Τρίτη, Ιανουαρίου 23

Το παράδοξο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Τα ψηφίζουν ΟΛΑ κι όμως... αυξάνονται και πληθύνονται στη Βουλή!

Ως ένα ακόμη παράδοξο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταγράφεται το γεγονός ότι, ενώ ψηφίζει διαρκώς μνημόνια, προαπαιτούμενα και εφαρμοστικούς νόμους, η κοινοβουλευτική της δύναμη αυξάνεται.
 Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Σε αντίθεση δηλαδή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2015 και ιδίως την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία «μάτωσε» από τα δύο πρώτα μνημόνια και τελικά απώλεσε την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι μάλιστα πως, εκτός της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία είχε δείξει και από τον προϋπολογισμό και την ψήφισή του ότι οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση, για το ενδεχόμενο ένταξής τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συζητούν παρασκηνιακά ή έχουν δεχθεί οχλήσεις και άλλοι βουλευτές. Είτε ανεξάρτητοι είτε εν ενεργεία στελέχη άλλων, όμορων πολιτικά κομμάτων.

Στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου φαίνεται, άλλωστε, να εκτιμούν πως κόμματα όπως η Ένωση Κεντρώων βρίσκονται σε μεταβατική φάση, ενώ παρακολουθούν στενά και τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, προσδοκώντας επί της ουσίας μόνο στην πιθανή προσχώρηση στελεχών που τυχόν θα κατέβουν από το «τρένο» του Κινήματος Αλλαγής, δεδομένου ότι η Φώφη Γεννηματά έχει κλείσει οριστικά το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Ήδη συζητώνται έντονα από χθες το βράδυ τα ονόματα των Σπύρου Δανέλλη (Ποτάμι) και Αναστάσιου Μεγαλομύστακα (Ένωση Κεντρώων), οι οποίοι, αν και ήταν παρόντες στη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και μίλησαν στη Βουλή, απείχαν από την ψηφοφορία. Ο κ. Μεγαλομύστακας, με ανακοίνωσή του, διέψευσε το ενδεχόμενο προσχώρησής του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Δανέλλης έχει επίσης διαψεύσει το ενδεχόμενο στο πρόσφατο παρελθόν - αν και διατέλεσε στα τέλη της δεκαετίας του '90 βουλευτής του Συνασπισμού.
Ο αντίλογος από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πλήρωσε με «αίμα» το τρίτο μνημόνιο και τη διάσπασή του το καλοκαίρι του 2015, όταν αποχώρησαν τα στελέχη της (σημερινής) Λαϊκής Ενότητας και Πλεύσης Ελευθερίας. Όμως, η διάσπαση αυτή ουδέποτε καταγράφηκε εκλογικά, αφού το Σεπτέμβριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε στις εκλογές τα ποσοστά του Ιανουαρίου, σε αντίθεση π.χ. με το ΠΑΣΟΚ που συρρικνώθηκε από το 44% το 2009 στο 12% το 2012, καίτοι «πληγώθηκε» από μεμονωμένες αποχωρήσεις βουλευτών του και όχι από διάσπαση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, περιστατικό διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έστω και με έναν βουλευτή, ουδέποτε καταγράφηκε τα τελευταία επτά μνημονιακά χρόνια, αφού πάντοτε οι βουλευτές των κομμάτων που κυβέρνησαν ακολουθούσαν την αντίθετη διαδρομή.
Σ' αυτό το κλίμα, σήμερα το πρωί έγινε γνωστή και η - αναμενόμενη - απόφαση του πρωθυπουργού για την αποδοχή της παραίτησης του Κώστα Ζουράρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συνάντηση των δύο στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή χθες βράδυ, η οποία έγινε σε καλό κλίμα. Το ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι ότι η θέση του υφυπουργού Παιδείας θα παραμείνει κενή, με τις αρμοδιότητές του να περιέρχονται στον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου. Όπερ σημαίνει ότι ο χρόνος μετρά εφεξής αντίστροφα για το ανασχηματισμό, με πιθανότερο χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας και το τυπικό κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης./thecaller.gr