα διαδικασία. 



«Σε μόνιμη βάση έχουμε εδώ 45-50 ασθενοφόρα εκτός λειτουργίας. Ειδικά στην Αττική, αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα γιατί πρέπει με τα μισά ασθενοφόρα να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Σύμφωνα με τον πληθυσμό του νομού, απαιτούνται 140 ασθενοφόρα το πρωί, άλλα τόσα το απόγευμα και 70 τη νύχτα. Αυτή τη στιγμή, δουλεύουμε με 70 το πρωί, 70 το απόγευμα και 30 το βράδυ. Όπως καταλαβαίνετε, το έργο των διασωστών είναι ιδιαίτερα δύσκολο διότι καλούνται με ένα ασθενοφόρο να πραγματοποιήσουν διπλάσιες και τριπλάσιες διακομιδές. Το ετήσιο κόστος συντήρησης των ασθενοφόρων πανελλαδικά, αγγίζει τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ένα καινούργιο ασθενοφόρο στοιχίζει 60.000 ευρώ. Άρα με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 40 ολοκαίνουργια και ασφαλή ασθενοφόρα», λέει στο protothema.gr ο Πρόεδρος των εργαζομένων Γιώργος Μαθιόπουλος.  

Ίδια είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί ο τομέας του ΕΚΑΒ καλύπτει εκτός από την συμπρωτεύουσα την Έδεσσα, το Κικλίς και όλη τη Χαλκιδική. Αυτή την ώρα, 30 ασθενοφόρα βρίσκονται σε αχρηστία αφού δεν διατίθενται χρήματα για την αγορά ανταλλακτικών. «Εμείς διαθέτουμε 24 αθενοφόρα το πρωί, άλλα τόσα το απόγευμα και 14 τη νύχτα. Για να καλύψουμε όλες τις διακομιδές χρειαζόμαστε την διπλάσια δύναμη. Δυστυχώς, τα 30 οχήματα παραμένουν ένα χρόνο εκτός λειτουργίας και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς», επισημαίνει στο protothema.gr ο Πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Γιώρφος Μαρίνης.



Τα προβλήματα διογκώνονται μέρα με τη μέρα. Από τα ασθενοφόρα που βγαίνουν στο δρόμο, τα περισσότερα είναι παλιά, ασυντήρητα και ακατάλληλα αφού στα κοντέρ τους έχουν γράψει τουλάχιστον 500.000 χλμ. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις, που οχήματα καθηλώνονται εν ώρα διακομιδής και το πλήρωμα περιμένει να επιδιορθωθεί η βλάβη, αδυνατώντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες. «Το ΕΚΑΒ δέχεται πάνω από 5.000 κλήσεις την ημέρα, ενώ το προσωπικό επαρκεί για να κάνει μόλις 850 διακομιδές την ημέρα. Οι αριθμοί αυτοί αφορούν την Αττική και την Κόρινθο, που υπάγεται στον τομέα μας. Οι διασώστες εργάζονται νυχθημερόν για να προλάβουν να φθάσουν σε όλα τα περιστατικά. Αυτή τη στιγμή η υπηρεσία χρωστάει 40.000 ρεπό ενώ έχουμε 350 συνταξιοδοτήσεις τον χρόνο» λέει ο κ. Μαθιόπουλος. 
Στο παρελθόν έγιναν αρκετοί διαγωνισμοί για την προμήθεια ασθενοφόρων όμως η ολοκλήρωσή τους καθυστέρησε λόγω των ενστάσεων που κατέθεταν οι εμπλεκόμενες εταιρίες. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2012 και αφορά αγορά ασθενοφόρων μέσω ΕΣΠΑ. Για να επιτευχθεί όμως η προμήθεια, επιβάλλεται να επέλθει συμφωνία μέχρι 31/12/2015, διαφορετικά θα απενταχθεί το έργο και θα χαθούν τα κονδύλια. 
Ελλείψεις προσωπικού στα νησιά 

Όσο πλησιάζει η καλοκαιρινή περίοδος, τόσο αυξάνεται και η αγωνία για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες στα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού. Τα τοπικά τμήματα του ΕΚΑΒ έχουν… στερέψει από προσωπικό, καθώς τα περισσότερα διαθέτουν από 3 έως 6 άτομα ενώ για μια 24ωρη βάρδια απαιτούνται τουλάχιστον 11 άτομα. Δηλαδή, στους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς όπως είναι η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος, η Ίος, η Σαντορίνη, δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο για να καλύψει περιστατικά επί 24ωρου βάσεως. Οι κενές βάρδιες –εκτός από το λιγοστό προσωπικό- οφείλονται και στην απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων διασωστών του ΕΚΑΒ από Αττική και Θεσσαλονίκη προς άλλους τομείς. «Αυτό συνέβη διότι στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν εξίσου σημαντικές ανάγκες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι οποίες με το υπάρχον προσωπικό καλύπτονται δύσκολα. Άρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε δικό μας προσωπικό όπως γινόταν συνήθως τα προηγούμενα χρόνια. Τα προβλήματα στα νησιά, μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού». 



