Τετάρτη, Δεκεμβρίου 14

Κινεζικές προειδοποιήσεις για την Ταϊβάν δέχεται ο Trump

trump_chi
Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Κίνα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες», τη Δευτέρα, σχετικά με τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να επιμείνουν κατ” ανάγκη στη μακροχρόνια στάση τους ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της «μίας Κίνας», ως αναγκαία βάση για τις διμερείς τους σχέσεις.

Τα σχόλια του Trump στο «Fox News Sunday», τα οποία εν ολίγοις θέτουν εν αμφιβόλω σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ήρθαν ως αποτέλεσμα της διπλωματικής διαμαρτυρίας εκ μέρους της Κίνας σχετικά με την απόφασή του να δεχτεί τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Tsai Ing-Wen, στις 2 Δεκεμβρίου.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι η συνεργασία με την αμερικανική πλευρά βρίσκεται «εκτός συζήτησης» αν η Ουάσινγκτον δεν μπορέσει να αναγνωρίσει το πρωταρχικό ενδιαφέρον του Πεκίνου για την Ταϊβάν, αναφέροντας ότι θα απορρίψει κάθε προσπάθεια από πλευράς Trump να χρησιμοποιήσει το θέμα ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μακρά λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες στον τομέα του εμπορίου και της ασφάλειας.
«Η Κίνα έχει εξετάσει τις δηλώσεις και εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της γι’ αυτές. Θέλω να τονίσω ότι το θέμα της Ταϊβάν αφορά στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, και περιλαμβάνει βασικά συμφέροντα για τη χώρα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Geng Shuang.
«Η υπεράσπιση της αρχής της μίας Κίνας είναι η πολιτική βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ. Αν αυτή η βάση διασαλευτεί ή καταστραφεί, τότε η υγιής ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και οι διμερείς συνεργασίες σε σημαντικούς τομείς δεν υφίστανται», υπογράμμισε συγκεκριμένα σε δελτίο Τύπου.
Ο Geng είπε επίσης ότι ο Yang Jiechi, ανώτερος διπλωμάτης της Κίνας, συναντήθηκε με τον Trump και τους συμβούλους του, συμπεριλαμβανομένου και του διαφαινόμενου ως επικρατέστερου συμβούλου εθνικής ασφάλειας, απόστρατου Πτέραρχου Michael Flynn, κατά τη διάρκεια σύντομης παραμονής του στη Νέα Υόρκη καθ’ οδόν για τη Λατινική Αμερική τις προηγούμενες ημέρες. «Και οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τους δεσμούς μεταξύ της Κίνας και των Η.Π.Α. καθώς και για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν αμφότερους», πρόσθεσε ο Γκενγκ, χωρίς να επεκταθεί ούτε καν στην ακριβή ημερομηνία της συνάντησης αυτής.
Παράλληλα, ο ίδιος κάλεσε την επερχόμενη διοίκηση Trump να αναγνωρίσει πλήρως την ευαισθησία του ζητήματος της Ταϊβάν και να δεχθεί την προσέγγιση της «μίας Κίνας» για την «αποφυγή της καταστροφής των ευρύτερων δεσμών Κίνας-Η.Π.Α.».
«Η σχέση της Κίνας με τις Η.Π.Α. έχει παγκόσμια στρατηγική σημασία. Επηρεάζει όχι μόνο την ευτυχία των δύο χωρών και των λαών τους, αλλά και την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευημερία της Ασία, της περιφέρειας του Ειρηνικού και του διεθνούς πεδίου», κατέληξε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπ. Εξ.
Πηγή: Reuters
 rizopoulospost.com