Στην κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη Μύκονο, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατατέθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, για τον μήνα Μάιο υπάρχουν 42 κενές βάρδιες ασθενοφόρου. Έπειτα από σειρά ενεργειών του υπεύθυνου τομέα Υγείας του νησιού, αποφασίστηκε εν όψει καλοκαιρινής περιόδου, η μετακίνηση πληρωμάτων διασωστών από άλλους τομείς στην Μύκονο ανά μήνα, μέχρι να δοθεί οριστική λύση από την πλευρά της πολιτείας. Έτσι θα «μεταναστεύσουν» στο νησί των Ανέμων τέσσερις διασώστες οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι τον Οκτώβριο. «Αυτή είναι μια προσωρινή λύση για να αντιμετωπίσουμε την τουριστική περίοδο. Αμέσως μετά δυστυχώς, οι κάτοικοι του νησιού θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με την αγωνία και τον κίνδυνο», λέει στο protothema.gr η Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΥ Μυκόνου Ντίνα Σαμψούνη.  



Ερώτηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα κατέθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Υγείας
«Η λειτουργία του ΕΚΑΒ έχει ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας για τη συνέχιση του έργου του. Τα κύρια προβλήματα είναι ο γηρασμένος στόλος ασθενοφόρων και το προσωπικό που δεν επαρκεί. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Περίπου 120 ασθενοφόρα, εκ των οποίων περίπου 35 στην Αττική, έχουν τραβήξει χειρόφρενο λόγω σοβαρών βλαβών και ο αριθμός των ασθενοφόρων που πραγματοποιούν την πρωινή και απογευματινή βάρδια στο Λεκανοπέδιο έχει μειωθεί κατά 30% λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού, ήτοι από 70-75 ασθενοφόρα ανά πρωινή και απογευματινή βάρδια το 2008-2009 σε 45 έως 50 σήμερα. Τα περισσότερα οχήματα είναι κυκλοφορίας 2003 με 600 έως 800.000 χιλιόμετρα το καθένα. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ κάνουν λόγο για ελλείψεις διασωστών. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί περισσότεροι από 120 διασώστες. Στο Νομό Λάρισας τα τέσσερα από τα πέντε Κέντρα Υγείας που λειτουργούν (Τίρναβος, Φάρσαλα, Αγιά, Γόννοι) έχουν μεν επάρκεια οχημάτων, αλλά όχι πληρωμάτων. Η Ελασσόνα έχει κλιμάκιο του ΕΚΑΒ, την καλύπτει δηλαδή το προσωπικό του ΕΚΑΒ. Το ίδιο ζητούν Φάρσαλα, Αγιά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Στη Λάρισα υπάρχει προσωπικό, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα, λόγω παλαιότητας, οχήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όταν για παράδειγμα, προκύπτει μία ανάγκη διακομιδής περιφερειακά της Λάρισας και στην περιοχή ευθύνης των Κέντρων Υγείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, τα ασθενοφόρα, αν και διαθέσιμα, δεν έχουν την δυνατότητα να κινηθούν, οπότε θα πρέπει η Λάρισα να καλύψει το κενό, ή, σε διαφορετική περίπτωση επιστρατεύονται ΙΧ, όπως συνέβη δύο φορές πρόσφατα. Τα τελευταία καινούρια οχήματα που προμηθεύτηκε το ΕΚΑΒ Λάρισας, χρονολογούνται από το 2004. Μάλιστα, από τα οχήματα που το 2007 είχαν γίνει δωρεά προς το ΕΚΑΒ, τα έξι που ήρθαν στην Θεσσαλία, προέκυψαν προβληματικά και έχουν αποσυρθεί εδώ και δύο χρόνια καθώς χρειάζονται νέους κινητήρες. Αυτή τη στιγμή στο νομό, θεωρητικά υπάρχουν 11 ασθενοφόρα εν λειτουργία, αλλά τα 4 παρουσιάζουν προβλήματα, οπότε πρακτικά εν κινήσει βρίσκονται τα υπόλοιπα.

Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο με πιθανές αρνητικές, αλυσιδωτές συνέπειες για τη ζωή και την υγεία των ασθενών, αλλά και των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. Ρωτάμε, λοιπόν, τον Υπουργό: Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων λειτουργίας του ΕΚΑΒ λόγω της έλλειψης ασθενοφόρων και απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού; Πότε θα προχωρήσει η εξαγγελθείσα από το 2012 προκήρυξη για την πρόσληψη 200 διασωστών και του απαραίτητου τεχνικού προσωπικού; Προτίθεστε να εγκρίνετε τη δημιουργία κλιμακίων σε Φάρσαλα και Αγιά έτσι ώστε να αξιοποιηθούν προσωπικό και οχήματα και να καλυφθούν οι περιοχές με ασθενοφόρα;»